Cuma 28.12.2012 00:00
Son Güncelleme: Cuma 28.12.2012 16:56

Aktüel Almanak Şubat 2012

2012 yılının Şubat ayında neler olmuş...

1 Şubat
*Mısır'ın ünlü takımı El Ehli ile Port Said'in El Masri takımları arasında oynanan maçtan sonra seyircinin sahaya inmesi sonucu 74 kişi öldü, binden fazla kişi de yaralandı.
*12 sene Özel Kuvvetler'de aktif görev yapmış olan Yarbay Nesimi Soner Dedeoğlu'na ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı internet sitelerine düştü. Yeni Şafak gazetesinin haberine göre; Ergenekon yapılanmasının ve PKK terör örgütünün Gladyo olarak da bilinen özel kuvvetlerle ilişkisini deşifre eden kayıtta Öcalan'ın "devletin adamı" olduğuna dair çarpıcı ifadeler kullanılıyor.
2 Şubat
*Hakkâri'de bir üniversite öğrencisinin ölümüne, üçü polis 27 kişinin yaralanmasına sebep olan bombalı saldırının failleri yakalandı. TRT Haber'in haberine göre, Hakkari Emniyet ekipleri altı teröristi başarılı bir operasyonla yakaladı.
3 Şubat

*Antarktika'nın derinliklerinde 10 milyonlarca yıl önce donan Vostok Nehri'ni arayan Rus araştırmacılardan oluşan ekip, esrarengiz bir şekilde kayboldu. Rusya'nın Arktik ve Antarktik Araştırma Enstitüsü'ne (AARI) bağlı Rus araştırmacılar, buzul kıtanın 4 bin metre derinliğinde bulunan donmuş Vostok Nehri'ne ulaşmak için haftalardır sondaj çalışması yapıyordu.
4 Şubat
* Balkanlar'ı etkisi altına alan yoğun kar yağışı, özellikle Bosna Hersek'te hayatı adeta durdurdu. Ülke genelindeki birçok şehirde kar kalınlığı bir metreyi aşarken, kırsal kesimlerde ise kar kalınlığı 2,5 metreye yaklaştı.

5 Şubat

*"Bizi insanlıktan çıkarmışlardı, işkence ettiğim insanlar ne olur haklarını helal etsin" diyerek çağrıda bulunan, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından vatanî görevini Mamak Cezaevi'nde yapan Doğan Eşlik, Ankara'ya gelerek darbe döneminde Mamak Cezaevi'nde işkence gören "Doğu'nun Başbuğu" olarak anılan Yılma Durak ile buluştu.
6 Şubat
*Yeşilli ilçesi Dereyanı köyü yakınlarından geçen Botaş'a ait Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattında meydana gelen patlama nedeniyle, petrol akışı durduruldu. Patlamanın PKK'lı teröristler tarafından organize edildiği belirtildi. Çevreye yayılan petrol ekili alanlara da zarar verdi.
*Bir süredir Bursa'da yaşamını sürdüren tiyatro ve sinema oyuncusu Baykal Kent (69), tedavi gördüğü Bursa Devlet Hastanesi'nde sabah saatlerinde yaşamını yitirdi.
8 Şubat
*Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, ABD'nin California eyaleti Emekli Öğretmenler Fonu'ndan (CaISTRS) hiç beklemediği bir mektup aldı. Fonun direktörü Anne Sheeban, Facebook'un halka arzıyla uğraşan 27 yaşındaki Zuckerberg'e gönderdiği mektupta, "şirketin yönetim kurulunda hiç kadın bulunmamasının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını" belirtti ve bu durumun nedenini sordu.
*İstanbul'un fethi sırasında Haliç'e indirilen gemilerin kullandığı güzergahlardan biri olarak kabul edilen Dolmabahçe-Kağıthane bölgesine ilişkin belgeler ilk defa ortaya çıktı.
*İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İran'a barış mesajı göndererek, iki halkın birbirine düşman olmaması gerektiğini söyledi. İsrail Parlamentosu Knesset'in 63'üncü kuruluş yıl dönümünde parlamentoda konuşan Peres, ''Bizler düşman doğmadık, düşmanlar gibi yaşamamıza gerek yok'' ifadelerini kullandı.
9 Şubat
*Eurovision temsilcimiz Can Bonomo, TRT'ye üç şarkı sundu; yönetimin beğendiği ve adının gizli tutulduğu öğrenildi. Şarkının aranjmanı üzerinde çalışan TRT, daha sonra klip çekecek. 22-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan Eurovision Şarkı Yarışması bu yıl Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılacak.
*Afganistan'da görev yapan bir grup Amerikalı askerin, Nazi sembolü ''SS'' yazılı bir bayrağın önünde fotoğraf çektirdikleri ortaya çıktı. Yarbay Stewart Upton, konuyla ilgili açıklama yaparak olayı doğruladı ve ''SS'' sembolünün kullanılmasının ''kabul edilemez'' olduğunu kaydetti.

11 Şubat

Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinden Başbakan Erdoğan'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama yapıldı. Açıklama şöyle: ''Sayın Başbakanımızın 26 Kasım 2011'de gerçekleşen sindirim sistemi operasyonunun ikinci ve son aşaması, yaklaşık 30 dakikalık bir girişimle başarıyla tamamlanmış; başlangıçta planlandığı üzere tedavi bu şekilde nihayete ermiştir. Başbakanımızın sağlığı son derece iyidir. Kendisi, hafta içinde rutin mesaisine başlamayı planlamaktadır.''
12 Şubat
*Whitney Houston'ın Los Angeles'ta Beverly Hilton Oteli'ndeki odasında ölü bulunduğu ve ölüm nedeninin henüz bilinmediği bildirildi. Polis yetkililerinin Houston'ın ölüm nedenini araştırdıkları belirtilirken, yıldızın otele pazar günü verilecek Grammy ödüllerinden önce düzenlenecek partide şarkı söylemek için gelmiş olabileceği belirtiliyor.
*Yunanistan'da ekonomik krizin patlak verdiği 2010 yılından bu yana Atina'da en şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Yüzü maskeli ve anarşist grupların polis ile çatışması sonucu Sintagma Meydanı ve geniş bir bölge savaş alanına dönüşürken, akşam saat 20:30'den sonra ise mağazalar ateşe verilmeye başlandı. Çok sayıda mağaza yağmalandı.
13 Şubat
*Şırnak'ın Uludere ilçesi Dereler bölgesinde bir grup teröriste yönelik düzenlenen operasyonda iki asker şehit oldu, üç asker de yaralandı. Operasyonda 10 terörist de etkisiz hale getirildi.
*Önce çalışma yemeğinde bir araya gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Clinton, ikili görüşmeler yaptı. Görüşmede, Suriye başta olmak üzere küresel ve bölgesel gelişmeler iki konular ele alındı.
14 Şubat
*Hollywood'un Oscar ödüllü yönetmeni Oliver Stone'un İran'da belgesel film çeken oğlu Sean Stone Müslüman oldu.
*Sinema oyuncusu Angelina Jolie, yönetmenliğini yaptığı Bosna savaşı filmiyle ilgili, "Bu film hayatımı değiştirdi. Dünyaya bakış açımı değiştirdi. Bu konuyu seçtiğim için hiç pişman değilim" dedi.
15 Şubat
*''Balyoz Planı'' davasına bakan mahkeme heyeti, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, eski Genelkurmay Başkanları emekli orgeneraller Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un tanık olarak dinlenilmesine karar verdi.
16 Şubat
BM, Suriye kararını verdi
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Suriye'de Beşar Esad rejiminin insan hakları ihlallerini kınayan, bu ülkedeki şiddetin derhal sona ermesini isteyen karar tasarısını 137 oyla kabul etti. BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, 137 ülke karar tasarısına ''Evet'' oyu verdi, 12 ülke ''Hayır'' oyu kullandı, 17 ülke ise çekimser kaldı.
*Cem Yılmaz ile Ahu Yağtu'nun Roma'daki düğünlerini neden iptal ettiği belli oldu. 60 davetlinin katılacağı düğünün masrafının 80 bin TL olduğunu hesaplayan komedyen, vazgeçti.
17 Şubat

*Merakla beklenen ve İstanbul'un fethini konu alan film "Fetih 1453" gösterime girdi.
*Terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu biri tutuklu 27 sanığın yargılandığı 12 yıllık davada, İnan ile üç firari sanığın da aralarında yer aldığı sekiz kişiye, ''ölünceye kadar'' ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
18 Şubat

*Federasyon Başkanlığı'na sürpriz aday. Beşiktaş ve Kulüpler Birliği Başkanı Yıldırım Demirören, TFF Başkanlığına adaylığını koydu.
*Meksika'nın kuzeyinde bir hapishanede çıkan isyanda ölü sayısının 40'a yükseldiği bildirildi. Hücrelerin bulunduğu iki blokta çıkan isyan kontrol altına alınana kadar 40 kişinin öldüğü belirlendi.
*Okmeydanı'nda yüzleri maskeli bir grup halk otobüsüne ve iki markete molotoflu saldırı düzenledi. Saldırı sonrası panik içerisinde yolcular şoför tarafından tahliye edilirken, alev alev yanan otobüsü itfaiye ekipleri söndürdü.
20 Şubat
*AK Parti grup başkanvekilleri tarafından verilen yasa teklifiyle, zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılıyor, ''kesintisiz eğitim'' uygulamasına son veriliyor.
21 Şubat
*Dünyanın en popüler ve en büyük eğlencelerinden Rio Karnavalı'nda heyecan sürüyor. Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen karnavalın jürisi, 13 katılımcı arasından birinci seçilecek samba okulunu açıkladı.
22 Şubat
*Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Yusuf Kurçenli, bir süredir mücadele ettiği kansere yenik düştü. Dün gece ağırlaşan ve hastaneye kaldırılan Kurçenli, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.
23 Şubat

*Trabzon'un Arsin Belediyesi, çocuklarına Temel, Dursun, İdris veya Fadime ismini veren aileleri ödüllendirme kararı aldı. Temel, İdris, Dursun veya Fadime adını veren her aileye bir adet cumhuriyet altını verilecek.
*Avustralyalı madencilik devi Rio Tinto, 12.76 karatla ülkede şimdiye kadar bulunan en iri pembe elması çıkardı. Yaklaşık 15 milimetre çapında yani bir fındık büyüklüğündeki pembe elmasın Argyle madeninden çıkarıldığını belirten Rio Tinto yetkilileri, bu değerli taşa "Argyle Pembe Jübile" adını verdi.
24 Şubat
*Mahkeme Heyeti, Şekip Mosturoğlu, Cemil Turan, Bülent Uygun, Mecnun Odyakmaz, Mehmet Yenice, Ömer Ülkü ve Coşkun Çalık'ın tahliyesine karar verdi. Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 16 kişi tutuklu olarak yargılanmaya devam edecek.
*El Aksa camisinde Filistinliler ile İsrail polisi arasında cuma namazı sonrası çatışma çıktı. İsrail polisinin saldırısında aralarında bir Türk turistin de bulunduğu onlarca Filistinlinin yaralandığı bildirildi.
25 Şubat
*Mardin'in Nusaybin ilçesinde yola döşenmiş mayının etkisiz hale getirilmesi sırasında patlaması sonucu bir asker şehit oldu, bir asker yaralandı.
26 Şubat
Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin 84'üncü Oscar ödüllerinde ''The Artist'' filmi, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini aldı. Meryl Streep, üçüncü kez En İyi Kadın Oyuncu seçildi. The Artist filmi, Jean Dujardin'e En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getirdi.
27 Şubat
*Hacettepe Üniversitesi, iki kol ve iki bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın yaşamını yitirdiğini bildirdi.
*Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, İrlanda'da bu yıl 10'uncusu düzenlenen Jameson Dublin Uluslararası Film Festivali'nde "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmiyle "En İyi Yönetmen" ödülüne layık görüldü.
28 Şubat
*Arda Turan'ın Madrid'e yerleşmesinin ardından bir süre İstanbul Madrid arasında mekik dokuyan genç oyuncu Sinem Kobal'ın sonunda pes ettiği ve sevgilisinden ayrıldığı iddia edilmişti. Bu haberler üzerine sabah.com.tr'yi arayan ve iddiaları kesin bir dille yalanlayan Sinem Kobal, "Bu haberler nereden çıkıyor anlayamıyorum? Arda ile ayrılmadık, ilişkimiz devam ediyor" dedi.
29 Şubat
*Tehditle çek-senet tahsilatı yapıldığı iddiasına ilişkin mahkemeye sevk edilen dokuz kişiden, Metro Turizm'in sahibi iş adamı Galip Öztürk'ün de aralarında bulunduğu iki kişi tutuklandı.
*THY'ye ait uçakla Los Angeles'tan gelen ünlü oyuncu Pamela Anderson, Atatürk Havalimanı'nda sempatik tavırlarıyla ilgi gördü. Anderson, oynadığı reklam filmindeki gençlerin yaptığı gibi, dikkatini çekecek, bir yeteneğini gösteren videolarını gönderen katılımcılar arasından belirleyeceği üç Türk hayranıyla İstanbul'da buluşacak.
***

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.