Salı 27.11.2012 00:00

Serum diyeti

Bahar geldi, yaz başlıyor ve tabii ki düğün mevsimi geliyor! Bu mevsim gelin adaylarının biraz da aklını kaçırmaya başladığı mevsim.

"Benimle evlenir misin?" cümlesini duyduğu andan "Evet" diyerek imzayı attığı nikah gününe kadar geçen süre ister 1 yıl, ister 5 ay, ister 5 hafta olsun fark etmiyor, bu süreçte gelin adaylarının hepsine bir haller oluyor. Düğün telaşına düşen gelin adayları "mükemmel düğün" ve "mükemmel gelin" hedefine kitlenip aklın ve mantığın sınırlarını zorlayacak şeyler yapmaya girişiyor. Hayatlarının en önemli günü addettikleri düğün günlerinde bir kuğu gibi incecik, zarif ve güzel görünmek için en önemli kriter ise zayıflamak. 2007'de ABD'deki Cornell Üniversitesi'nde 272 gelin adayı arasında yapılan bir araştırma gelin adaylarının yüzde 70'inin düğün için zayıflamak istediğini ve ortalama 10 kilo vermeyi hedeflediğini ortaya koydu. ABD'de yayınlanan Fitness dergisinin geçen yıl 1000 gelin adayı üzerinde yaptığı anket de benzer bir tabloyu gözler önüne seriyor. Ankete göre gelin adaylarının yüzde 83'ü kilo vermek istiyor ve bunun için aşırı yöntemleri bile denemeyi göze alacaklarını söylüyor. 6 ay önce evlenen 32 yaşındaki Derya Sülen'in sözlerine bakılırsa Türkiye'de de durum farklı değil. "Asla böyle şeylere önem veren biri değildim" diyor Sülen, "Ama bir arkadaşım, o gün çekilecek fotoğrafların bir ömür boyu duvarlarımı süsleyeceğini söylediğinde ben de çılgınlığa kapıldım. Düğüne iki ay kala, onca koşuşturma arasında sıkı bir rejime girdim, her sabah yürüyüş yaptım, zayıflama haplarından incelten kremlere kadar her şeyi kullandım, son iki gün ise sırf meyve ve su ile beslendim..." Ancak gelinler arasında hızla yaygınlaşan ve hatta literatüre "bride" (gelin) ile "anoreksiya" (yememe hastalığı) kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan Brideorexia olarak geçen bu zayıflama çılgınlığında çok daha aşırı yöntemlere başvuranlar da var.

Sadece serumla besleniyorlar
Gelin diyetleri arasında en yeni ve en akıl almaz yöntemlerden biri geçen hafta ünlü New York Times gazetesine haber oldu: Serum Diyeti. Son dakikada çok hızlı kilo vermek isteyen gelin adayları arasında yaygınlaşmaya başlayan Serum Diyeti, ya da diğer adıyla K-E Diyeti pek de akıl ve mantığa sığmayan bir yöntem. Zira buna göre gelin adayları düğünden 10 gün önce burunlarına bir serum bağlatıyor ve o son 10 gün yaşamak için gerekli olan 800 kalorilik besin takviyesini serumdaki vitamin ve protein karışımı sıvıyı burundan mideye kadar inen kablolar aracılığıyla alıyor. Bu süre içindeyse ağzına bir lokma bile yiyecek koymuyor. Gittiği her yere omuzunda taşıdığı serum çantası ve burunlarında kablolarla giden gelin adayları iddiaya göre acıkma hissi de duymuyor. 10 günlük serum kürünün sonunda 8-9 kilo vererek düğüne hazır hale gelen gelin adayları bu akıl almaz yöntem içinse 1500 dolar ödüyor. ABD'de gelin adaylarına bu diyeti sunan Dr. Oliver R. Di Pietro son bir yıldır bu yöntemin uygulandığını ve pek çok gelin tarafından tercih edildiğini söylüyor. Yöntem İtalya, İspanya, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde de yaygın olarak kullanılıyor. Az zamanda çok kilo vermeye odaklı bir diğer yaygın diyet şekli ise gelinlerin kendini açlığa mahkum ettiği ve sadece meyve suları içerek beslendiği detoks tarzı diyetler. Bunlardan biri olan BluePrintCleanse günde 65 dolara altı şişe organik meyve suyu sunuyor; üç gün boyunca bununla beslenen gelin adayları da hemen üç kilo birden düşüyor. BluePrint'in kurucusu Erica Huss bu şekilde vücuttaki bütün "kötü" şeylerin atıldığını ve insanın hemen hafiflediğini söylüyor.

Benzer bir yöntem olan ve 1976'da ilk kez ortaya atılan ve iki yıl önce Ashton Kutcher ve Demi Moore'un bu şekilde detoks yaptıklarını açıklamasından sonra yeniden son derece popüler hale gelen Master Cleanse zayıflatan detoks yöntemi ise limon suyu, paprika, bir miktar maple şurubunun suyla karıştırılmasıyla elde edilen bir karışım sunuyor. Demi Moore'un inceliğine kavuşmak isteyenler 10 gün bu karışımı içiyor.

Dukan diyeti çok popüler
Dukan Diyeti de gelinler arasında ciddi bir çılgınlığa dönüşmüş durumda. Yağ ve karbonhidratı azaltıp tamamen et, süt, balık, tavuk, yumurta gibi protein ağırlıklı besinlerle beslenmeyi öneren, Fransız doktor Pierre Dukan'ın 10 yıl önce geliştirdiği Dukan Diyeti gerçekten de kısa sürede iyi kilo verdirmesi özelliğiyle şimdilerde bir fenomene dönüşmüş durumda. Diyeti anlatan kitap ise şu sıralar 20 ülkede çok satanlar arasında. Gelin adayları arasında zayıflamak için başvurulan en acayip diyetlerden biri de hamilelikle bağlantılı bir hormon olan HCG (human chorionic gonadotropin) iğneleri yaptırmak. 1954'te Dr. Albert T. W. Simeons tarafından tesadüfen keşfedilen son yıllarda yeniden popüler olan sıra dışı yöntem doktorlar tarafından kesinlikle önerilmese de gelin adayları 950 dolar ödeyip günlük 500 kalorilik bir diyet eşliğinde bu hormon iğnelerini her gün yaptırarak iddiaya göre bir buçuk ayda 7 kilo kadar verebiliyor.

Elbette bütün bu bahsi geçen diyetler kısa zamanda çok kilo verdirme özellikleriyle düğüne geri sayım yapan panik içindeki gelin adayları tarafından tercih edilse de doktorlar ve beslenme uzmanları bu tür diyetlerin hiçbirini kesinlikle tavsiye etmiyor, hatta tehlikelerine karşı da uyarıyor. New York'taki Presbyterian/Weill Cornell Tıp Merkezi'nde Kilo Kontrolü Programı'nın başındaki isim olan Dr. Louis Aronne "İnsanı açlığa mahkum eden ve çok hızlı kilo verdiren aşırı düşük kalorili diyetlerin, tek tip beslenmeye yönlendiren uygulamaların, zayıflatıcı hap ve iğnelerin sağlığı tehdit eden çok fazla yan etkisi var" diyor ve ekliyor: "Bu tip diyetler böbrek taşları, dehidrasyon, baş ağrıları, aşırı yorgunluk, baş dönmesi, mide bulantısı, uyku problemi, bağırsak rahatsızlıkları, reflü, ağız kokusu ve hatta kalpte çarpıntı gibi sorunları da beraberinde getiriyor. İnsanlar yeterli besini, kaloriyi ve vitaminleri alamadığından anksiyete ve stresle de karşı karşıya kalıyor" diyor. Bir anda sanki sıcak suda yıkanıp çekmiş gibi küçülüp sağlıksız bir görüntüye bürünmenin gelinleri güzelleştirmek yerine çirkinleştirdiği gerçeği de cabası...

UZMANLAR NE DİYOR?

Dr. Ender Saraç"
SAĞLIKSIZ DİYET YÜZÜ SOLDURUR, CİLDİ KIRIŞTIRIR, SİNİRİ BOZAR"
Bize bir ayda 15 kilo vermek gibi taleplerle gelen gelin adayları var. Bu gerçekçi bir hedef değil. Ama gelin adayları genellikle bu tip hedeflerle bilinçli yada bilinçsiz çok hızlı sonuç getirmesini bekledikleri şeylere yöneliyor. Bu süreçte ne duyuyorlarsa ona inanıyorlar. Sonra aşırı şok diyetler, hızlı detoks gibi şeylerle aşırı kilo kaybı oldu mu bu kez sinir sistemleri dağılıyor. Bu şekilde düğün öncesi kavgalar eden ve ayrılanlar gördük. Diyet mutlaka doktor tavsiyesiyle yapılmalı. Düğün günü hayatınızın en güzel günü, bu güne bozulmuş, bitmiş bir sinir sistemi, aç ve gergin, sinirli bir bedenle girmeye ne gerek var?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli
"AMAN DİKKAT! DÜĞÜN GEÇİCİ, SAĞLIK KALICIDIR"
İnsanlar bu denli yargılayıcı ve inceleyici olunca düğün hazırlığındaki gelinlerin de stresleri ikiye katlanabiliyor… Bu noktada ben gelin adaylarını sakinleştirmeye çalışırım daima ve düğünün geçici ama sağlığın kalıcı olduğunu empoze ederim. Bir ay kısa bir süre değildir, bu süre zarfında insanlar kocaman rakamlar kaybetmeseler de doğru ve sağlıklı yeme düzeni kurarak iyi bir form yakalayabilirler. Bizim danışanımız ister gelin olsun, isterse yalnızca kilo vermeyi arzu etsin, ona uygun menüler (her hafta) dizayn edilecektir. Yani, bedensel yapısına, yaşayışına ve klinik bulgularına göre bir liste hazırlanacaktır. Öte yandan Serum Diyeti misali aşırıya kaçan uygulamalar için ise "Aman… Aman…" diyorum. Bu korkunç bir şey. İnsanlar sofraya koyacak yemek buldukları zaman bunu şükranla karşılıyorlar ya da sağlıklarına kavuşmak için yuvalarından, ailelerinden, sevdiklerinden uzak kalıyor, onlara sarılmadan yapayalnız bir hastane odasında günleri günlere ekliyorlar… Hâl böyleyken, biz sahip olduğumuz sağlığı bu kadar ucuza nasıl kurban edebiliyoruz ben anlamıyorum.

Uzman Diyetisyen Dilara Koçak
"HIZLA VERİLEN KİLO FAZLASIYLA GERİ ALINIYOR"
Gelin adayları, kısa sürede arzuladıkları kiloya ulaşmak istiyor ve bunun için bilinçsizce şok diyetler veya Dukan Diyeti gibi proteini yüksek, karbonhidrat oranı yok denecek kadar az olan diyetler uygulayabiliyorlar. Ancak böyle bir diyetin sonunda kaybettikleri kilonun tamamı yağ dokusundan değil kas ve su dokusundan da oluyor. Bu durumda sıkı bir vücuda ulaşmayı hedefleyen gelin adayında maalesef sarkmalar gözlenebiliyor ya da kollar ve yüz inceliyor ancak karın ve kalça bölgesindeki yağlar sabit kalıyor. Ayrıca Serum Diyeti gibi agresif yaklaşımlarla verilen kilolar, ileri dönemde fazlasıyla geri geliyor. Elbette düğüne bir ay kala kilo verip daha fit bir görünüme sahip olmak mümkün. Ancak vermek istediğiniz her kilo yağ için 1 hafta gerekir. 4 haftada 4 kilo yağ verebilirsiniz, yoğun egzersiz ile bu rakam belki 5 -6 kilo da olabilir. Ancak daha fazlası bağışıklık sistemini olumsuz etkiler, bireyi daha gergin ve sinirli yapabilir. Oysa evlilik hazırlıkları ve stresle baş edebilmek için bağışıklık sisteminizin güçlü olması gerek. Düğün günü parlayan bir cilt ve gözler, enerjik ve fit bir vücut için her gün az yağlı süt, yoğurt, sebze, meyve, hayvansal bir protein ve dengeli karbonhidrat tükettiğinizden emin olun. Egzersizi ve toksinlerden arınıp ölü hücreleri vücudunuzdan atmak için sauna/kese/hamam kullanımını da öneririm. Her gün 8-12 bardak su içmek hem vücudunuzdaki ödemi atar hem de tokluk hissi verir. Fit bir vücut kadar ışıl ışıl bir cilt ve stresi kontrol etmek için vitaminlerin gücünden faydalanabilirsiniz.

Diyetisyen Nil Şahin Gürhan
"RAKAMA DEĞİL SAĞLIKLI VE GÜZEL GÖRÜNÜME ODAKLANMALI"
1-2 günlük bir şok diyet bile olsa içinde et, süt, yoğurt, sebze, meyve gibi ana besin gruplarının olması gerekiyor. Ancak bu şekilde diyetler yağ depolarını eriterek sağlıklı kilo verdiriyor. Aksi taktirde bilinçsiz diyetler sağlıksız bir görüntü, soluk bir yüz yaratabiliyor. Oysa önemli olan gelinin düğünde kaç kilo olduğu değil, sağlıklı görünmesi ve enerjik olması. Gelin adayları bir rakam hedeflemekten ziyade sağlıklı ve güzel bir görünüme odaklanmalı. Diyetisyen takibinde, sağlıklı beslenerek zayıflanmalı; mutlaka bunun yanında bol bol spor yapılmalı ve bol bol da su içilmeli.

Mine Akverdi

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.