Hakkâri Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) tarafından dağlarda yetişen dağdağan bitkisinden yeni bir kahve çeşidi üretildi HESKA-DER Başkanı Sefer Kaçmaz, kahveyi düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Kaçmaz, dağdağan kahvesini Hakkâri mutfak kültürüne kazandırmayı, marka haline getirerek, Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. Dağdağan ağacının dağlık kesimlerde doğal olarak yetiştiğini belirten Kaçmaz, şöyle konuştu: "Latince'de "celtis austalis" diye anılan dağdağan, çitlembik, dağan, bemk, tawk gibi isimlerle bilinir. Dağdağan kahvesi, kafein içermez. Antep fıstığına benzer bir tadı var." Kahvenin yüksek E vitamini içerdiğini belirten Kaçmaz, "Doymamış yağ asidi düzeyiyle, kandaki kolesterolü düşürüyor ve hücre zarı yapısını koruyor. Damar sertliğine, öksürüğe, mide ağrılarına ve nefes darlığına da iyi geliyor. Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tada sahip olan dağdağan kahvesi, bileşenleri sayesinde vücudu kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahip" diye konuştu. Ayrıca, yörede dağdağan bitkisinin kavrulduktan sonra un haline getirilmesine de "kavut" dendiğini açıklayan Kaçmaz, toplantı sonunda davetlilere kahve ikram etti.