Salı 22.07.2014 00:00
Son Güncelleme: Salı 22.07.2014 15:00

'Köşk'e çıkarsam erken seçim yok'

Başbakan Erdoğan, kendisinin başkanlık sistemini istediğini belirterek "O olmazsa yarı başkanlık sisteminin de iyi olacağını düşünüyorum" dedi. Erken seçime karşı olduğunu kaydeden Erdoğan, bir yılda üç seçimin ülkeye zarar vereceğini söyledi

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2015 seçimleri sonrası Türkiye için "İsteğim başkanlık sistemidir. O zamanki parti yönetimleri benimle aynı fikri paylaşır mı kabul eder mi bilemem ama benim isteğim başkanlık sistemidir. O olmazsa yarı başkanlık sisteminin de iyi olacağını düşünüyorum. Sistem daha hızlı ilerler. Yapılan reformları da farklı kılacaktır" dedi. Erken genel seçim iddiaları için de "Bir yılda 3 seçim zarar verir" diyen Erdoğan, kendisinin ardından AK Parti'nin başına geçecek kişi ve başbakanın farklı olamayacağını da ifade etti. Erdoğan, "Eğer başbakan kabinesinde değişiklik düşünürse yapacak 2015 seçimlerine partisine götürecektir. Benim düşüncem şudur. Genel başkanı ayrı başbakanı ayrı ülke sağlıklı değildir. Başbakan aynı zamanda genel başkan olursa güçlüdür. Bu güç oya tahvil edilmeye geldiğinde 2015'te farklı tahvil edilir" ifadelerini kullandı. Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını ilk duyduğunda şaşırdığını, mutlu olduğunu dile getirirken, "Babası CHP zulmünden kaçarak gitmiş bir insandı. Orada doğup büyüdü. Böyle bir şeyi düşünmemiz mümkün değildi" dedi. ATV-aHABER ortak yayınında Mehmet Barlas'ın sorularını cevaplayan Erdoğan, şunları söyledi:
ABDULLAH BEY İLE SORUNSUZ ÇALIŞTIK: İlk dönem bazı sıkıntılar yaşadık, özellikle atamalar konusunda. Tabi sonra Abdullah bey dönemi oldu. Bu altı-yedi yıllık süreç çok verimli bir süreç oldu. Cumhurbaşkanı ile Başbakanın uyumlu olması çok önemli yoksa sıkıntı yaşanır. Turgut beye Çankaya'yı zindan ettiler. Burada uyumlu olmak önemli. Ne kadar uyumlu olursanız yürütme ile ilgili adımlarda mesafe almakta zorlanmıyorsunuz. Danıştay karşınızda olursa orada da sorun yaşıyorsanız. Bugün Danıştay karşınızda olarak, ihalelerle varıncaya kadar sorun çıkartabiliyor. Cumhurbaşkanı ile hükümet el ele verdiği zaman bunları aşmak kolay oluyor. Ahmet Necdet Sezer ile sıkıntılarımız, özellikle Merkez Bankası'nda isimler gitti geldi farklı isim oldu. Biz büyük ölçüde sayın Sezer ile uyumlu olmaya çalıştık ama birçok konuda gecikmeli gitti. Özgürlükler gecikmeli gitti, eğitimde sıkıntılar yaşadık. Abdullah Bey ile şükürler olsun çok iyi geçti. Abdullah bey ile hemen hemen hiç fikir ayrılığı yaşamadık. Önceden görüşülünce bunlar hızlıca geçer gider. Yasalarla ilgili bazı şeyler olunca bunlar da düzeltilir gider.


ANAYASA YETKİSİ İSTİYORUZ: (Putin gibi mi olacaksınız?) Putin'in anayasal yetkileri çok farklı. Benim hiç öyle (Onun modelini uygulamak) niyetimiz yok. Anayasa yolu belirlemiş. Fakat 2015 seçimlerinde anayasayı yapacak güce kavuşursa, şu an mensubu olduğumuz partimiz, yeni anayasanın yapımını getirir. Şu an mensubu olduğum parti de bu adımları atacaktır. Şu anki muhalefet ile bunu yapamadık. Temenni ederim ki, milletimiz anayasa yapma yetkisi yapma yada referandum yetkisi verirse partimiz yeni anayasayı yapacaktır.
BAŞKANLIK SİSTEMİ İSTEĞİM: Başkanlık sistemi yeni anayasada olup olmayacağı tartışılır. Ben partinin başı değilim. O zamanki parti yönetimleri benimle aynı fikri paylaşır mı kabul eder mi bilemem ama benim isteğim Başkanlık sistemidir. O olmazsa yarı başkanlık sisteminin de iyi olacağını düşünüyorum. Sistem daha hızlı ilerler. Yapılan reformları da farklı kılacaktır.
BİZİMLE TERS DÜŞENLER TÜKENDİLER: (Partinizde sizden sonra fikir ve yol ayrılığı olur mu?) Bizimle ters düşenler bugüne kadar tükendiler, bittiler. Bunlar maalesef ihanet etmişlerdir, parti kurmuşlardır ama bir yere de varamamışlardır. Bazıları zannediyorlar ki, bir güçlü hareket halkın teveccühünü kazandıktan sonra biz neden istediğimiz yerlere kalmayalım. Böyle bir şeyi temenni etmem. Olması ihtimalini de zayıf görüyorum.

BU HAREKET DAVADIR: Bu hareketin çekirdek kadrosunun kutsalları var. Bu hareket davadır. Buna gönül verenler böyle bir ihanetin içine girmezler. Üç dönemi Tayyip Erdoğan kafasından uydurmadı. Buna Abdullah bey de dahil. Biz bu üç dönemi kuralım ki sürekli hücreleri yenilenen sistem olsun. Bir dönem ara versin yeniden gelsin. Bugüne kadar kimse dillendirmedi. Şimdi bazı arkadaşlarımız tahrike uğruyor. Nihai kararı bana ait değil, kararı verecek olan büyük kongredir. Bu burada karar alınması ile değiştirilebilir. Büyük kongrenin büyük çoğunluğu üç dönemin kalmasını istiyor. Bunun topluma verdiği mesaj var. Bunlar koltuklara çakılı kalmayacaklar. Başarısızsan bırak git.
ERKEN SEÇİM ÜLKEYE ZARAR VERİR: (Güçlü Cumhurbaşkanına güçlü hükümet desteği için erken seçim gündeme gelir mi?) Erken seçim niye gündeme gelsin? Bir yıl iki seçimle geçti. Buna erken seçimi eklerseniz üç seçim olur, bu ülkeye zarar verir. Bu 10 ayın içinde bütçe var. Bu bütçeyi mali istikrara ve güven ortamına zarar vermeden çıkarmak önemlidir. 2015'e büyük güven verir. Burada bir koalisyon hükümeti yok. Başbakan atanacaktır. Eğer başbakan kabinesinde değişiklik düşünürse yapacak 2015 seçimlerine partisine götürecektir. Benim düşüncem şudur. Genel başkanı ayrı, başbakanı ayrı ülke sağlıklı değildir. Başbakan aynı zamanda genel başkan olursa güçlüdür. Bu güç oya tahvil edilmeye geldiğinde 2015'te farklı tahvil edilir.

İHSANOĞLU'NUN ADAYLIĞINA MUTLU OLDUM: Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adı açıklandıktan sonra mutlu oldum. Duyunca şaşırdım. Doğrusu başka tür bir istihbarat gelmişti, ama bu şekilde değil. Onalrın adayı olmasını düşünmem mümkün değildi. Babası CHP zulmünden kaçarak gitmiş bir insandı. Orada doğup büyüdü. Böyle bir şeyi düşünmemiz mümkün değildi.

O NİŞANI HERKESE VERİYORLAR :
(İhsanoğlu'nun Filistin'den aldığı nişan) "Hamas ile El-Fetih arasındaki ilk görüşmeyi ben yaptım" diyor. Yahu dürüst ol bunun ilki Mekke anlaşmasıdır, başı Melik'tir. Orada koptu biz devraldık. Bizim görüşmelerimizin sayısını anlatmaya gerek yok. Sayın Abbas'a söylediğimizde "Biz bunu bu kuruluşların başındaki herkese veriyoruz." Bunu satmanın anlamı yok.

ABD'NİN YAKLAŞIMINI ANLAMIYORUM:
Demokrasiyi konuşanlar demokrasiye zarar veriyor. Kendi istedikleri şekilde, güdümlü demokrasiyi dünyada egemen kılmak istiyor. ABD'nin yaklaşımını ben anlamıyorum. Bu Mısır konusunda özellikle. Sayın Cumhurbaşkanıma söyledim siz arayın dedim. Aramak istedi ama netice ne oldu bilmiyorum. Suriye konusunda neticeleri alamadığım için Dışişleri Bakanlarımız görüşüyor. Biz de Biden ile görüşüyoruz. Ben adalet beklerim. Putin ile bu arada bazı görüşmelerimiz oldu. Putin ile de ABD'nin arası açık. Ukrayna'daki gelişmeler açık. Ukrayna'nın başına gelen kişi ile münasebetler kurduk. Bölgedeki gelişmelerle bizi mezhepçi anlayışla değerlendirmek isteyenler belli çevrelerdir.

HSYK NEDEN O SAVCIYI İZLİYOR?: Dönemin savcılarından bir tanesi maalesef bir savcı o ülkenin başbakanına twitlerle tehditler gönderemez hakaret edemez. HSYK'nın haberi yok mu? Var. Böyle bir HSYK'dan şikayetçi olmayayım mı? Siz hala ne bekliyorsunuz? Bunun adımını atmanız lazım. Böyle bir adam adalet içine yakışamaz, adalet dağıtamaz. Bu ülkede paralel yargı ve yapı ulusal güvenliği tehdit eder hale gelmiştir. Bununla mücadele sadece Tayyip Erdoğan'ın görevi değil, yoksa ilerde çok ararız. Dershane meselesinin çıkması çok iyi oldu. Biz irine orada toplu iğneyi dokundurduk, irin patladı, temizlik aşamasındayız.

GÜLEN KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARSA KALAMAZ:
(Gülen'in ABD'deki ikameti ) Tavır almasını bekliyorum. Obama'ya söyledim, kendisi de anladım dedi. Yargının kararları da önemli. Yargıdan kırmızı bülten çıkardığımızda bulunduğu yerde duramayacaktır. Kararlılığımızı sürdüreceğiz. Bu arada Türkiye'de olanlar kaçmaya başladı. Böcek olayı ile ilgili olanlar kaçmış, yargı yasak getirmediği için tıpış tıpış çıktı.
"BİZİMLE TERS DÜŞENLER BİTİ"
"(Partinizde sizden sonra fikir ve yol ayrılığı olur mu?) Bizimle ters düşenler bugüne kadar tükendiler, bittiler. Bunlar maalesef ihanet etmişlerdir, parti kurmuşlardır ama bir yere de varamamışlardır. Bazıları zannediyorlar ki, bir güçlü hareket halkın teveccühünü kazandıktan sonra biz neden istediğimiz yerlere kalmayalım. Böyle bir şeyi temenni etmem. Olması ihtimalini de zayıf görüyorum. Bu hareketin çekirdek kadrosunun kutsalları var. Bu hareket davadır. Buna gönül verenler böyle bir ihanetin içine girmezler. Üç dönemi Tayyip Erdoğan kafasından uydurmadı. Buna Abdullah bey de dahil. Biz bu üç dönemi kuralım ki sürekli hücreleri yenilenen sistem olsun. Bir dönem ara versin yeniden gelsin. Bugüne kadar kimse dillendirmedi. Şimdi bazı arkadaşlarımız tahrike uğruyor. Nihai karar bana ait değil, kararı verecek olan büyük kongredir. Bu burada karar alınması ile değiştirilebilir. Büyük kongrenin büyük çoğunluğu üç dönemin kalmasını istiyor. Bunun topluma verdiği mesaj var. Bunlar koltuklara çakılı kalmayacaklar. Başarısızsan bırak git."

'BATILILAR BİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞÜRME DERDİNDE'
Başbakan Tayyip Erdoğan, Alevi ve Sünnilerin birbirlerinin yegane hamileri olduğunu belirterek, "Batı dünyasındaki ülkelerin birçoğu ne yazık ki bizi birbirimize düşürmek için her türlü planı, projeyi yapıyor" dedi. Alevi kanaat önderleri ve STK'lar ile Ankara Palas'ta düzenlene iftarda biraraya gelen Erdoğan şunları söyledi:
ALEVİLER ORTAK KURUCUDUR: Ortadoğu'da kardeşleri Şii-Sünni diye ayırıp birbirine düşürmek isteyenler, Türkiye'de de bunu oynamak istedi. Türkiye bu kurulan nifak tuzağına düşmemiştir düşmeyecektir. Alevi ve Sünniler birbirlerinin hamileridir. Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak kurucularıdır. Bin yıldır ne başardıysak birlikte başardık.
AYNI APARTMANDA BERABER YETİŞTİM: Bir apartman içinde Alevi komşularımla beraber aynı sofrada yemek yedik beraber yetiştik. Anacım, Alevi komşularımın elbiselerini dikerdi. Hem ucuz, hem seri dikerdi. Bir tas çorbayı paylaşırken kimse komşusunun Alevi yada Sünni olduğuna, yaşam tarzına inancına bakmadı. Hepimizi bu toprağın eşit unsurlarıyız. Nifak tohumlarına izin vermeyeceğiz.
DERSİM'İ BİZ DİLLENDİRDİK: Dersim katliamından dolayı Alevi kardeşlerimizden özür dileyen bu kardeşiniz oldu.
İSTİSMAR EDENLER: Alevi vatandaşlarımızı istismar edenleri etraflıca gündeme getirmek gerekir. Alevi vatandaşlarımızın sorunları, yasadışı örgütler için faaliyet zemini olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Kanat önderlerinin buna imkan tanımayacağına inanıyorum. Aramızdan uluslararası istihbarat örgütlerini çıkaracak, birbirimize gönüllerimizi açacağız. Batı dünyasındaki ülkelerin birçoğu ne yazık ki bizi birbirimize düşürmek için her türlü planı, projeyi yapıyorlar.
YENİ SÜREÇ VURGUSU: Yeni bir süreç başlatıyoruz. 10 Ağustos'ta başlatılan yeni süreç güç kazanacak. Hiçbir mesele ötelenmeyecek, üzeri örtülmeyecek. Eski sorunların devam etmesine müsamaha göstermeyeceğiz. ANKARA

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.