Cuma 30.10.2015

Akdeniz Bölgesi'nin meşhur çerezi tirmis

Akdeniz havzasının çok bilinmeyen çerezi 'tirmis', Türkiye'de çoğunlukla Antalya ve yöresinde, meşakkatli çalışma sonucu hazırlanarak tüketiliyor. Tirmis, baklagiller sınıfından otsu bir bitkiden elde ediliyor. Acılık veren alkaloitlerin uzaklaştırılması için 'tatlandırma' işleminden geçirilen tirmis, yıkanıp bir gece suda bekletildikten sonra haşlanıyor. Soğuduktan sonra suyu süzülen tirmis, su dolu kapta en az bir hafta bekletiliyor.

AKDENİZ ÜLKELERİNDE

Halk kültürü araştırmacısı Mahmut Davulcu, "Tirmis, Antalya'ya dışarıdan yerleşenler tarafından bilinmeyen bir yiyecek. Tirmise, Mısır'da 'turmus' ya da 'termis', İspanya'da 'altramuces', Portekiz'de 'tremeços' denir. Yunanistan, Suriye, Lübnan, Ürdün ve İsrail'de de tüketilir. İtalya'da ise Noel atıştırmalığı olarak zeytinle birlikte sunulur" bilgisini verdi.

KÜLTÜREL BİR MİRAS

Zengin protein kaynağı tirmisin, bağırsakları çalıştırdığına, hemoroide ve soğuk algınlığına iyi geldiği ve kan şekerini düşürdüğüne inanıldığını belirten Davulcu, tirmis ve tirmisçiliğin Antalya için önemli bir kültürel unsur olduğuna da dikkati çekti.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.