Nar üretiminde olağanüstü artış
Türkiye'de, 1988 yılında 45 bin ton olan nar üretimi, 2012 yılında 315 bin 150 tona ulaştı. üretimin 3'te birini tek başına Antalya sağlıyor
AÇIK FARKLA BİRİNCİ
Türkiye çapında 56 ilde yapılan nar üretiminin 3'te 1'ini tek başına Antalya'nın gerçekleştirdiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: "Üretimi 104 bin 421 ton olan Antalya'yı, 47 bin 67 tonla Muğla, 28 bin 182 tonla Denizli, 26 bin 200 tonla Adana izliyor. En az üretim ise 4'er tonla Edirne ve Giresun'da, 3 tonla Kütahya'da 2 tonla Erzurum'da yapıldı".
FİYATI DÜŞÜYOR
Nardaki sorunlardan birinin üretimdeki artışın taleple desteklenmemesi olduğunu belirten Bayraktar, "Narda hem ülke içi tüketim hem de ihracat olanakları arttırılmalıdır. Çünkü, 2011/2012 üretim sezonunda bile 15 bin 558 ton nar, üretim ve kullanımda kaybedildi. Kaybedilen ürün miktarı, çoğu ülkenin toplam üretiminden fazla bir rakama karşılık geliyor. Ürün iyi korunmalı ulusal servet ziyan edilmemelidir. Bu kadar hızlı üretim artışının doğru yönetilmesi gerçekten zor görünüyor. Hem tüketimi çok hızlı arttırmanız hem de ihracatta bütün pazarları zorlamanız ve yeni pazarlar yaratmanız gerekiyor" diye konuştu. Üretimin bu kadar artması ve pazarlama sıkıntısı yaşanması nedeniyle narda fiyatların düştüğünü hatırlatan Bayraktar, "2013 yılında üretici narını kilogramı 60-75 kuruştan sattı. Hatta bazı üreticiler üzerinde mahsulü olan ağaçlarını sökerek, başka ürünlere yöneldi. Nar fiyatları son yıllarda sürekli düşüyor. 4 yıl önce kilosu 150 kuruş olan nar, 2012 yılında 80-100 kuruşa, 2013 yılında da 60-75 kuruşa kadar düştü. Çiftçimiz üretimi bir şekilde yapıyor. Yalnız örgütlenme yetersizliği, planlama ve pazarlama sorunlarına neden oluyor. Bu da çiftçimizi zorluyor. Nar üretiminde dış pazarların yeterli olmadığı açık... İhracatın artırılması büyük önem taşıyor" dedi.
SAĞLIĞA FAYDALARI
TZOB Başkanı Bayraktar, C vitamini açısından zengin bir meyve olan narın B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir içerdiğini, kalp ve damarlara, çarpıntıya iyi geldiğinin, enerji verdiğinin, yorgunluğu giderdiğinin, vücudu, diş etlerini güçlendirdiğinin, kötü kolesterolü düşürdüğünün, kan şekerini dengelediğinin, harareti önlediği uzmanlar tarafından söylediğini vurguladı. Çekirdeğinde elde edilen yağın cilde ve saçlara iyi geldiğini bildiren Bayraktar, meyve taneleri zarı ülsere karşı mideyi kuvvetlendirir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskini azaltan antioksidanlar açısından da zengin bir meyvedir" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Antalya Open’da şampiyon belli oldu
- 2 İlk yarının karnesi
- 3 Maçta gözler Amılton’da olacak
- 4 HEDEF 3’TE 3 YAPMAK
- 5 Avrupa’da yaşam tecrübesi fırsatı
- 6 Sulama birlikleri güç birliği yaptı
- 7 Batık gemi parça parça çıkartılıyor
- 8 Taşıt kiralamada ceza yeniliği
- 9 Çiftçi gözünü göğe çevirdi
- 10 Hedef 7.5 milyon turist