Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Sahurda bir-iki öğün yapın

"Sahurdan bir saat sonra yine acıktığımı fark ediyorum. Sahurda, beni tok tutacak ne yiyebilirim?" A.Y./Ankara
Öncelikle uykunuzu bölmemek adına sahuru atlamayın. Sahura biraz erken kalkarak bir ana öğün ve bir ara öğün alın. Sucuk, pastırma gibi baharatlı yiyeceklerden, turşu gibi tuzlu gıdalardan, kızartmalardan ve aşırı şekerli tatlılardan uzak durun. Bunlar sizi hem kolay acıktırır, hem de çok susatır. İftardan kalanları yemeyin. Sahurda ana öğünde yumurta (haşlama, omlet veya menemen şeklinde), peynir, ceviz-fındık-badem, tuzsuz zeytin, maydanoz, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı kahvaltı gevrekleri, yulaf kepeği, süt tüketebilirsiniz.

ÇAY VE KAHVEYE HAYIR
Bu ana öğünden bir 30-40 dakika sonra bir kase yoğurt (içine ketentohumu veya yulaf kepeği katabilirsiniz) veya bir bardak süt ile bir porsiyon meyve alabilirsiniz. Sahurda su içmeyi de ihmal etmeyin. Aşırı çay ve kahveden kaçının.

65 yaşın üzerindekiler, dikkat!
"70 yaşındaki annem oruç tutmakta ısrar ediyor. Şeker, tansiyon için birçok ilaç alıyor. Ne yapmalıyız?" Y.B./Balıkesir
Yaş ilerledikçe vücutta meydana gelen fonksiyon kayıpları ile çeşitli hastalıklar oruç tutmanızı zorlaştırabilir. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp, karaciğer, böbrek yetmezliği, ülser ve reflü gibi sağlık problemleri yaşlılarda genellikle bir arada görülür. Bu durumda ilaç düzeni veya beslenme planındaki en ufak bir değişiklik bedene yansır, şikayetler sıklaşır, hastanın genel durumu bozulur. İlaç saatlerinizi kendi kendinize düzenlemeniz tehlikeli olabilir. Tansiyon düşmesi, göz kararması, baş dönmesi gelişebilir. Düşmeler, travma ve kalça kırıkları sıklaşır. Daha önce fark etmediğiniz bir şeker düşüklüğü problemi de kendini bu açlık saatlerinde gösterebilir. Bu nedenle 65 yaşını geçenlerin oruç tutmaya karar vermeden önce doktorları ile görüşmeleri gerekiyor.

İftardan sonra en az 2 litre su için
"Oruç tutarken aşırı susuyorum. Bunun önüne geçmek için akşam ne kadar su içmeliyim?" Z.Ü./Kayseri
Bu yıl Ramazan'da oruç tutanları 15-17 saatlik bir açlık ve susuzluk süresi bekliyor. Sıcak havaların da etkisiyle dehidratasyon (vücudun aşırı susuz kalması) riski artıyor. Bu durum özellikle kalp-damar hastalarında, kalp ritim sorunu, böbrek problemi ve varis şikayeti olanlarda tehlike yaratıyor. Dolayısıyla iftar-sahur arasında en az 2 litre su tüketmelisiniz. Bunu 3 litreye de çıkarabilirsiniz. Sık aralıklarla bol su, meyve suyu ve bitki çayı tüketin. Sigara, susuzluk hissini artırır, kafeinin de idrar söktürücü özelliği vardır; bunlardan kaçının. Ayrıca özellikle öğle saatlerinde kapalı ve serin ortamları tercih etmelisiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA