Ahududu nedir? Faydaları nelerdir?
Giriş Tarihi: 15.04.2016 11:44 Güncelleme Tarihi: 23.01.2018 15:22Ahududu nedir?
Diğer İsimleri : Ağaç Çileği, Dağ Çileği, Framboise, Rubus İdaeus, Raspberry bush
Botanik Bilgi: Gülgillerden; böğürtlen gibi çalı halinde, dikenli bir bitkidir. Kümeler halindedir. Kendiliğinden yetişir. Meyvesi; duta benzer. Sarımtırak kırmızı portakal renginde, sulu ve güzel kokuludur. Meyveleri toplanıp, kurutulur. Reçel, şurup ve likör yapılır. Meyve olarak da yenir.
Bilinen Bileşimi : Protein, karbonhidrat, selüloz, provitamin A, vitamin C, elma ve limon asidi, sepi maddeler, eterik yağ, vitamin P, kalsiyum, mağnezyum, fosfor, demir, mangan ve bakır bileşimi asidler, pürinli maddeler, reletin.
Özellikleri : Kabız yapıcı, diüretik / idrar söktürücü, digestif / hazmettirici, aperatif / iştah açıcı, antiseptik / mikrop öldürücü / Yaprakları sudofirik / terletici, antifebril / ateş düşürücü, sedatif / sakinleştirici
Faydaları
- Tansiyonu düşürür.
- Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.
- Yapraklarının usaresi (özü) terletir ve idrar söktürür.
- Bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Kabızlığı giderir.
- Ateşi düşürür. Vücuda dinçlik verir.
Suyu
- Böbrek ve safra kesesi taşlarına, nikriz hastalığına çok faydalıdır.
- Boğaz, Bademcik ve göz iltihablarında kullanılır.
- Göz iltihaplanmalarında suyuyla pansuman yapıldığında şifa verir.
Uyarı : Mide Ülseri olanların kullanmamaları gerekir.