Salı 29.09.2015

Toroslar'dan gelen şifa

Antalya'nın Akseki ilçesinde bin 500-2 bin rakımlı dağlardan toplanan andız ağacı kozalakları, zorlu bir işlemden sonra pekmeze dönüş

Antalya'nın Akseki ilçesinde üretilen andız pekmezi, köylülerin geçim kaynağı oldu. Akseki'de Toros Dağlarında yetişen iğneli andız ağacının olgunlaşmış kozalaklarını toplayan aileler, sonbahar döneminde bu kozalaklardan pekmez üretiyor. Kuyucak Mahallesi'nde pekmez yapan Halil Erdoğan, andız ağaçlarının kozalaklarını imece usulü çalışan kadınların el birliğiyle kırarak ıslattığını söyledi.
KİLOSU 10 LİRA
Şırahanede ıslanan kozalakları daha sonra tavalara aktardıklarını ve 14 saat kaynattıklarını belirten Erdoğan, andız pekmezini bu yöntemle elde ettiklerini bildirdi. Andız pekmezi yapımının zor ve zahmetli bir iş olduğunu vurgulayan Erdoğan, pekmezi İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde kilogramı 10 liradan satışa sunduklarını ifade etti. Halil Erdoğan, "Andız pekmezi romatizmadan şeker hastalığına, idrar yolları iltihabından astıma birçok hastalıkta tedavi edici özelliği vardır. Andız pekmezi şifa kaynağıdır" diye konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.