Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bu mezar taşı güzel mi?

1977'de hayata veda eden Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Oğuz Atay'ın Edirnekapı Sakızağacı Şehitliği'ndeki mezar taşı, hayranlarının yazdığı şiirlerle gündeme gelmişti. Hayranları, Atay'a olan sevgilerini gösterme işini abartınca, ortaya üzerine gelişi güzel yazıların yazıldığı, karalama defterine dönen bir mezar taşı çıkmıştı. Şimdi o yazılar silindi, mezar taşı eski haline döndü.
Bu arada Oğuz Atay'ın 'Tutunamayanlar' kitabında, 'Hiç olmazsa mezar taşıma yazın: Burada insanlara başka türlü hayran olan biri yatıyor' diye bir ifadesi var.
Mezar taşına ilk yazan kişi de, Atay'ın bu vasiyetine uymuş ama sonrasında başka yazılar da yazılmış.
Mezar taşının temizlenmiş hali, eski halinden güzel mi tartışılır. Düz bir mermer taşına sadece; Oğuz Atay, doğum ve ölüm tarihi yazılı. Çok düz, hiçbir estetiği ve yaratıcılığı olmayan bir mezar taşı bu. Bizim kültürümüzde mezar taşları genelde sade ve gösterişten uzak yapılır ama Atay gibi efsanelerin mezar taşlarının bir farkı olması gerektiğini düşünüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA