Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Hazine Müsteşarlığı kapatılıyor mu?

Aslında yılın bu son gününde başka şeyler yazma düşüncesi vardı. Daha soft, daha keyif verici bir şeyler... Ancak Paralel Yapı'nın en iyi kadrolaştığı kurumların başında olan Hazine Müsteşarlığı ile ilgili gelen bir bilgiyi en azından yılın son bombası olarak sizlere aktarma zorunluluğu hissettim. Eğer doğruysa ki öyle olduğu yönünde sağlam veriler var elimde- Hazine Müsteşarlığı'nın Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla yeniden yapılandırılarak kapatılması gündemde. Biliyorsunuz ki 2011 yılında Bakanlıkların yeniden yapılanması çerçevesinde, Başbakanlığa bağlı kurumların çoğu ilgili bakanlıklara bağlanmıştı. Sadece Hazine Müsteşarlığı, Müsteşarlık olarak statüsünü korumuştu. Ancak, son günlerde kurumun paralel yapının kalesi olması ve bu yapıya mensup olmayan insanların mağdur edilmesi ve basında çok sık gündemde olması nedeniyle, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı bu kurumu mercek altına aldı. Dört aydır Müsteşarı, 6 aydır da Müsteşar yardımcısı ile pek çok ara makama ait kararnamelerin imzalanmaması kurumun gözden çıkarıldığı şeklinde yorumlanmakta. Başbakanlık kaynakları, Ali Babacan'ın 3 dönem kuralı gereği, 2015 Haziran'ında görev süresinin bitecek olması nedeniyle Hazine Müsteşarlığı'nın yeniden yapılandırılmasının masada olduğunu ifade etmektedirler. Müsteşarlığa bağlı iç borçlanmayı yapan, Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü ile Kamu Sermayeli İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün Maliye Bakanlığı'na, Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün BDDK'ya bağlanarak İstanbul'a taşınması, Başta Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü olmak üzere diğer birimlerin de Ekonomi Bakanlığı'na bağlanması düşünülmektedir. Seçim öncesi Meclis'ten çıkarılacak bir yetki kanunu ile bu sorun çözülecek. Nitekim, Başbakan Davutoğlu'nun da dün katıldığı bir canlı yayın programında 2015-2019 döneminde Kamu kurum ve kuruluşlarının yeniden yapılandırılacağını söylemesi bu tezi doğrulamaktadır. Diğer taraftan Köşk kaynakları, Hazine Müsteşarlığı'nın kapatılmasının teknik nedenlerden ziyade siyasi kaynaklı olduğunu ifade etmektedirler. Hazine Müsteşarlığı, Paralel Yapı'nın en iyi kadrolaştığı kurumların başında gelmektedir Özellikle, Personel Dairesi, Hukuk Müşavirliği ve Hazine Kontrolörler Kurulu Başkanlığı'nın bu yapının eline geçmesiyle son on yılda işe alınan uzman yardımcı ve Kontrolörlerin neredeyse % 80'e yakını bu yapı elemanlarından oluşmaktadır.
Paralel Yapı, kadrolaşmasına engel gördüğü bazı yöneticileri de başta İzmir askeri casusluk davası olmak üzere çeşitli bahanelerle disiplin cezası vererek görevden almış, yerlerine kendi mensuplarını atamıştır.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla alt ve orta düzey bazı paralel yöneticiler görevden alındıysa da yerlerine atananların da bu yapının B takımı olduğu yüksek sesle dillendirilmektedir. Ancak, ulaştığımız Köşk kaynakları, bu atamaların hiç birisiyle ilgili kararnamenin imzalanmayacağı, Mevcut Hazine yönetimiyle bir güven bunalımı olduğu seçimden sonra atanacak yeni bakan ve yeni yapılanma ile atama sürecinin hızlanacağını ifade etmektedirler.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA