Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Silah satıcılarına barış ödülü verilir mi?

Nobel Barış Ödülü bu yıl Avrupa Birliği'ne verildi. Ödül komitesinin açıkladığı gerekçeye göre, AB'ye ödül, 60 yıldır Avrupa'da barış, demokrasi ve insan haklarına yaptığı katkıdan dolayı verildi.
Peki böyle bir barış ödülünü AB gerçekten hak ediyor mu? Bize göre etmiyor. Çünkü AB üyesi başlıca ülkeler dünyanın hâlâ en önemli silah satıcıları.
Kendi içlerinde sağladıkları barışı dünyada sağlamaya pek niyetleri yok. Üye ülkeler arasında barışı, dünyada da savaşı teşvik ediyorlar adeta. Çünkü rakamlar ürkütücü.
Küresel silah ihracatı 2011'de 85.3 milyar tutuyor. Bu küresel silah ihracatının yüzde 30'unu ABD, yüzde 33'ünü AB üyesi ülkeler ve yüzde 24'ünü de Rusya yapıyor.
Peki dünyaya silahları yayan ve bundan yüklü paralar kazanan bu silah ihracatçısı AB ülkeleri kim?
Dünya silah ihracatında ilk ona giren ülkeler arasında AB üyeleri olanlar şunlar: Almanya yüzde 9, Fransa yüzde 8, İngiltere yüzde 4, İtalya yüzde 3, İspanya yüzde 3, İsveç yüzde 3, Hollanda yüzde 3 gibi çok yüksek paylarla küresel silah ihracatında en önlerde geliyorlar.
Peki en çok hangi ülkelere silah satıyorlar dersiniz?
Hindistan bu silahların yüzde 10'unu, Güney Kore yüzde 6'sını, Pakistan yüzde 5'ini ve ekonomisi batmış Yunanistan yüzde 3'ünü satın alıyor.
Kısacası bu barış ödüllü ülkelerin ürettikleri silahların yüzde 79.2'sini gelişmekte olan ülkeler satın alıyor. Özellikle Hindistan ve Pakistan'da halkın bir bölümü aşırı fakirlik çekerken, bu zengin Avrupa ülkeleri o insanların hükümetlerine silah satmakta hiçbir vicdani sorumluluk duymuyor.
Hatırlayın... Yunanistan battığında Fransa ve Almanya'dan yardım istemişti. Fransa Devlet Başkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel, dönemin Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya hiç utanmadan, "bizden silah alırsan yardım yaparız. Aksi takdirde yardımı unut" dediler.
Hatta Angela Merkel yan yatan ve su yüzüne çıkarken homurtu çıkartıp yerini belli eden 214 sınıfı denizaltıları, itiraz etmelerine rağmen zorla Yunanistan'a sattı.
Tabii bu taşla iki kuş vurdu. "Yunanistan aldı, Türkiye durur mu" diyerek Yunanistan aldı diye, aynı denizaltıları Türkiye'ye de sattı Almanya. Ama kimse şu soruyu sormadı. Almanya bu 214 sınıfı denizaltıları kendisi kullanmıyor. Acaba niye kullanmıyor?
Kısacası Fransa ve Almanya'nın başını çektiği AB, Yunanistan dahil bazı kendi üyelerini, Gümrük Birliği'ne üye ve tam üyeliğe aday Türkiye'yi sürekli kışkırtıp onlara silah satıyor. Bu durumda AB'ye Nobel Barış Ödülü'nü vermek ne kadar doğru oluyor?
Düşünün... Dünya silah ihracatı sıralamasında ilk on arasında tam yedi AB üyesi ülke var.
İnsanları ve doğadaki tüm canlıları öldürmek, doğayı katletmek için kullanılan bu silahların küresel düzeyde ihracının üçte birini yapan bu ülkelere barış ödülü veriliyor. Bu ödül, gerçekten insanlarla ve insanlıkla alay etmek anlamına geliyor.





Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA