Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Barış, silahı gömmekle gelir mi?

PKK'nın silah bırakma meselesi resmen çocukları korkutmak için anlatılan "gülyabani" masalına dönüştü! Çözümden yana olanlar süreç kilitlenecek endişesiyle panik! Karşısında olanlar ise tamamen bozulacak umuduyla mutlu!
Dün görüşünü almak için aradım, çözümün siyaset yoluyla olacağına inanan ünlü bir akademisyeni. Diyordu ki: "Bu iş hükümetle PKK arasında kayıkçı kavgasına dönüşürse süreç büyük zarar görür! Silahın asla çözüm olmayacağını savunan bir uzman olarak hükümetin bu konuda daha esnek tutum alması gerektiğine inanıyorum. 'Katiyen silahla sınırın dışına çıkamazlar' deyip kestirip atmak yerine, neden böyle olmayacağını makul ve yumuşak bir dil kullanarak anlatmak daha olumlu bir hava yaratır bence. Elbette ki Kandil Öcalan'ın, 'Bundan böyle silah değil, siyaset konuşacak!' mesajını gayet net anlamış durumda. Onlar da silahla bir yere varılamayacağını görüyorlar artık ancak militanlarının da sınır dışına çıkarken bir güvencesi olsun istiyorlar. Yasalar müsait olsa, yasalarla güvence altına alınma şansları olsa belki böyle bir ısrarları olmayacak. Maalesef böyle bir durum söz konusu olmadığından silahı militanlar için bir sigorta olarak kabul ediyorlar. Bence hükümet karşı tarafın kaygılarını anlayıp, başka bir tür çözüm üretmeli. Öyle olursa emin ol süreç tıkır tıkır işlemeye devam eder!"
Terör ya da bir güvenlik uzmanı değilim ancak adının açıklanmaması şartıyla yukarıda okuduğunuz tespitleri dile getiren akademisyenin söylediklerine de yüzde yüz katılıyorum. 30 küsur yıldır terörle hak arayan bir örgütün daha yolun en başında silahını gömmesini istemek fazla ütopik bir yaklaşım bence. Bu söylediğimden sakın ola PKK'nın silahı gömmeme tavrını desteklediğim anlamı filan çıkmasın. Katiyen böyle bir niyetim yok ama bu konuda biraz daha gerçekçi olmak lazım diye düşünüyorum. Süreç devam ettikçe PKK'nın silah kullanmayacağına eminim ama bir o kadar da o silahı şu anda gömmeyeceğine!..
Sizi bilmem ama "Gömeceğiz" ya da "Gömdük" deseler bile inanmam ben PKK'ya! Çünkü silah onlar için bir sembol. Onlar bu noktaya o silahla geldiklerine inanıyorlar. Ki inanmakta da haklılar çünkü öyle! O nedenle hemen bugün silahtan tamamen uzaklaşmalarını beklemek fazla hayalperest bir bakış açısı olur. Sabretmek ve sürecin sonuna kadar beklemek lazım.
Ayrıca silahı gömseler veyahut da hükümetin oluşturacağı bağımsız bir komisyona silahlarını teslim edip, "tamamen bıraktık!" deseler ne olur? Allah aşkına yeniden silah bulmaları çok mu zor? PKK istediği anda yeni silahlar alacak güçte ekonomiye sahip bir örgüt. Ve ayrıca bence barış silahların toprağın altına gömülüp tahrip edilmesi ile filan değil, zihniyetlerde yok edilmesiyle gelecek bir şey. Silah kullanmak zihinlerin köşesinde bir yerlerde varlığını sürdürüyorken o silahı gömsen ne olurrrr, ezip metal yığınına çevirsen ne olur?
Yanlış mıyım?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA