Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Alkışlanacak başarı

İzmir, geçtiğimiz 3-5 Temmuz tarihleri arasında 'alkışlanacak' evrensel bir organizasyonun altına imza attı. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve yönetiminin sayesinde, dünya kruvaziyer sektörünün kalbi, İzmir'de attı.
Peki, bir zamanlar kruvaziyer turizminde, esamesi bile okunmayan İzmir, dünya devleri ile İzmirli firmaları bir araya getiren "Seatrade Türk Kruvaziyer Forumu"nu düzenleyebilme noktasına nasıl ulaştı?
Bu sorunun yanıtı, kanımca 'vizyon', 'azim' ve 'ısrar'dır.

DEMİRTAŞ VE ORTAK AKIL
2003 yılında 3 bin yolcu sayısı olan kruvaziyer turizmi, yıllık 600 bin rakamına yükselmiş durumda. 2003-2011 yılları arasında kente 947 sefer gerçekleşmiş ve toplamda 2 milyon 101 bin 230 yolcu ağırlanmış. Bu yıl ise 14 Haziran 2012 itibari ile 72 seferde 125 bin yolcu ağırlanmış, sırada planlanan 290 sefer var.
Artık yılın her ayında gemi geliyor ve tam 8 ay boyunca çok yoğun bir kruvaziyer turizmi var. Yani Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, forum sırasında İzmir'in kruvaziyer turizmindeki başarısının inanılmaz olduğunu söylemesi boşuna değil.
Aslına bakarsanız, bu bir "Ekrem Demirtaş" başarısı. Evet, işin hakkını vermek gerekirse, tüm kurum ve kuruluşlar, İzmir'de yaratılan 'ortak akıl' çevresinde, kruvaziyer turizminin gelişimi için Ekrem Demirtaş'a içten destek verdi.
Ama Demirtaş'ın bu ısrarı, bu sahiplenişi, bu öncü tavrı olmasaydı; İzmir'de kruvaziyer turizmi, hem bu noktaya, hem de 'kruvaziyer limanı'nı inşa edecek çizgiye gelemezdi.
İyi örnek: Bazen bir insanın öncülüğü, bir kente yeni bir kulvar açabiliyor. Altı yıla yakın, Sabah Gazetesi'nin Antalya merkezli Akdeniz Bölge Temsilciliği'ni yaptım.
Bir kentin 'turizm kenti' olmasının, o kente kattığı 'ekonomik, kültürel, sosyal' değerlerin; ne olduğuna, yerinde yaşayarak tanık oldum.
Geçtiğimiz yıl Antalya'ya gelen turist sayısı 11 milyonu geçmişti.
Antalya'nın 2012 hedefi ise 12 milyon turist. Müthiş bir rakam!

HAYALİ BİLE NE GÜZEL

Henüz 1 milyon turist sınırını yeni geçen İzmir, kendisi için çok ciddi yol olan 'turizmde'; muhteşem potansiyeli ile bir gün Antalya'nın rakamlarına yaklaştığında; siz düşünün kentin kazanacaklarını. Turizm hareketinin, İzmir'e 'ekonomik' anlamda katacaklarını.
İzmir Ticaret Odası tarafından İzmir'de düzenlenen Türk Kruvaziyer Forumu da, Türkiye'de bulunan acente ve limanların, kendilerini kruvaziyer şirketlerine tanıtmaları fırsatını yarattı.Yani İzmir, artık sadece bir kruvaziyer destinasyon limanı değil, global kruvaziyer endüstrisinin ülkemizdeki merkezi olma vizyonunu, kendisine açtı. İzmir, kruvaziyer limanını da tamamladığında, eminim 'tedarik ve homeport' hedefi ile Akdeniz'in ve dünyanın en cazip, parmakla gösterilen limanları arasına girecektir. İzmir'in kruvaziyerdeki yükselişi, genel turizm hedefleriyle örtüşerek, sektörde daha iyi bir noktaya gidilmesi konusunda 'kaldıraç' rolünü de oynayacaktır. Hele ki önümüzdeki yıl, eğer 2020 EXPO'sunun İzmir'e kazandırılması başarılırsa, işte o zaman genel turizm hedefi de çok farklı noktaya gidecektir.
İzmir hem EXPO düzenleyerek, hem de EXPO düzenleyebilecek standartlara kavuşarak, kendisini ispatlamış evrensel turizm kenti haline gelecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA