Salı 06.08.2013 00:00
Son Güncelleme: Çarşamba 07.08.2013 07:19

Laboratuvarda et üretildi

Hollandalı bilim insanları, dünyada gittikçe artan et ihtiyacına çözüm getirebilmek için laboratuvar ortamında sentetik et üretti.

Dünyada ilk kez laboratuarda üretilen etten yapılan hamburger köftesi, uzmanların ve eleştirmenlerin beğenisine sunuldu.
Hollandalı bilim insanlarının "sentetik etten" yaptıkları köfte ilk lezzet sınavında farklı yorumlar aldı. Avusturyalı gıda uzmanı Hanni Rützler, etin daha yumuşak olacağını düşündüğünü ifade ederken, yağdan arınmış laboratuvar ürününün tadının, ete çok yakın olduğunu sadece gerçek et kadar sulu olmadığını belirtti. Amerikalı beslenme uzmanı ve yazar Josh Schonwald de
"Kıvamı harika ancak tuz ve biberi eksik buldum" değerlendirmesini yaptı. Proje sorumlusu Profesör Mark Post ise "Mükemmel değil, ama bu iyi bir başlangıç" şeklinde konuştu.
Maastricht Üniversitesi bilim insanlarının bir inekten aldıkları kök hücreleri, laboratuarda kas liflerine dönüştürerek "sentetik et" üretmeleri tüm dünyada büyük ilgi uyandırmıştı.
Bilim insanları, çalışmalarında inekten alınmış kök hücreleri kullandı. Bunlar, laboratuvar ortamında kimyasal ve besleyici maddelerle kas liflerine dönüştürüldü. Yaklaşık 20 bin kas lifinden yapılan ete gerçek bir hamburger köftesi tadı verebilmek için tuz, yumurta tozu, galeta unu ve pancar kullanıldı.
140 gram etin maliyeti
Laboratuvarda 140 gram et üretilen projenin maliyetinin 250 bin euro olduğu açıklandı. Bilim insanları proje sayesinde gelecek 10 ila 20 yıl içinde üretim maliyetlerinin düşürülebileceğini ve dünyada artan et talebine çözüm sunulabileceği görüşünde.
250 bin euroluk projenin finansörlerinden biri de Google'ın kurucularından Sergey Brin. Brin, yayınladığı video mesajında, "Bazen teknoloji dünyaya bakışımızı değiştirebiliyor. Teknolojinin sunduğu imkânları görmek beni çok memnun ediyor" şeklinde konuştu.
Bilim insanları, son aylarda ortaya çıkan et skandallarına karşılık, laboratuvar etinin insan sağlığı açısından daha iyi olduğunu belirtiyor. Proje sorumlusu Profesör Mark Post, üretimde kullanılan kök hücrelerin genetik yapısında bir değişiklik yapılmadığına dikkat çekti. Hayvan hakları savunucuları da projeye destek veriyor.
@Deutsche Welle Türkçe
DW,AFPD/GA, AŞ

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.