Çarşamba 27.12.2017 00:00

Yalvaç'taki fırınlarda kadınlar ekmek yapıyor

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde 6 ekmek fırınında kadınlar çalışıyor. Yaklaşık 30 kadının görev yaptığı fırınlarda üretilen ekmekler yoğun talep görüyor.

Yalvaç'ta hizmet veren ekmek fırınlarından 6'sında sadece kadınlar çalışıyor. Her birinde 5 kadının çalıştığı, tüm ekmek ve börek işlerinin erkek eli değmeden yapıldığı fırınlarda 30 kadın görev yapıyor. Kadınlar 'hamursuz', 'Yalvaç' ve 'haşhaşlı' diye isimlendirilen ekmek türlerinin yanında patatesli, peynirli, kabaklı ve ıspanaklı börek yaparak satışa sunuyor. Kadınların ürettiği ekmek ve börekler, başta Isparta ve İstanbul olmak üzere yurdun bazı bölgelerine de kargoyla gönderiliyor.

'KARGOYLA EKMEK GÖNDERİYORUZ'

Kadınların çalıştığı fırınlardan birinin sahibi Murat Metin, "Yalvaç halkı dışında Isparta merkezi ve İstanbul başta olmak üzere çoğu illerimize sipariş üzerine kargo ile ekmek gönderiyoruz. Buraya gelip bu ekmeğin tadına bakan vazgeçemiyor" dedi.

'FIRINCILIK BİR TUTKUDUR'

11 yaşından bu yana fırıncılık yaptığını anlatan Ismahan Esen (51), "Ben bu işi annemden kendi isteğimle öğrendim. O günden bu yana da işimi severek yapıyorum. Haşhaşlısından, hamursuzuna kadar çok çeşitli ekmek üretiyoruz. Fırıncılık bir tutkudur, zaten sevmezsen bu işi yapamazsın" diye konuştu.

'LEZZETİ HİÇBİR YERDE YOK'

Aynı fırında hamur ustası olarak çalışan 5 kadından Nilüfer Çınar (57), Yalvaç'ın unlu mamullerinin lezzetinin hiçbir yerde bulunamayacağını iddia etti. Nilüfer Çınar, "Eskiden bakkaldan ya da fırından ekmek alan olduğu zaman 'Bak ekmeğini bile yapamıyor' diye ayıplanırdı. Günümüzde mahalle fırınları yerine bu özel fırınlar açılınca artık o şekilde ekmek yapan olmuyor. Şimdi de bu ekmekten almayıp diğer beyaz ekmekten alanlar ayıplanır hale geldi" diye konuştu.

HALK BU KÜLTÜRDEN VAZGEÇMİYOR

Nilüfer Çınar, 'hamursuz' diye adlandırılan ekmeğin mayasız hamurdan, tereyağı, tuz, çiçek yağı ve sudan yapıldığını anlattı. Kadınların gün yaptıkları zamanlarda siparişe göre kabaklı, patatesli, haşhaşlı, ıspanaklı ve peynirli börekler de yaptıklarını aktaran Nilüfer Çınar, Yalvaç halkının bu kültürden vazgeçemeyeceğini kaydetti.

'LEZZETİ ÇOK GÜZEL'

Yalvaç'a komşu olan Gelendost ilçesine bağlı Balcı köyünden ekmek almaya gelen Ramazan Özkan da her ilçeye geldiklerinde Yalvaç ekmeklerinden satın alarak götürdüklerini belirtti. Özkan, "Ağzımız bir tatlansın diye gelir alırız. Çok değişik bir lezzeti var, beğenerek yiyoruz" dedi.

Yalvaç'ta üretilen pide tarzındaki ekmek 1.5 lira, hamursuz 4.5 liradan satışa sunulurken, diğer börek türleri ise 1 liradan satılıyor. Börek türlerini alabilmek için önceden fırına haber vermek gerekiyor. Çünkü öğle vakitlerinde fırından çıkan her börek hemen tükeniyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.