YAZARLAR

04 Kasım 2013, Pazartesi
Bu Şerit Kimin?
ERAY ÖZGÜR Bu Şerit Kimin?
Yazarın Tüm Yazıları
Öncelikli şikayetimin zikzaklar çizen 2 tekerler olduğunu sonrasında da emniyet şeridini doğal bir şerit olarak kullanmalarını söyledim. Kendi halinde ve aklı başında görünen dostumuz emniyet şeridini kendisi de dahil olmak üzere neredeyse tüm motosikletlilerin kullandığını söyleyince trafikteki kanayan yaramız yine aklıma geldi. Motosikletler, polislerin gözü önünde bu şeridi yolgeçen hanı gibi kullanıyorlar. Motosikletlerden sonra bu şeridin gediklileri toplu taşıma araçların. İETT'nin resmi plakalı otobüslerinden tutun da personel taşıyan servislere kadar içinde birden fazla insan taşıyan bu taşıtlar kendilerini uyardığınızda "sen arabanda tek başınasın, ben bir sürü insan taşıyorum" kafasındalar. Şimdi sizlere 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 71'inci Maddesi'ni paylaşmak istiyorum:
GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜNE SAHİP ARAÇLAR VE SÜRME KURALLARI:
Madde 71 - Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar öncelik sırasıyla şunlardır:
a) Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar,
b) İtfaiye araçları,
c) Hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları,
d) Bir trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar,
e) Alarm sırasında sivil savunma hizmetlerinde görevli bulunan araçlar,
f) Koruma ile görevli ve korunan araçlar,
Bu araçlar görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahiptir.
Bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile kullanılır.
Bu araçlar, bu Kanun ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı değildir.
Bunların birbirleriyle karşılaşmalarında birinin diğerine göre geçiş üstünlüğü yukarıda yazılı olan sıraya göredir.
Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünü kullanmak yasaktır.
(Değişik fıkra: 21/05/1997 - 4262/4 md.) Zorunluluk olmadığı halde gereksiz geçiş üstünlüğü hakkını kullanan sürücüler 1 800 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.
Son maddeye dikkatinizi çekerim. Hakkı olsa da, tepe lambasını ya da çakarlarını sadece işine veya evine vaktinde gidebilmek için kullananlar da aslında kanunla engelleniyor. Bu ülkede yeterince kanun var. İş uygulanmalarında…
SON DAKİKA