Çarşamba 22.04.2015

Örtüaltı tarımda açık lider Antalya

Antalya tarımının 30 yılını değerlendiren Ali Çandır: Turizm kenti diye anılsa da Antalya sebze üretimi ve ihracatı başta olmak üzere tarımın başkenti konumunda

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya tarımının 30 yılını değerlendirdi. 1980'li yılların başında turizm tahsisleri verilene kadar Antalya'nın tarımsal üretimiyle anıldığını ifade eden Çandır, "Şimdilerde turizm kenti diye anılsa da aslında Antalya, pamuğuyla, susamıyla, zeytiniyle, turunç bahçeleriyle tarımsal üretime odaklanmış ekonomisiyle iyi bir tarım kentidir" dedi.
ÖRTÜALTININ YARISI
Antalya'da 1970'lerde nüfusun dörtte üçünün tarımdan geçindiğini, şimdilerde ise bu oranın yüzde 50'nin altına düştüğünü hatırlatan Çandır, "1980'lerden sonra gelişen turizm hareketi Antalya''nın üretim yapısını da değiştirdi. Ekonomisi tarım ve turizme dayalı Antalya'da ihracatın başlamasıyla örtüaltı tarımın önemi gün geçtikçe arttı. Türkiye'deki örtüaltı tarımın yaklaşık yarısı Antalya'da yapılmaktadır. Antalya örtüaltı tarımın kalbi konumundadır" dedi.
İHRACATIN YÜZDE 22,6'SI
Tarımsal üretiminin yanı sıra tarımsal ürünlerin ihracatında da Antalya'nın başarılı olduğuna dikkat çeken Çandır, "Antalya tarımın başkentidir. Antalya tarımının ihracattaki payı 2014 yılında yüzde 52,5 olarak gerçekleşmiştir. Antalya, Türkiye yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 22,6'sını gerçekleştirmiştir. 2014 yılında gerçekleştirdiğimiz 652 bin 819 ton yaş meyve ve sebze ihracatında en önemli pay yüzde 36 ile domatese aittir. 2014 yılı değerleriyle Türkiye'de ihracatı yapılan domatesin yüzde 42,3'ü, biberin yüzde 73,3'ü, hıyarın yüzde 46,8'i, kabağın yüzde 38,3'ü Antalya'da üretilmiştir" diye konuştu. Sebze ihracatının yanı sıra Antalya'nın kesme çiçekte de iddiasını ortaya koyduğunu savunan Ali Çandır, "Antalya son 30 yılda Türkiye süs bitkileri ihracatında da söz sahibi olmuştur. Antalya süs bitkileri ihracatının yüzde 51,4'ünü, kesme çiçek ihracatının yüzde 92'sini, karanfil ihracatının yüzde 67'sini karşılamaktadır" dedi.
MEYVECİLİKTE SÖZ SAHİBİ

Meyvecilikte de Antalya'nın önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Çandır, "Alanya ve Gazipaşa'da muz ve diğer tropikal meyveleri, kıyıdan uzak kesimlerinde elma, armut, ayva gibi soğuğa dayanıklı meyve türleri yetiştirilmektedir. Korkuteli'nin Karyağdı armudu tadı ve aromasıyla pazarda aranan bir üründür. Antalya, nar üretimi son 10 yılda 100 kat artmış, ülkemiz üretiminin ve ihracatının yaklaşık yüzde 70'ini gerçekleştirmiştir" diye konuştu.

TARIMSAL TOPRAKLAR KORUNSUN
Ali Çandır, Antalya'nın tarımsal üretim ve ticaret performansının, karşı karşıya olduğu tüm zorluklara rağmen iyi olma özelliğini hala koruduğunu söyledi. Çandır, "95 yıllık geçmişe sahip Antalya Ticaret Borsası'nın hedefi kentimizin tarımsal değerlerine sahip çıkmak onları geliştirmektir. Borsa olarak tarımsal üretimde kentimizin markalaşması için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. Tarımsal toprakların korunması konusunda uyarıda bulunan Çandır, "Ancak tarım topraklarına sahip çıkmazsak Antalya'da yapılan tarımı çocuklarımıza anılarda anlatırız" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.