Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Rusya'yı sat, Türkiye'yi al

Bu yıl Çin ekonomisinin büyümesinde yavaşlama olasılığı çoğaldı. Dolayısıyla bu beklenti petrol fiyatlarını geriletiyor. Çünkü Çin ekonomisi yavaşlayınca emtia talebi ve özellikle petrol talebi azalıyor. İşte bu nedenle Rus şirketleri cazibesini kaybediyor.
Çünkü Rusya bir petrol devleti olarak biliniyor.
Ve Rusya imalat sanayisi olmayan hatta küresel pazarlara petrol ve doğalgaz satışı dışında ürün pazarlayamayan bir ülke. Bu nedenle petrol fiyatları yükselince Rusya ekonomisi canlanıyor, petrol fiyatları gerileyince durgunlaşıyor.
Şimdi bu durgunluğa bir de Kırım sorunu eklendi. Ve Kırım'ın uluslararası hukuk kurallarına aykırı olarak işgali nedeniyle Avrupa Birliği ve ABD yaptırım uygulayacaklarını açıkladılar. Tabii bu yaptırımlar daha devreye girmeden Rusya'dan bu yılın ilk iki ayında 33 milyar dolar yabancı sermaye çıkışı oldu. Hatta mart ayı sonunda yabancı sermaye çıkışının 55 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Peki niye anlattık bütün bunları?
Şundan anlattık; Rusya ekonomisindeki değişmeler Türkiye'deki hisse senetlerine olan talebi yakından ilgilendiriyor. Çünkü küresel yatırımcılar emtia fiyatları yükselişe geçerken Rus şirketlerinin hisselerine, emtia fiyatları gerilerken Türk şirketlerinin hisselerine yöneliyorlar. Böylece yatırımlarını kârlı tutmaya çalışıyorlar.
Niçin böyle bir tespitte bulunuyoruz?
Çünkü bugüne kadar gerçekleşen hisse senedine yönelik sermaye akımlarına bakılırsa eğilimin söylediğimiz biçimde olduğu görülür. İşte petrol fiyatlarında azalma olasılığının artması ve bir de Rusya'ya Kırım'ı işgali nedeniyle uygulanacak yaptırımlar eklenince Türkiye şirketlerinin hisse senetlerine yatırımın cazip hale geldiğini ileri sürebiliriz. Hatta Kırım krizinde gelişmeler beklentiler yönünde olunca Türkiye'de hisse senedi piyasasının aniden canlandığını söyleyebiliriz. Bu arada BİST 100 endeksinin 3 Mart 2014'te 61.189 düzeyindeyken dün 66.000 düzeyine kadar yükselmesi bir tesadüf olamaz. Böylece BIST 100 endeksindeki son dönem yükselmenin Kırım krizinden etkilendiğini ileri sürmek hatalı olmaz herhalde.
Gelelim bundan sonra ne olabileceğine... Gerileyen petrol fiyatlarına bir de Rusya'ya Kırım'ı işgali nedeniyle uygulanacak yaptırımlar eklenince Türkiye şirketlerinin hisselerine talep çoğalacak. Tabii bu arada Türkiye'nin özelleştirme portföyündeki şirketleri ve hatta yeni şirketleri hızla özelleştirmeye hazırlamasında fayda var. Halen ihale aşamasında olan Şans oyunları, Kalamış yat limanı, Yatağan, Kemerköy, Çatalağzı, Yeniköy termik santrallerinin yanına Otoyollar-Köprüler hisse senetlerinin halka arzı ya da diğer yöntemlerle özelleştirilmesi hızla gündeme gelmeli. Bunun yanında ihaleye çıkılıp yeterli teklif alınamayan tesisler yenilenen ihalelerle yatırımcılara sunulmalı. Anlayacağınız Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan olaylar nedeniyle küresel sermaye Türkiye'ye yöneliyor.
O halde Türkiye'de beklentileri olumsuza çevirmeye çalışanlara yine iyi haber yok maalesef.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA