Cumartesi 05.12.2015

AZİZ SERÇE: Ekmeğe dair

'Bütün acılara dayanılır, yeter ki ekmeğin olsun.' Cervantes
Kutsallığı ifade ederken, emeği kutsallaştırırken, kazancı ifade ederken, yiyeceği taçlandırırken, diyet düzenlenirken, yemin edilirken, karnın doyması söz konusu olduğunda, yerde gördüğümüzde öpüp yükseğe bıraktığımız en eski, en önemli doyma kaynağımız ve sofraların vazgeçilmezidir ekmek. Pişirilme şekline, kullanılan içeriğe, şekline, yöreye ve kullanılacak amaca göre sınıflandırılır. Ziyafetlerde, yemek sohbetlerinde kendisine yer bulur. Hepimiz için bu kadar önemli olan, hemen hemen her gün tükettiğimiz ekmeğimizi nerden alacağız, nelere dikkat edeceğiz, ne kadar tüketeceğiz gibi sorular sürekli gündemde. Bu hafta ekmeğe dair yazmak için sürekli ekmek aldığım Haneden Taş Fırın'da, Özkan Bey'le sohbet etik. Ekmekçilik Özkan Bey'in baba mesleği ve hala baba dahil ailece ekmek pişiriyorlar. Ekmekler taş fırında pişiyor. Benim en çok tercih ettiklerim arasında pide çeşitleri, tam buğday, çavdarlı, kepekli ekmek var. Ayrıca simit, açma ve poğaçada iddialılar. Ekmek dışında kuru pasta ve tatlı çeşitlerini de üretiyorlar. İstendiğinde fırından yeni çıkmış, dumanı üzerinde sıcağı sıcağına simit, poğaça, boyöz vs. yanında sıcak çayla hemen orda yiyebilecek bir kafeterya bölümü var. Özkan Bey direkt fırından ekmek almanın nedenlerini ise ekmeği taze, hatta sıcak tüketmek istemek, pişirilen yeri hijyen açısından vs. görmek, ekmeğin önceden ellenmiş olmadığından emin olmak, kaynağından temin etmek ve güven olarak sıraladı. Tüketicinin ekmek kalitesini ancak görüntü ve tazelik olarak ayırt edebileceğini, bu nedenle ilgili kurumlarca denetlendiğine ve Tarım Bakanlığı'nın izni ile üretilen unların kullanıldığından emin olmamız gerektiğini ifade etti. Aslında Özkan Bey güvendiğiniz fırından ekmek almak gerektiğine vurgu yapıyor. Bu nedenle Özkan Bey Hanedan Taş Fırın'dan ekmek alan herkesin kullanılan unu sorgulayabileceğini, fırının her bölümünü gezebileceğini, hijyen açısından kontrol edebileceğini söyledi. Böylece daha önce birçok alanda karşıma çıkan yiyecekte güven konusunun en önemli yiyeceğimiz olan ekmek için de geçerli olduğu ortaya çıkmış gibi görünüyor. Yaklaşık beş yıldır aynı yerde ekmek pişiren Haneden Taş Fırın da Özkan bey ve ailesi sanırım ekmek almak için gerekli güveni kazanmış. Ekmeğe dair ne yazarsak yazalım gerektiği kadar önem ve özen gösteremeyebilir ve yeterince ifade edemeyebiliriz. Çünkü ekmek karın doyurmaktan öte anlamları içeren bir yiyecek. Ekmeğe dair bu yazıyı da sonlandırırken de en güzel şu dörtlükle bitirebilirdim. "Ekmeği öğrendim. Sonra barış için ekmeğin bolca üretilmesi gerektiğini. Sonra da ekmeği hakça üleşmenin, bolca üretmek kadar önemli olduğunu öğrendim." Hz. Mevlana

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.