Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YEŞİM TABAK

Üreme sorunları

Vizyonda karanlık yaz günleri devam etmekte. Bu aralar gösterime giren yeni filmlerin çoğu, seçeneksizliğe ekleniyor. Dehşetin Soluğu / Humains de bu anlamda pek 'seyirci dostu' sayılmaz. Hikaye akıcı bir hale bürünene kadar, bir hayli beklemek gerekiyor. İlk sahnelerde o kadar 'sallapati' bir bilimsellik ortamı var ki, insan önce kendini Bufilmlere özgü bir serbest sahada bulacağını sanıyor. Dehşetin Soluğu o denli ileri gitmiyor, ama yeni Fransız sinemasının 'jilet gibi', gıcır gıcır görselliğine de sahip değil.
Tür sinemasından genel beklenti, sıradışı hikâyeden çok bilinen hikâyelere yeni yorumlar katmaksa, Dehşetin Soluğu'nun dehşet sinemasına küçük katkılarından (veya bu yönde cılız girişimlerinden) bahsedilebilir. En çok 'la hatırlanan 'şehirlinin orman kâbusu' hikâyesi, Dehşetin Soluğu'nda evrim ve üreme üzerine bir mücadeleye dönüşmüş.
Filmdeki vahşet kaynağı, kahramanlarımızı İsviçre Alpler'indeki bir vadide sıkıştıran 'taş devri adamları'. Bu adamlar King Kong ya da 'Kara Gölün Canavarı' gibi romantik değiller, sadece hamile kalabilen birilerine ihtiyaçları var. Almanca konuşan birtakım İsviçreli köylüler de, işin içinde.
Sınır(da)'da Fransa sınırında saklanan Nazi aileyi, Martyrs'da işkence uzmanı masonik topluluğun kullandığı Mercedes marka arabaları da hesaba katınca, 'Almanca' durumların Fransız korku sinemasında demirbaş olmaya doğru gittiği söylenebilir.
Romantik komedilerin demirbaşlarından 'bağlanmayan erkek' ise, Hayalet Sevgililerim / Ghosts of Girlfriends Past'in kahramanı. Film elbette bu ıssız kişinin yola getirilmesi üzerine kurulu. 'Spor salonu adamı' Matthew McConaughey, aşk yaşamının tarihiyle yüzleşiyor. Filmdeki tek komedi unsuru Michael Douglas olmasa, esneyerek izleyebileceğiniz bir yolculuk bu. Hayalet Sevgili...'yi izleyip de High Fidelity'yi özlemek, işten bile değil. Ya da McConaughey'nin bronz teniyle yetineceksiniz. Yazlık vizyondan yazlık bir 'ambiyans' gecesine kaçış, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi'nin (şarap servisli) açıkhava sinemasında gösterilen klasikler olabilir. Yarın ThePassenger, Cuma akşamı My Own Private Idaho var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA