Perşembe 10.10.2013 00:00
Son Güncelleme: Cuma 11.10.2013 14:20

Sürpriz sektör bekarlar

Cefakar Türk turizmi çareyi yine Türk’te buldu. Sayıları yüz binleri bulan bekarlar tur organizatörlerinin yeni gözdesi. Turlara katılanlar, “Ne yapayım yalnızım” derken organizatörler, “Bu bir devrim” tespitini yapıyor. Sanal alemde ve cep mesajlarında da bekarlara yönelik hizmetler geniş kitleleri hedefliyor.

"Arkadaşlarım ya evli ya da uzun süredir evli gibi yaşayan sevgililerden oluşuyor. Yemeğe, tatile hatta sinemaya bile beraber gidiyorlar. Bense bekarım. Onlarla beraber gezmek zor geliyor; Kendimi o kalabalık içinde yalnız hissediyorum. Zaten siz sıkılmasanız bile bir süre sonra onlar sizi dışlıyor. Dünyada sadece yalnızların buluştuğu bir yer var mıdır?"
Bankacı Hasgül işte bu düşüncelerle kafasını karıştırmış, internette sörf yaparken bulmuş sorununun çözümünü. Yanlış anlaşılmasın; siber alemin çöpçatanlık ya da isteyen herkesin online iletişim kurmasını sağlayan "chat" servisleri sayesinde sevgili edinmemiş. Tam tersi "single" yaşayanların beraber sığındıkları bir liman keşfetmiş. Gerisini ondan dinleyelim;: " Daha adını gördüğüm zaman anladım buranın "vaat edilmiş topraklar" olduğunu 'bekargezelim.com' yalnız, daha doğrusu benim gibi insanları kucaklayan bir oluşum. 30 yaşındaki Demet'in derdine derman olan "bekargezelim.com," bekarların buluşup beraber seyahate çıktığı bir organizasyon. Sahibi rehber Cengiz Güzel bu sıra dışı internet sitesini kurmaya, 1998' de Türkiye'ye gelen Kanadalı turist grubuna eşlik ettiğinde karar vermiş. İşi gereği farklı ülkelerden gelen turist gruplarına rehberlik yapan Güzel, kısa süre sonra Kanadalı müşterilerinin bir bekarlar kulübünün üyeleri olduğunu öğrenmiş. Onlara Türkiye'ye gezdirirken "Bu organizasyon bizde neden yok" diye düşünüp işe koyulmuş.
"Araştırmalarım sonucunda yurtdışındaki bekar kulüplerin benzerinin Türkiye'de de yapılabileceğine ikna olup, 2002'nin Mart ayında siteyi hizmete soktum. Bugün yaklaşık 6000 üyesi olan, her haftasonu geziler düzenleyen bir siteye sahibim" diyerek özetliyor bekargezelim.com' un doğumunu.
Üye sayısı binlerle ifade edilse de bekargezelim.com' un organizasyonları şimdilik ortalama 30 kişinin katılımıyla oluyor. Cengiz Güzel'in isyanı da buradan kaynaklanıyor. "Organizasyon henüz oturmadı. Biz bir gezi kulübü kurduk. Hazır bir organizasyon ve bekarlar bunu sahiplenmeli. Rezervasyonlarını yapıyorlar, paralarını bile veriyorlar ama iş gezmeye gelince çekinceleri ortaya çıkıyor" Diyor. "Halbuki bir katılsalar…"


"Çöpçatan değiliz" diyorlar ama…

Güzel'in sesinin titremesinden, çıkılan bekar gezilerinden kollarında yeni bir sevgiliyle dönenlerin sayısının yüksek olduğunu anlıyoruz. Örnek mi? Güzel, daha bu sitenin hazırlık aşamasında bulmuş gönlünün sultanını ve hemen evlenmişler. "Bu evlilik sebebiyle siteyle fazla ilgilenemedim" diyor pişkin pişkin gülerek. "Fakat benim durumum bu sitenin başarısını gösteren bir tutanaktır."
Peki gerçekten bekar kadın ve erkeklerin beraber gezmesini sağlayan bu sitelere sadece sevgili bulmak isteyenler mi katılıyor? Öyle ya, yazımızın girişinde bize deneyimlerini anlatan Demet Hasgül gibi bekarlığı tercih eden ama yol arkadaşı bulamayanlar hiç yok mu?
Murat Büyükbayrak' ın durumu bu sorumuza cevap olacak en iyi örnek aslında. Ticaretle uğraşan 21 yaşındaki Büyükbayrak, "Çevremden çok sıkılmıştım ve farklı insanlarla tanışmak istiyordum. Siteye bu yüzden üye oldum. Bir tekne turuna, bir haftasonu da İstanbul gezisine çıktık. Değişik arkadaşlarım oldu. Ufkum açıldı" diyerek özetliyor bekargezelim.com aboneliğinin nedenini. Bu sayede birkaç kız arkadaş edindiğini de saklamıyor: "Ateşle barut yan yana durmuyor" diyor hınzırca gülerek. Böylece Cengiz Güzel'in "Biz çöpçatan kulübü değiliz" iddiasına da ters düşüyor.
Bekargezelim.com "çöpçatan servisi olmadıklarını söylemeye devam etsin, siberalem.com gibi internetin namlı çöpçatan servisleri hizmetlerini yavaş yavaş bekar turizmine doğru kaydırıyor. Bekar gezme ülküsüne gönül vermiş kitlelerin ticari potansiyelini keşfetmiş olacak, ETS Tur'la el ele veren siberalem.com 15 gün önce Budapeşte'ye bir gezi düzenledi. Onların terminolojisiyle bu "Solo tur"a 500 kişi arasından seçilen 15 kişi katıldı.
Sitenin yetkililerinden Metin Solmaz bekarların Budapeşte çıkartması için "Bu devrimci bir harekettir" diyor ve ekliyor: "Batıda 'single' olmak kurumsal bir kimlik. İngiltere' de bekarlara yönelik turizm faaliyetleri sektörün yüzde 27'sini oluşturuyor. Türkiye' de ise ciddiye alınmıyor. Biz de bu tür çalışmalarla bekarlarımıza kimlik kazandırmaya çalışıyoruz."
Metin Bey'in işaret ettiği "kimlikli" bekarlarımızın Macaristan macerası dört gün sürdü. Seyyahlar, organizatörler tarafından birbirlerine "uyumlu" olduğu tahmin edilen insanlardan oluşturuldu. Yani erkek ile kadın sayısı birbirine denk tutuldu. Yine Metin Solmaz'dan öğrendiğimize göre herkesin soysa-kültürel açıdan aynı yelpazeden gelmesine özen gösterildi. Gidenler kimler mi? Doktorlar, satış temsilcileri… Reklamcı ağzıyla söylemek gerekirse "AB grubu" insanlar.
İlginçtir bekarlara hizmet eden sektörler sadece "solo tur"lardan oluşmuyor. Cep telefonlarının kısa mesaj servisleriyle çalışan "Sanal Manita" ve "Chat walk" hedef kitlesinin bekarların oluşturduğu gruba "muzır" hizmetler veriyor.
SMS çöpçatanı Chatwalk, Türk "mühendisleri" tarafından Türk sermayesi ve libidinal enerjisinin verdiği yeteneklerle kotarılmış. Sistemin çalışma prensibi oldukça basit. Yalnızlığı başına vurmuş insanları bulunduğu yeri ve aradığı insanın özelliklerini kısa mesaj olarak Turkcell üzerinden 3300'a mesaj atıyor. Sistemkısa süre sonra bulunduğunuz yerde sizin gibi yalnız ve arkadaş arayanların listesini veriyor. "Kafa dengi" birini bulursanız gerisi size kalıyor…

Bu ilginç buluş için, "İnsanlar birbirlerinin yüzünü görmeden daha rahat konuşuyor" diyor bir Chatwalk yetkilisi. Biraz da bu yüzden, Chatwalk kullanıcılarının sayısı 300 bini bulmuş. Üyeler arasında evlenenler bile var. Chatwalk'un eylülde hizmete girdiğini düşünürsek, bize "arkadaşlar hızlıymış" demekten başka bir şey kalmıyor.
Bekarlar solo-turizm tanışıp seyahat etmeye devam etsin, internette bekarların buluştuğu üye sayısı da hızla artıyor. Kendi aralarında örgütlenerek yaşamlarına renk katmaya çalışan kadın ve erkeklerin toplandığı bu kulüplere verilecek en iyi örnek "bekarkadinlarkulubu.com"
Yaklaşık 6.000 üyeye sahip sitenin sahiplerinden Deniz Utku, "Feminist bir oluşumuz" diyor ama üstüne basarak söylüyor: "Evlilik düşmanı değişiz, sadece evliliği çıkış noktası olarak görmüyoruz."
Site üyelerinden bugüne kadar evlendiğini ilan eden olmamış. Kısaca, bekarlık sultanlıktır düsturunu benimsemişler. Ama sevgili edinmek serbest. Diğer yandan bırakın evlenmeyi, sevgili edinmenin bile "yasak" olduğu yerler var; ftuff internet sitesi içindeki "Sevgilisi Olmayan Mutlu İnsanlar Kulübü" gibi… Kısaca "SOMİK" olarak tanınan grup, internette birbirlerine sevgi sözcükleri gönderenlere karşı kurulmuş. Kulübün üyelerine "sevgilisi olmayan mutlu insan" deniliyor. Başkan Engin Yuvaktaş' ın göreviyse organizasyonlara arkadaşlık bağlarını sağlamlaştırmak.
Sevgili mutsuz eder!
"SOMİK'te sevgili yoktur ama herkes mutludur. Sevgilisiz yaşanılabileceğini gösteriyoruz. Bizim amacımız eğlenmek" diyen Engin Yuvaktaş'ın "Sevgilim olmayınca da enerjimi arkadaşlarımla paylaşıyorum. Sevgilisi onlarlar o yüzden arkadaşlarıyla mutlu olamıyor, iyi ilişkiler kuramıyor" sözleri oldukça ilginç.
Eskiden "evde kaldın" diyerek toplumda dışlanan bekarlar artık teknolojiden faydalanarak kendi içlerinde organize oluyorlar. "Evde kalmanın" mutlu olduğunu yaşayan da var, medeni halinden şikayet edip değiştirmeye çalışan da… Kısaca, herkese kendine ait bir cemaat bulmayı vaat ediyor internet. Garipliktir, sanal alemde arkadaş bulmak için Jean D'Arc gibi saldıran, hatta topluca seyahatlere giden bekar kadınlar iş fotoğraf çektirmeye gelince ortadan kayboluyorlar. SOMİK'ten Can Doker bu durumu "Sanal bir topluluğun içinde yer almaktan mutluluk duyanlar, arkadaşlarının internetten olduğunu söyleyemeyecek kadar cesaretsizdir" diyerek açıklıyor. Fakat bu tanım bile türküde olduğu gibi "Bu sene de bekar gezelim" diyenlerin her şeyi tüketmeye hazır, ciddi bir topluluk olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Erkeklere Tamagotchi sevgili
Deneme aşamasındaki "Sanal Manita" cep telefonunun SMS'i ile sahip olunan bir sevgili. Servisi geliştiren Mobirela Genekl Müdürü Erhan Öztürk "Sanal Manita"nın bekarlara "yol, yordam" öğreteceğini iddia ediyor.
-Nasıl bir servis olacak Sanal Manita?
Kişiye özel sevgili servisi gibi. Üye olan kullanıcının isteklerini öğrendikten sonra aradığı özellikteki sanal sevgiliyi cep telefonuna yönlendireceğiz.
-"Sevgililer" nasıl anlaşacak?
SMS'lerle birbirlerine fıkralar anlatacak, fantezilerini paylaşacak hatta yemek yiyecekler. Ünlü "Tamagotchi" mantığıyla aynı.
-Hangi kitleyi hedefliyorsunuz?
Çekingenler, ne istediğini bilmeyenler diyebiliriz. Asıl hedefimiz ise bekarlar. Kısaca hayatlarında değişiklik isteyenler. Ayrıca bu olayın bir de sosyo kültürel yönü var: Bu servis yoluyla nelerden hoşlandıklarını öğrenecekler. Bir süre sonra kadınlar için de bir servis çıkarıp, birbirlerine uygun çiftleri bir araya getirmeyi hedefliyoruz.
SEVGİLİSİ OLMAYAN MUTLU İNSANLAR MANİFESTOSU
Sevgili bulan atılıyor!

Sevgilisi Olmayan Mutlu İnsanlar Kulübü" yani SOMİK İlginç yapısıyla sevgilisiz ve bekar olmanın mutsuzluk olmadığına dikkat çekiyor. İnternette oluşup sokağa çıkmaya hazırlanan SOMİK'çilerin arasına katılmak isteyen aşağıdaki manifestoya uymak zorunda.
SOMİK olmak isteyen önce "ftuff.com" a üye olmalı.
Dışarıdan katılanlar sadece fahri üyeler olabilirler.
Üye olmak isteyenler Somik muhtarının vereceği üzerinde "yalnızdır, mutlu ve uygundur" yazan tutanağı almak zorundadır.
Üyelere "somi" adı verilir.
Somiler hangi koşullar altında olursa olsun birbirini desteklemekle mükelleftir.
SOMİK'in asıl amacı kulüp üyelerinin sayısını azaltmaktadır.
Üyelerin azalmaması hiç sorun değil. Bizim için önemli olan beraber mutlu olmak.
Sevgilisiz yaşamak keyifli ve eğlencelidir.
Dürüst ol!
Mutlu ol!
Tek gecelik ilişkilere müsaade edilir.
Aktiviteler alkol almak ve eğlenmek üzerine yoğunlaşır.
Buluşma noktaları Navizade'deki Akdeniz ve Yeşilçam Sokak'taki Pendor'dur.
Aralarında yakınlaşma olanlar hemen kulüpten gönderilir.
Kulüpten atılanlar sadece eğlencelere katılabilir.
Gerekli şartları yerine getirenler tekrar üye olabilir.
Dikkat! Altı aylık bir süreyi kulüpte geçirenlerin hayatları boyunca somi kalma tehlikesi bulunmaktadır!
*Bu haber, 2003 yılında 598 sayılı Aktüel Dergisi'nde yayımlanmıştır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.