YAZARLAR

18 Ekim 2016, Salı
SUV, MPV’yi Öldürdü
KORAY KODAL SUV, MPV'yi Öldürdü
Yazarın Tüm Yazıları

Paris Otomobil Fuarı'nda otomobil dünyasındaki en son yenilikleri bir arada görme şansımız vardı. SUV-Crossover modellerin çokluğu karşısında MPV sınıfında neredeyse hiçbir yenilik olmaması dikkatimizden kaçmadı. Avrupa pazarında yıllardır çok ilgi gören MPV'ler yerlerini SUV-Crossover modellere bırakmış gibi. Fuarda da MPV ile ilgili yeniliklerin bu kadar azalmış olması, bu müşteri kitlesinin azaldığını gösteriyor. Benzer fonksiyonellik yetenekleri Crossover-SUV sınıfında da sunulunca tüketiciler tercihlerini daha gösterişli ve sportif olan SUV-Crossover modellerden yana kullanıyor. MPV'lerde sunulabilen 7 kişilik oturma alanını artık bazı SUV-Crossover modeller de sağlayabiliyor. Durum böyle olunca MPV'ler kimsenin çok umurunda olmamaya başladı. Türkiye zaten MPV konusunda talepkar bir pazar değil. Bu yüzden Renault, MPV temsilcilerini ithal etmek yerine Kadjar ile benzer fonksiyonelliği daha gösterişli bir şekilde sunmayı tercih edenlerden. Yine model çeşitliliği adına Espace'ı ithal etme ihtimalleri olsa da Kadjar'ın popülaritesine ulaşamayacağı aşikar. Opel de Zafira'yı ithal etmek için çok istekli olmasa da Mokka'dan daha büyük hacimli bir SUV-Crossover gelene kadar Zafira ile hacim beklentisinde olanları memnun etmeye çalışacak.

Bu konuyla ilgili olarak düşüncelerimizi Peugeot CEO'su Jean- Philippe Imparato ile de paylaştık. Keza Peugeot'nun da meşhur MPV'si 5008'in artık SUV tanımıyla yola devam ettiği düşünüldüğünde Imparato'nun cevabı çok yerinde olacaktı. Imparato, bizim tahminimizin doğru olduğunu, MPV fonksiyonelliği sunan Crossover-SUV'ların müşterilere daha çekici geldiğini söyledi. Bu sebeple şimdilik bir MPV yeniliği düşünmediklerini ekledi.

Görünen o ki, MPV sınıfı yok olmaya doğru ilerliyor. Belki birkaç niş model bir süre daha otomobil dünyasına hizmet edebilir. Ancak SUV-Crossover modellerin çekiciliği bir başka sınıfın yok olmasına yol açıyor. Buna da kimsenin itirazı yok gibi!

SON DAKİKA