Salı 12.02.2013 00:00

Silifke'de erik ağaçları çiçek açtı

Mersin'in Silifke ilçesinde erik ağaçlarının çiçek açması güzel bir görüntü oluştururken mart ayının 15'inde çıkması beklenen eriğin kilosunun 200 TL'den satılması bekleniyor.

Türkiye genelinde hüküm süren soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle beyaz bir görüntü oluşurken, Silifke'de erik ağaçlarının çiçek açması ise güzel bir görüntü oluşturdu.
Türkiye'nin ilk turfanda eriğinin çıktığı Silifke'nin Keben köyünde 20 yıldır çiftçilik yapan Faruk Doğan tarafından örtü altına alınan 1 dönümlük erik bahçesindeki ağaçlar çiçek açtı. Çiçeklerin meyveye dönüşmesi aşamasındaki döllenme ise yine sera içerisine konan kovanlardaki arılarla sağlanıyor.
Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, çiçek açan örtü altındaki erik bahçesindeki incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde kar yağışı nedeniyle her yer beyaza bürünürken Silifke'de eriklerin çiçek açmasıyla adeta bahar havasının yaşandığını söyledi.
Göksu Vadisi köylerinde yaklaşık 10 dönümlük erik bahçesinin örtü altına alındığını ve yaklaşık 10 ton erik hasadının yapılmasının hedeflendiğini belirten Göktaş, 'Açık alanda ilk erik hasadı Nisan ayında yapılıyor. Örtü altına alınan bahçelerde ise Mart ayının ikinci haftasında hasat yapabiliyoruz. Erken hasat yapıldığı için de fiyatlar yüksek oluyor. Bu yıl da ilk hasadını yapacağımız eriğin kilosunu geçen yılki gibi 200 liradan satmayı hedefliyoruz. Göksu Vadisi köylerinden Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Karahacılı, Ortaören ile Silifke'nin Kabasakallı mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde erik üretimi yapılıyor. Bu yıl 8 bin dönüm araziden yaklaşık 8 bin ton erik hasat etmeyi bekliyoruz. Göksu vadisinin mikrokilima özelliği nedeniyle Türkiye'de ilk turfanda eriğin hasadı da Silifke'de yapılıyor' dedi.
Üreticilere tavsiyelerde de bulunan Göktaş, 'Önemli olan çok alandan çok verim almak değil, az alandan çok verim almaktır. Bunun da yolu gelişen teknolojiyi değerlendirmekten geçer. Bu bakımdan bütün çiftçilerimiz teknolojiyi çok iyi değerlendirip, yapılan tarım fuarlarına ve bilgilendirici seminerlere katılmasını tavsiye ediyorum' diye konuştu.
Silifke eriğinin görünümü ve lezzeti ile tüketici tarafından talep edildiğini vurgulayan Göktaş, 'Erik getirisi dolayısıyla ilgi sürekli artıyor ve üretim alanının da buna bağlı olarak genişliyor. Türkiye genelinde yıllık 15 bin ton erik üretimi gerçekleşiyor. Bunun 8 bin tonunun Silifke'den hasat edilmesi ise sevindirici' dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.