Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÖZLEM DOĞANER

Erdoğan dünyanın yatırımcısına seslenecek

Harekette bereket vardır. Yine hareket zamanı...
2002'de AK Parti seçimleri kazandığında Ankara'da başlayan değişim rüzgârı bir anda herkesi sersemletmişti.
Öyle ki yılda bir defa yurtdışı gezisine giden bir başbakandan sonra henüz partisinin genel başkanı iken 3 günde 7 ülke gezen bir lider gelmişti. Erdoğan sadece başbakanlığı döneminde yani 5 kıtada 93 farklı ülkeye toplam 305 resmi ziyaret yaptı. Her seyahatinde yanında işadamları oldu. O dönemde Türkiye ekonomisi, büyük bir başarı hikâyesi yazdı.
11 yılda, kazan-kazan politikasıyla ziyaret edilen 93 ülkeyle Türkiye arasındaki ticaret hacmi yüzde 354 artarak toplamda 359 milyar dolara çıktı.
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı döneminde de yani 2014'ten bugüne kadar 52 ülke ve 73 ziyaret gerçekleştirdi.
Artık Türkiye'nin nerede olduğunu anlatmak değildi ilk mesele... Birçok konuda en güçlü ve dinlenen ses Türkiye'nin sesi oldu. Bu yüzden Türkiye'nin referandum süreci Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin iç meselesi haline geldi.
Bana 2002 yılındaki o trafiği hatırlatan, Erdoğan'ın bugün başlayan yoğun yurtdışı trafiği...
Partisine döndüğü ve Türkiye'nin ekonomisinde yeni bir başarı hikâyesine ihtiyaç duyduğu şu günlerde 25 günde 3 kıtada yatırımcıların yine en çok dinlediği isim Erdoğan olacak.
Erdoğan'ın yola çıkmadan yerli ve yabancı yatırımcıya "birlikte çalışma ve kazanma" çağrısı bunun işareti.
Gittiği ülkelerin nüfusu 3 milyar 180 milyon, buna Avrupa Birliği'ni eklersek 3 milyar 690 milyon ediyor.
Toplam GSYİH'leri Avrupa Birliği dahil 31 trilyon dolar... Potansiyel inanılmaz.
Erdoğan ilk olarak bugün Hindistan'da olacak, işadamlarıyla bir araya gelecek. Bu ziyaret sadece Hintli yatırımcıyı çekmek değil aynı zamanda Türk yatırımcısının bölgede daha etkin olması için de fırsat yaratacaktır.
Hindistan Sanayi Bakanı'nın davetiyle Yeni Delhi ve Mumbai'ye gidip sanayi bölgelerini, finans merkezlerini ziyaret etme fırsatı bulmuştum. Orada sanayi ve üniversite işbirliğinin muazzam etkilerini görmek mümkün. Birçok Türk mühendis ve finansçıya rastlıyorsunuz ancak barındırdığı fırsatlara rağmen Türk markalarını göremiyorsunuz.
2016'da 652 milyon dolarlık ihracat, 5.7 milyar dolarlık ithalat yapılan Hindistan ile enerji, perakende, finans, sinema, spor yani hemen hemen her alanda işbirliği mümkün.
Cumhurbaşkanı 3 Mayıs'ta Rusya, ardından Kuveyt, 14-15 Mayıs'ta Çin, 16-17 Mayıs'ta ABD'de olacak. 25 Mayıs'ta Brüksel'e gidecek. Bugünlerin ekonomide yeni bir başarı hikâyesi için işaret fişeği olduğunu anlayan iş dünyasında büyük bir heyecan var. Yine ekonomi ve yine yeni iş fırsatları zamanı...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA