Salı 27.11.2012 00:00

Tahıl çimlendirmeyle ilgili herşey

Son yıllarda popüler besin haline gelen çimlendirilmiş gıdalar aslında binlerce yıl önce de kullanılıyordu. Şimdilerde özellikle sağlıklı beslenme tutkunlarının en popüler alternatiflerinden olan çimlendirilmiş tahılların trend haline gelmesi yine ABD kaynaklı… 1930'lardan beri ABD'de tahıl çimlendiriliyor ve giderek artan oranda satılıyor. Yöntem ABD çıkışlı değil elbette. Eski Ortadoğu'da da çimlendirilmiş tahıl itibar gören bir besin kaynağıymış. Fakat sağlıklı beslenme trendi haline gelmesinin nedeni Batı dünyası…

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çimlendirilen tahılların ihtiva ettiği vitaminlerin, enzimlerin, minerallerin oranları dikkate değer oranda artıyor yani tahıl daha besleyici hale geliyor. Hatta kimi hastalıkları önlemede ya da iyileştirmede etkili oluyor. Çimlendirilmiş tahıllar ya direkt olarak salata gibi yemeklere katılıyor ya da çimleri sıkılarak suyu çıkarılıyor. Üstelik çimlendirme hiç pahalı bir yöntem değil. Evde tahıl çimlendirmek oldukça basit yöntemlerle mümkün oluyor. Yulaf, arpa, çavdar, mısır, darı, nohut ve buğdayın yanı sıra mercimek de çimlendiriliyor. En popüler çimlendirme malzemesi ise buğday…

"SAĞLIKLI BİR GIDADIR"
Doç. Dr. Canfeza Sezgin (İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı)
Bütün tahıl çim çeşitlerinin besinsel değeri birbirinin aynıdır. Protein, lif, mineral, vitamin, klorofil değerleri tahıl çiminde daha yüksek iken sağlık için zararlı olan karbonhidrat miktarı ise daha düşük bulunur.
Tatları biraz farklıdır. Çavdar çimi biraz tatlı, arpa çimi ise biraz acımsıdır. İçerdikleri besin değeri tahıl çiminin tipine göre değil, yetiştirildikleri ortam ve hasat zamanlarına göre değişir.
Sebzelerin yetiştirilmesinde sağlık için zararlı olan böcek ilacı ve diğer kimyasal kalıntıların başta ıspanak olmak üzere sebzelerde bulunabilmesi ciddi bir sağlık riski getirmektedir. Tahıl çiminin yetiştirilmesinde böcek ilacına ihtiyaç duyulmaz.
Genel sağlık için yararlı besin öğelerini içermesi nedeni ile tadını beğenen veya tüketebilen herkes için sağlıklı bir gıdadır.
Araştırmalar daha çok buğday çimi ile yapılmıştır. Buğday yapraklarının sindirilmesi zor olduğu için yapraklarının suyu çiğ olarak tüketilir. Çiğ tüketilmesinin, pişirilerek tüketilmesine göre daha yararlı olduğu ileri sürülmektedir. İçinde bol miktarda klorofil, A, C, E, K ve B vitaminleri, demir, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve aminoasitler bulunmaktadır.
Meme kanseri nedeniyle kemoterapi gören hastalara 3 kür boyunca her gün 60 cc buğday çimi suyu verilmiş ve kemoterapiye bağlı kemik iliği yan etkisinin azaldığı gösterilmiştir. Bu çalışmada buğday çimine bağlı hafif bulantı dışında ciddi bir yan etki görülmemiştir. Özellikle kemoterapiye bağlı kan değerlerinde düşme olan hastalar yarar görülebilir. Akdeniz anemisi gibi ailesel geçişli kansızlık hastalığında buğday çiminin kan nakli ihtiyacını azaltabileceği ile ilişkili araştırmalar bulunmaktadır.

"ÇİMLENDİRME BESİN DEĞERİNİ ARTIRIYOR"
Banu Eroğuz Demirözü (Beslenme uzmanı)
Tohumlarda içerdikleri besin öğelerinin tam olarak vücut tarafından emilimini engelleyen bazı maddeler vardır. Çimlendirme işlemi sonunda ise bu maddeler parçalanır ve besinin bio yararlılığı artar. Çimlenmiş bir tohumda çimlenmemiş haline kıyasla çok daha fazla miktarda vitamin, mineral ve amino asit bulunur. Dolayısıyla tohum olarak tüketilen bazı besinlerin değerini artırmanın en kolay yolu çimlendirerek yemektir.
Çimlendirme konusunda buğday çimi ve suyu popüler. Buğday çimi suyunun kimyasal bileşimi kana çok benzer. İçeriğinde yüzde 70 oranında klorofil bulunur. Klorofilin antiseptik temizleme özelliği vardır, mikropları öldürerek kanı temizler. Vücutta damarların açılmasına yardımcı olarak kardiyovasküler sistemi destekler. Ayrıca mükemmel bir protein kaynağıdır. Vücut için gerekli olan tüm amino asitleri bulundurur. Bu özelliği sayesinde et tüketmeyi sevmeyenler veya vejetaryenler için alternatif protein kaynağı olarak kullanılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı koruyucu etki gösterir. Hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
Çimlendirildiğinde 1000 kata kadar vitamin içeriği artan tohumlar bile vardır. Demir, magnezyum, kalsiyum, sodyum ve potasyum başta olmak üzere toprakta bulunan 102 mineralden 92'sini yapısında bulundurur. Tüm bu özelliklerinden dolayı biz de danışanlarımıza çimlenmiş buğdayı ve çim suyunu öneriyoruz.

"KAFKASYA HALKLARININ UZUN YAŞAMLARININ DESTEKLEYİCİSİ"
(Bioenerji uzmanı)
Uzun zamandır kullandığım çimlendirilmiş tahıl ile elde ettiğim çimlerden salata veya öğütme yöntemiyle elde ettiğim çimleri gerek danışmanlık verdiğim kişilere gerekse dostlarıma önermekteyim.
Yaşam kalitesini arttıran enerji ve mutluluk sağlayan farklı uygarlıklarda kullanılmış güzel sonuçlar sağlamış olan yılların deneyimlerinin sonucunda elde edilmiş yöntemleri uzun zamandır araştırıyor ve sorunu olan dostlarımla paylaşmaktan mutluluk duyuyorum…
Her yaşta hayati vücut fonksiyonlarının çalışmalarını düzene bindirilmesi ve düzenin devamlılığını sağlamada kullanılabilir. Tüm vücut sistemlerini gençleştirip düzene girmesini sağlar.
Kandaki oksijen miktarını arttırarak kanı zenginleştirir, ayrıca vücuttaki oksijen eksikliği durumlarında oksijen takviyesi sağlayarak zindelik kazandırır.
Çimlendirilmiş tahıllar uzun yaşamalarıyla ve zindelikleriyle meşhur olan Kafkasya halklarının sıkça kullandıklarını, sağlıklı ve uzun yaşamalarının destekleyici bir parçası olduğunu da vurgulamak isterim…

EVDE ÇİMLENDİRME YAPMAK MÜMKÜN
Tohumlar bol suyla iyice yıkandıktan sonra, ev ortamında çok basit yöntemlerle çimlendirilebilir. Doğal ve ilaçlanmamış tohumlar kullanılmalı. Bir avuç tohum oda sıcaklığındaki içme suyu ile ıslatıp bir gece bekletilir. Ertesi gün suyu süzüp bir tepsiye tek sıra dizilerek üzerleri nemli bezle örtülür. Bu şekilde sıcak ve karanlık bir yere kaldırılır ve bez kurudukça spreyle nemlendirilir. 3–4 gün sonra buğdayların filizlenmeye başladığını göreceksiniz. Filizler 2 cm kadar uzadığında kullanmaya başlayabilirsiniz. Muhafaza etmek için buğdayları buzdolabına kaldırabilirsiniz. Filizlendirilerek tanesiyle tüketilmesi suyunun içilmesinden daha faydalı. Hazırlanan çimlenmiş tohumlar uzun süre saklanamadığından azar azar çimlendirme yapılmalı. Kullanırken küflenip küflenmediği dikkatle kontrol edilmeli. Buğday çimi üretmek istiyorsanız yine bir gece suda beklemiş buğday tanelerini sığ ve geniş bir saksıya veya varsa bahçeye ekin. Filizleri 10-15 cm uzadığında istediğiniz şekilde keserek kullanabilirsiniz.






X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.