AFSÜ sahasında “Sarı kantaron” ve “Japon nanesi” üretiliyor

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AFSÜ Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahası’nda incelemelerde bulunarak, “Sarı Kantaron” ve “Japon Nanesi” üretimi hakkında akademisyenlerden bilgi aldı.
Sahada başarıyla üretilen Sarı Kantaron (Hypericum perforatum) ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Okumuş, hiperisin, psödohiperisin ve hiperforin gibi değerli biyoaktif bileşenler içeren Sarı Kantaronun sağlık ve kozmetik sektöründe farklı ürünlerde kullanılan son derece değerli bir bitki olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Okumuş, doğada gen kaynaklarının korunması ve daha nitelikli ürün elde etmek adına Sarı Kantaronun geniş alanlarda kültüre alınmasının araştırılmasının ve bu konuda Afyonkarahisar bölgesinde kültürü ve yetiştiricilik teknikleri konusunda üreticilerin bilgilendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Saha ziyareti sırasında Japon Nanesi (Mentha arvensis) üretim alanını da inceleyen Prof. Dr. Okumuş, bitkinin çok başarılı sonuçlara ulaştığını ve uçucu yağında yaklaşık yüzde 85 oranında mentol içerdiğini söyledi. Prof. Dr. Okumuş'a ziyaretinde Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ekrem Murat Gönülalan ve Dr. Emir Soltanbeigi eşlik etti.
AFYONKARAHİSAR İLÇELERİ
- Hocalar
- Bayat
- Sultandağı
- Sandıklı
- İscehisar
- Dazkırı
- Şuhut
- Evciler
- Sinanpaşa
- Başmakçı
- Emirdağ
- Kızılören
- Bolvadin
- Dinar
- Merkez
- İhsaniye
- Çay
- Çobanlar
AFYONKARAHISAR HAVA DURUMU
16 Mart 2025 Pazar26 º
26 º / 8 ºEN SON HABERLER
- 1 Tandır Evi küle döndü
- 2 Afyonkarahisar’da kaçak tütün operasyonunda 120 bin TL idari para cezası kesildi
- 3 Gazze’deki insanlık dramı fotoğraflarla anlatıldı
- 4 Afyon Valisi Yiğitbaşı’ndan İl Emniyet Müdürü Erol’a ziyaret
- 5 Uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı
- 6 Afyon’da motokuryelere trafik eğitimi verildi
- 7 Cinsel istismar suçundan aranan şahıs yakalandı
- 8 Afyon’da aranması bulunan şahıslar yakalandı
- 9 Vali Yiğitbaşı: Malvarlığına karşı işlenen suçlarda azalma var
- 10 12 yıl hapis cezası ile aranan şahıs yakalandı