Gökbörü Antalya’da yaşıyor

Türklerin en eski savaş oyunlarından biri olan ‘Gökbörü’, Antalya’da kurulan kulüp tarafından tanıtılarak yaygınlaştırılmaya çalışılıyor
Antalya'nın Manavgat ilçesi Çolaklı Mahallesi'ndeki Yörükler Obası mevkisinde geniş bir alanda faaliyet gösteren Manavgat Gökbörü Atlı Spor Kulübünde ziyaretçiler, bir taraftan atlara binme fırsatı elde ederken bir taraftan da kulüp sporcuları tarafından oynanan 'gökbörü'yü ilgiyle izliyor. Toprak sahada içi doldurulmuş oğlak postunu yerden alarak karşı takımın kalesine bırakmak için mücadele eden atlı sporcular, renkli görüntüler oluşturuyor. Sporcuların akrobatik hareketler yaparak postu birbirlerinden kapmaya çalışırken, bir yandan da atlarını dört nala sürmeleri izleyenlere heyecanlı anlar yaşatıyor.
OLİMİPİYATLAR
Manavgat Gökbörü Atlı Spor Kulübü Başkanı Mustafa Çolak, Türklerin geleneksel atlı sporu olan gökbörünün 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Gökbörünün halen 6 ülkede oynandığını belirten Çolak, "Türkiye'de de Manavgat'ın dışında Van'ın Erciş ilçesinin Ulupamir Köyü'nde oynanıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığının Geleneksel Spor Dalları arasında gökbörü alt branş olarak kabul edildi. Gökbörü branşında ilk lisans alan kulüp biziz. Kırgızistan'da eylül ayında Türk Dünyası Geleneksel Spor Dalları Olimpiyatları düzenlenecek. Bu organizasyonda yer alarak ülkemizi temsil edeceğiz" dedi.
TANITILACAK
Kulübü kurduktan sonra Antalya'daki resmi kurumlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla bağlantıya geçtiklerini ifade eden Çolak, kurumların düzenleyecekleri etkinliklere katılarak en eski Türk sporunu geniş kitlelere tanıtmak istediklerini kaydetti. Çolak, "Bölgeye gelen turistleri obamıza davet ederek bu sporunu tanıtacağız. Çocuklarımızı bu sanal alemden bir süreliğine de olsa kurtararak ata bindirip, gökbörü oynatarak eğlenceli zaman geçirmelerini ve 5 bin yıllık geleneksel sporlarını tanımalarını amaçlıyoruz" diye konuştu.
OYUN NASIL OYNANIYOR?
Eski Türkçede 'gök' mavi, 'börü' kurt, Gökbörü 'mavi kurt' anlamına geliyor. Gökbörü oyunu bazı bölgelerde 'kökbörü' ya da 'oğlak kapma' olarak da biliniyor. Askerlerin savaşa hazır olmalarını sağlamak amacıyla oynanan oyunda ilk zamanlar kurt kapılıyordu. Daha sonraları oğlak kullanılmaya başlandı. Derisi kurutularak içi saman doldurulan postla oynanıyor. Oyun 2 kişiyle de 4 kişiyle de oynanıyor. Normalde bir futbol sahası büyüklüğündeki alanda 6'şarlı iki takım halinde de oynanabiliyor. Bir hakem tarafından yönetiliyor. Postu alarak karşı tarafın kalesine bırakan takım futboldaki gibi sayıyı alıyor.
EN SON HABERLER
- 1 Antalya Open’da şampiyon belli oldu
- 2 İlk yarının karnesi
- 3 Maçta gözler Amılton’da olacak
- 4 HEDEF 3’TE 3 YAPMAK
- 5 Avrupa’da yaşam tecrübesi fırsatı
- 6 Sulama birlikleri güç birliği yaptı
- 7 Batık gemi parça parça çıkartılıyor
- 8 Taşıt kiralamada ceza yeniliği
- 9 Çiftçi gözünü göğe çevirdi
- 10 Hedef 7.5 milyon turist