Lavanta yörede yeni ekmek kapısı oldu
HASAT SEZONU BAŞLADI
Burdur Gölü kıyısından itibaren başlayan yağ gülü ve lavanta tarlaları köyün tamamına yayılmış durumda. 84 haneli köyde istisnasız her hanenin bir yağ gülü, bir de lavanta tarlası var. Köylünün başlıca geçim kaynağı lavanta olmuş durumda. Haziran ortasında gül hasadı sona eriyor ve lavantalar haziranda tomurcuklanıp temmuz başında çiçeklenmeye başlıyor. Temmuz ortasından ağustos ortasına kadar biçiliyor. İlk hasat kuru çiçekte kullanılırken, yağ üretimi için geç biçim yapılıyor. Lavantada güldeki gibi koku kaybetme endişesi, erken saatte hasat zorunluluğu olmaması kazancı artırıyor. Toplama bittikten sonra lavantalar temiz zemine serilerek kurutuluyor. İdeal koku ve rengini kaybetmemesi için yarı gölgede kurutmak en uygun yöntem olarak gösteriliyor.
KİLOSU 20 LİRAYA ALICI BULUYOR
Hasat işlemi bir haftada tamamlanan lavantaların İstanbul, Ankara ve İzmir'deki baharatçı ve aktarlar ya da çeyiz mağazaları en önemli alıcıları. Fiyat son üç senede rekor derecede yükselen lavantanın 2012'de kilosu 3.5 lira iken bugün 20 liraya alıcı bulması dikkat çekiyor. Buhar distilasyonu tekniğiyle çiçekleri damıtılan ve 50-75 kilogram taze saplı lavantadan 1 kilogram yağ elde edilebiliyor.
EN SON HABERLER
- 1 Antalya Open’da şampiyon belli oldu
- 2 İlk yarının karnesi
- 3 Maçta gözler Amılton’da olacak
- 4 HEDEF 3’TE 3 YAPMAK
- 5 Avrupa’da yaşam tecrübesi fırsatı
- 6 Sulama birlikleri güç birliği yaptı
- 7 Batık gemi parça parça çıkartılıyor
- 8 Taşıt kiralamada ceza yeniliği
- 9 Çiftçi gözünü göğe çevirdi
- 10 Hedef 7.5 milyon turist