Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Erdoğan İspanya'da faizleri düşürdü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İspanya yolunda beraberindeki gazetecilere siyasetten dış politikaya ve ekonomiye kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. Avrupa Birliği ile ekonomik ilişkilerin nasıl geliştiği sorularına "Ekonomide iyi gelişmeler oluyor. Türkiye IMF'nin 20'nci en büyük üye ülkesi oldu. IMF'deki kota payımız yüzde 1'e yükseldi. Böylece IMF yönetiminde etkin olacağız dolayısıyla Avrupa Birliği'ni IMF yoluyla etkileyeceğiz" dedi. Erdoğan, dün de İspanya-Türkiye IV. zirvesinde İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Brey ile bir araya geldi.
Bu ziyaret nedeniyle İspanya ile olan ticari ve ekonomik ilişkileri kısaca hatırlatmakta fayda var... İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2011'de 10 milyar dolardı. Bu yılın ilk dokuz ayında 7.1 milyar dolar ulaştı. Türkiye'nin İspanya'ya ihracatı 2.7 milyar dolar, ithalatı ise 4.3 milyar dolar oldu.

Rüzgâra davet

Doğrudan yatırımlara gelince... Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın verdiği bilgiye göre, İspanyol yatırımcıların Türkiye'de 7 milyar euroluk doğrudan yatırımı bulunuyor. Türkiye'de 453 İspanyol yatırımcı faaliyet gösteriyor. Yine İspanya, Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 8'nci pazar. Avrupa'da ise en çok ihracat yaptığımız 5'inci ülke olarak biliniyor. İthalat sıralamasında ise İspanya 10'ncu en çok ithalat yaptığımız ülke, Avrupa'dan ithalatımızda ise 19'ncu sırada.
Peki İspanya ile ekonomide öne çıkan en önemli konu ne oluyor? Bilindiği gibi Türkiye enerji hammaddesinde dışa bağımlı olduğu için sorunlar yaşayan bir ülke. Yerli kaynaklardan enerji üretimine ağırlık vermemiz gerekiyor. İşte bu nedenle Enerji Bakanı Taner Yıldız "Özellikle yenilebilir enerji kaynakları güneş ve rüzgâr enerjisi konusunda İspanya tecrübeli bir ülke olarak biliniyor. İspanyol firmaları rüzgâr enerjisi yatırımı yapmaları için Türkiye'ye davet edeceğiz" dedi.
Başbakan akşam saatlerinde İspanyol işadamlarına da şöyle seslendi: "Fiyat istikrarı finansal istikrar ve verimlilik tedbirleriyle dünya krizinden çok az etkilendik. Bu yıl sonunda ihracatımız 150 milyar doları aşacak. 2023'te hızlı tren yolu uzunluğu 10 bin kilometre, duble yol uzunluğu 36 bin 500 kilometre olacak. Önümüzdeki 10 yılda enerjide 130 milyar dolar yatırım yapacağız. Toplam enerji üretiminin yüzde 30'unu yenilenebilir enerjiye dönüştereceğiz. Bugün geldim gördüm ki İspanya'da faizler düştü, demek ki Başbakan Rajoy'un aldığı kararlar doğru. Kendisini tebrik ediyorum." Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından söz alan İspanya Başbakanı Rajoy ise Başbakan Erdoğan'a teşekkür ederek, "Siz gelince faizler düşüyor, İspanya'yı sık sık ziyaret etmenizi bekliyoruz" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA