Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Baydar-Behramoğlu kavgasında hangi taraftayım?

Biri sosyolog yazar Oya Baydar, diğeri ise ünlü şair ve aynı zamanda Cumhuriyet yazarı olan Ataol Behramoğlu...
Arkadaşlıkları 1960'lı yıllara dayanıyor...
Her ikisi de Türkiye İşçi Partisi'nin en parlak olduğu dönemlerde sol politikalar adına ortak mücadele etmiş...
Üstelik o günkü kavgaları bugünün solcuları gibi kendi aralarında değilmiş...
Tek bir kavgaları varmış o da faşizme karşı savaşmak!
Bu iki insan o tarihlerde ırkçılığı, kafatasçılığı ve milliyetçiliği insan hakkının gaspı olarak kabul edermiş...
Ortak sloganları, "Kahrolsun emperyalizm, yaşasın sosyalizm"miş...
Bir diğer önemli ortak noktaları ise derin devlet yapılanmalarına, askeri darbelere şiddetle karşı olmalarıymış...
İşte bu iki eski dostu geçtiğimiz hafta hararetli biçimde kavga ederken yakaladım...
Sol'un geldiği noktayı tartışıyorlardı, Balçiçek Pamir'in Habertürk TV'de hazırlayıp sunduğu Karşıt Görüş programında...
Acayip keyif aldım...
Sanki ben Oya Baydar, karşımdaki bizim fakülteden eski arkadaşlardan biri...
Arkadaş diyor ki: "Bak Sevilay... Türkiye'nin esas ihtiyacı olan şey aydınlanma değerlerine, aydınlarına sahip çıkmaktır! Yanlış yoldasın arkadaşım. Solculuk deyince akla ilk gelen yurtseverlik olmalıdır. Ben bir yurtseverim. AKP Hükümeti bütün aydınlarımızı sorgusuz sualsiz içeri tıktı. Bu ülkenin bölünmez bütünlüğü, ulusal değerleri için yıllarca dağlarda savaş veren ordu mensuplarına inanılmaz muameleler gösterdi. Ergenekon'u alkışlar veya karşısında olursun ama sen nasıl bir solcusun ki kendi derin devletini kurmakta olan ve bu yönde çok yol almış AKP gibi bir partinin derin devletle mücadele edeceğine inanıyorsun? Bırak bu safsatayı. Şu anda bütün aydınların tek bir hareket noktası kalmıştır artık. Hepimiz AKP Hükümeti'ne karşı ortak bir zeminde mücadele etmeliyiz. Bunun da tek bir adresi vardır. O da CHP'dir."
Ben de diyorum ki cevaben: "Arkadaşım... Ergenekon bir temizlik harekâtıdır. Unutma ki Türkiye darbelerden çok çekti! Orduyla kol kola yürüyen adamdan solcu olmaz! Onlar solcuysa ben değilim abi! Hepimiz bir güce, bir ideolojiye, bir cemaate 'asker yazılmaya' yatkınız. Kurtulmamız gerekiyor bu genetik kodlardan. Yahu, dünyanın neresinde, hangi ülkesinde topuk vurup selam durmak devrimcilik sayılıyor? Artık Türkiye solundan bir bütün olarak söz etmemek gerek. CHP veya kendilerine ulusalcı diyenleri sol saymaktan acilen vazgeçmeliyiz. Geleneksel solun milliyetçi damarı giderek ağır basıyor. Bu kesim, Kürt sorununun çözümünü baltalama çabalarında devletçi faşizan güçlerle, MHP ile yarışıyor!"
Anlayacağınız kavga uzayıp gidiyor...
Tesadüf bu ya. Aynı akşam bir rakı sofrasında öğrencilik yıllarımdan tanıdığım eski bir arkadaşımla bir araya geldim. Hal hatır eyledikten sonra konu yine döndü dolaştı Ergenekon'a, Demokratik Açılım'a ve CHP'ye geldi. Dedim ki: "Allah aşkına konuşmayalım ve şu soframızın tadını kaçırmayalım. Ben sana yarın Balçiçek'in bu akşamki programının bir kaydını yollayayım. Yormayalım birbirimizi de, sen otur, onu seyret. Bak ben programı izleyince kendimi Oya Baydar'ın yanında hissettim. Eminim bu kafayla sende kendini Ataol Behramoğlu'nun içinde hissedeceksin!"

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA