Giriş Tarihi: 22.8.2015

Gecelerin tatlarından kokoreç

Bazı yiyecekler ve onları tüketim yöntemimiz yaşam tarzımızla, kültürümüzle öylesine özdeşleşmiş ki yaşamın başlamasıyla birlikte sanki genlerimizle birlikte içimize işlemiş gibi bir görüntüye neden olur. Yöre ya da bölgeye göre değişse de çekirdek çitlemek, gecenin bir saatinde çıkıp dondurma yemek, sokakta midye dolma, halka tatlısı, kahvaltıda ciğer, güne boyozla başlamak, simit vs. İşte bunlardan biri de başlıktan anlaşılacağı üzere kokoreç… Bana göre Kokoreç sanki yüzyıllardır tükettiğimiz, bizim bulduğumuz, bize aitmiş gibi gelirdi. Ancak öğrendiğim kadarıyla Yunanlara ya da Arnavutlara ait olduğu tartışılan ve 60'lı yıllarda tanıştığımız bir yemek. Daha çok gece tercih edilen, bazen sokak başlarında arabalarda, bazen köşe başlarındaki tezgahlarda ya da küçük restoran türü yerlerde gecenin her saatinde gün ışıyıncaya kadar yiyebileceğimiz bir yemek.
Kokoreç o kadar çok tercih edilen yemek olmuş ki, kokoreç konusunda Türkiye'ye ün salmış zincir restoranlar haline gelmiştir.
Bunlardan bir tanesi de 90'lı yıllardan beri iş gereği yaptığım İstanbul seyahatlerimde uğramadan gelmediğim, çok beğendiğim Şampiyon Kokoreç... Bazı yemekler, bazen bir isim, bazen bir şehirle özdeşleşir. Kokoreç denince de akla gelen isimlerden biridir Şampiyon Kokoreç.
Bu hafta Dedeman'daki Şampiyon Kokoreç'e gittim. Sahibi Eren Bey'e misafir oldum. Eren Bey'in kokoreç konusundaki bilgisi, hijyene, kaliteye verdiği önem kokoreç yemek konusunda güven veriyor. Kokoreçleri Susurluk süt kuzularından temin ediliyor ve kalite belgeli olması merdiven altı ihtimalini ortan kaldırıyor. Şampiyon Kokoreç'de müşterilerin çoğunluğu erkek olmakla beraber, müdavim olan ve sürekli deneyip memnun kalan kadın müşterileri her geçen gün artıyormuş.
Eren Bey'den kokoreçe dair aldığım bilgilerin bazıları şöyle; kalite belgesine sahip olmalı, önceden fırınlanmış olmalı, yerken kokmamalı, orantılı baharat kullanılmalı, ekmeği taze olmalı ve mutlaka hijyene önem verilmeli. Burada İzmir ve İstanbul usulü pişen kokoreçler, servis tabağında ya da ekmek arası olarak servis ediliyor. İzmir usulü kokoreç oldukça yumuşak, tadı, kıvamı ve uygun baharat dozu ile ağızdaki her bir lokma tam bir kokoreç şölenine dönüşüyor. Yanında her bir lokmadan sonra bir yudum ayran ve bir adet turşu biberle kokoreç, sevenleri için lezzet de varılan son nokta… Genelde çeyrek ekmek arası tercihi ile başlanıp; çeyrek, çeyrek devam ediliyormuş.
Diğer önemli bir seçenek olan midye tava ve midye dolması da çok tercih ediliyor. Adı kokoreççi olmasına rağmen, bir restoran olan Dedeman Şampiyon Kokoreç'de; çorba çeşitleri, köfteler, kebaplar ve ızgara seçenekleri ile de müşterilerine hizmet veriliyor. Eren Bey'in işini sevmesi, işine hakim olması, titiz olması ve hijyene önem veriyor olması kokoreç gibi bir yemeği yememizi kolaylaştırıyor.
Bütün yemeklerinizin ağız tadıyla geçmesi dileklerimle…

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.