Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Her ‘gurbetçi’ seçmen değildir!

Dün internette dolaşırken yurtdışı oyları ile ilgili bir haber okudum. Konu ilgi alanıma girdiği için bildiklerimi, bana iletilenleri paylaşmak istedim. Araştırma şirketlerinin öngörüsüne göre seçimin sonucuna büyük etkisi olacakmış bu oyların. Eğer durum gerçekten dedikleri gibiyse şimdiden şunu not etsin herkes: Yurtdışı oylarının tek galibi var o da AK Parti.
Çünkü Avrupa'da yaşayan 'gurbetçi seçmen' sayısı yanlış bilmiyorsam 2 milyon 850 bin civarında. Türkiye kökenli, Türkiye'den göç edenlerin sayısı ise tam olarak bilinmemekle beraber bu rakamın çok üzerinde. Bu ne demek oluyor peki? Şöyle... Yurtdışında yaşayan Türkiye kökenliler seçmen sayısından çok fazla. Neden? Çünkü hepsi Türkiye vatandaşı değil! Olanların da çoğu muhafazakâr görüşlü olduklarından oyların büyük kısmı AK Parti'ye gidiyor. Evet. Belki de tamamının oy kullanma hakkı olsa 12 Eylül sonrası akın akın Avrupa'ya kaçan sol tandanslı Kürtler ve Alevilerin oyu AK Parti'ye oy veren seçmeni ikiye katlar ancak birçoğunun oy kullanma hakkı yok! Çünkü çoğu Türkiye vatandaşlığından ya çıkarılmış ya da kendisi çıkmış!
Bu yüzden çok dikkatli analiz yapmak gerekiyor yurtdışı oyları için. Benim aldığım donelere göre şu anda katılım yüksek değil. Var olan katılımda da AK Parti açık ara önde. Ardından gelen parti ise HDP. CHP ve MHP neredeyse hiç yok! Bu durumda Avrupa'da, özellikle Almanya ve Fransa'da sandık sadece iki parti için kurulmuş dersek yanlış olmaz. Ancak iki parti arasında çekişme var demek de hatalı olur. Zira dediğim gibi bir çekişme yok, sadece AK Parti'nin gurbetçi seçmenlerden alacağı yüzde 50'lerin üzerinde oyu yüzde 20'lerle izleyen bir HDP var!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA