Baharda mİdeye dİkkat edİlmelİ
Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Serdar Akça, bahar aylarında mide hastalıklarının artabileceğini belirterek yapılması gerekenleri anlattı
BAHARDA ÜLSER ARTAR
Özellikle bahar ve yaz aylarında en sık rastlanan ya da var olan sorunların daha da arttığı hastalıkların; ülser, reflü ve gastrit olarak sıralandığını söyleyen Doç. Dr. Akça; "Mide ağrısı genellikle üst karın bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Bu şikayetler, yanma ve kazınma şeklinde de kendini gösterebilmektedir. Onikiparmak bağırsağı ülseri, yanma ve kazınma hissi şeklinde ağrılarla ortaya çıkar. Özellikle açlık sırasında bu his artar, yemek yendiğinde ise azalır" sözleriyle hastalıkların belirtilerini anlattı. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin mevsimsel dalgalanma gösterdiğini ve bahar aylarında daha çok görüldüğünü dile getiren Doç. Dr. Akça bu durumun nedenini şu sözlerle açıkladı: "Nem ve güneş ışığı faktörleri, ülser şikayetlerini arttırmaktadır. Hazımsızlık sorunu yaşayan bazı hastalarda ise bahar aylarında daha fazla tüketilen çiğ sebze ve meyvenin bu soruna neden olduğu düşünülmektedir."
KIZARTMA VE ASİTLİ YİYECEKLER
Doç. Dr. Akça bazı yiyeceklerin tüketilmesinden sonra mide yanması, ekşime, gaz ve şişkinlik şikâyetlerinin daha çok gastritte ortaya çıktığını söyleyerek bahar aylarında kızartmaların fazla tüketimi, asitli ve gazlı içecekler, dondurma, buzlu meyve suları, soğuk su gibi yiyecek ve içecekler nedeniyle gastrit şikayetlerinin arttığını; bu nedenle midede hazmı zorlaştıran yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.
GEÇ SAATTE YEMEK ZARARLI
ReflüNÜN mevsimlerle direkt ilişkisi olmasa da yaz aylarında çay ve gazlı içecekler gibi sıvıların fazla miktarda tüketilmesiyle artırabileceğine dikkat çeken Akça; "Çünkü yaz döneminde geç saatlere kadar fazla miktarda yemek yenmesi mide asidinin geri kaçışına neden olur. Yine yazın soğuk ve buzlu içecekler, bağırsak hareketlerini azaltır. Bu da bağırsaklarda gaz ve şişkinliğe neden olur. Bu durumda reflüsü olan hastaların şikayetleri artar. Reflü çok yaygın ve masum bir hastalık olarak görülse de özellikle yemek borusunun mideyle birleştiği yerde, kanser riskinde artış söz konusu olabilir" dedi.
Kimler risk altında?
Mide sağlığınız için beslenme alışkanlıklarına özen göster
EN SON HABERLER
- 1 Antalya Open’da şampiyon belli oldu
- 2 İlk yarının karnesi
- 3 Maçta gözler Amılton’da olacak
- 4 HEDEF 3’TE 3 YAPMAK
- 5 Avrupa’da yaşam tecrübesi fırsatı
- 6 Sulama birlikleri güç birliği yaptı
- 7 Batık gemi parça parça çıkartılıyor
- 8 Taşıt kiralamada ceza yeniliği
- 9 Çiftçi gözünü göğe çevirdi
- 10 Hedef 7.5 milyon turist