Cuma 30.05.2014

Akseki'nin buğday dövme geleneği

Antalya'nın Akseki ilçesi Hocaköy mahallesinde yaşayan vatandaşlar, dibek taşında, tokmakla, atalarından kalma buğday dövme geleneklerini yıllardır sürdürüyor. 67 yaşındaki Emine Yılmaz, atalarından kalma bazı gelenekleri imkansızlıklara rağmen sürdürdüklerini söyledi. Hayriye Çelik de yardımlaşarak yaptıkları taş dibekte buğday dövme işleminin yüzyıllardır yapıldığını ifade ederek, "Bunun keşkek ve çorbasını yapıyoruz. Bu geleneği sürdürüyoruz. Dövme işlemini bir, bir buçuk saatte yapan ustalarımız var" dedi.

TADINA DOYULMUYOR

Havva Yiğit de taşta yaklaşık 7-8 kilogram buğday dövdüklerini belirterek "Bir mevlit okutmak için 20-25 kilogram buğday döveriz. Yöreye özgü keşkek çorbası, aşure çorbasını buğdayı döverek yapıyoruz. Dibek taşında döverek yaptığımız yemeklerin lezzeti bu yöntemle artıyor" dedi.
BU GELENEK SÜRECEK
Akseki'nin Hocaköy mahallesinde yaşayan vatandaşlar, dibek taşında, tokmakla, atalarından kalma buğday dövme geleneklerini yıllardır sürdürüyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.