Giriş Tarihi: 23.1.2012 14:53 Son Güncelleme: 23.1.2012 15:05

North Carolina'da engelli çocuklar için hayır yarışı

ABD'nin North Carolina eyaletinde Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan onuruna düzenlenen ve geliri engelli çocuklara verilen balodaki müzayedede, Türkiye'ye 1 haftalık tatil 40.000 dolara alıcı buldu.

(A.A.)
ABD'nin North Carolina eyaletinde Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan onuruna düzenlenen ve geliri engelli çocuklara verilen balodaki müzayedede, Türkiye'ye 1 haftalık tatil 40.000 dolara alıcı buldu.

Büyükelçi Tan, ''Gecede hem bizim hiçbir özel katkımız olmaksızın ülkemizin kültürü tanıtıldı, hem de Türkiye'nin önemi konusundaki mesajımızı dinlediler. Binlerce dolar verseydik, hatta ne verirsek verelim böylesine güzel bir reklam, Türkiye tanıtımı yapamazdık'' dedi.
Down sendromu, ortopedik veya akıl rahatsızlıkları, öğrenme güçlüğü gibi birçok rahatsızlıkla mücadele eden 500'den fazla çocuğa ışık olan Allegro Vakfı'nın daveti üzerine North Carolina eyaletine giden Tan, burada, Türkiye'yi temsilen vakfın üç sene önce başlattığı ve her yıl bir ülkenin büyükelçisini konuk ettiği yıllık balosunun ''onur konuğu'' oldu.
Balo salonunun Türk bayrağının renkleriyle dizayn edildiği gecede, her yönüyle Türkiye vardı.
Öncelikle, geliri vakıfa bağışlanacak gecenin müzayedesinin en ''değerli'' ve pahalı alıcı bulan parçaları Türkiye ile ilgili oldu.
Türk Büyükelçiliğinin sponsor olduğu, bir çifte, THY'nin ve Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle 4 gün İstanbul, 2 gün Kapadokya'da tatil, açık artırmada en yüksek rakama gitti.
Özellikle eyaletin tanınmış iki işadamı arasında çekişmeye neden olan Türkiye seyahatini, Molina çifti 40.000 dolar ödeyerek kazandı.
Türkiye tatili için neden bu kadar ısrar ettiğini anlatan Alvaro de Molina, ''Eşim yarı İtalyan, yarı Suriyeli. Dolayısıyla Türkiye'nin bulunduğu bölgede köklerimiz var ve Türkiye her zaman çok gitmek istediğim bir ülke oldu. Aslında Noel'de gitmeyi düşünüyorduk, ama gidemedik. Şimdi böyle bir fırsat önümüze çıkınca kaçırmak istemedik. Hem çocuklarımız, hem Allegro Vakfı, hem de eşimin köklerine uzanacak olmamız itibariyle bizim kendimiz için faydalı bir iş yaptığımıza inanıyorum'' dedi.
Molina'nın eşi de, Türk halkının sıcakkanlılığından bahsederek, Suriye kökenli babası vasıtasıyla bölge insanını ve mutfağını biraz tanıma imkanı bulduğunu söyledi. New York'ta beraber büyüdüğü çocukluk arkadaşının Türkiye'yi sık sık ziyaret ettiğini belirten Bayan Molina, ''Türkiye'ye ne kadar aşık olduğunu hep söyler, benden de hep ona eşlik etmemi isterdi, bana 'Türkiye'yi görünce bayılacaksın' derdi. Belki biz gittiğimizde o da orada olur. Türkiye'yi ilk kez ziyaret edeceğiz, çok heyecanlıyız, Türkiye seyahatimizi dört gözle bekliyoruz'' dedi.

Gecenin ikinci en değerli parçası da Türk imzalı pırlanta
Gecenin, ikinci nadide parçası da bir Türk mücevherat ustası olan Süreyya Cam'ın elinden çıkan pırlanta oldu. Pırlanta taş, 18.000 dolara alıcı buldu.
Müzayedede 6.000 dolara satılarak üçüncü en pahalı parça da yine Cam'ın el emeği pırlanta Türkiye anahtarlığıydı.
Üzerinde lale işlemesi bulunan ve Türkiye yazan, anahtarın kilit açan bölümünün de ''TR'' olarak dizayn edildiği pırlantayı da yine çekişmeli açık artırmanın ardından eyaletin tanınmış işadamlarından Felix Sabates aldı.
Sabates, bu balonun kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, Tan'ın katılımından çok mutlu olduklarını dile getirdi.
''Türkiye çok güzel bir ülke, tarih dolu bir ülke ve böyle bir ülkenin büyükelçisinin davetimizi kabul ederek buraya teşrif etmesi bizi çok mutlu etti'' diyen Sabates, bu özel geceden en özel hatıralardan biriyle ayrılmak istediği için bu anahtarlığı aldığını kaydetti.
Mücevherat ustası Cam da, kendisinden balo için Türkiye'yi anlatacak anahtarlık dizayn etmesinin istendiğini, anahtarlığı günde 12-14 saat çalışarak 3-4 günde tamamlandığını kaydetti.
30 yılı ABD'de olmak üzere 45 yıldır mücevherat işiyle uğraşan Cam, iki el işçiliğinin böylesine önemli bir yardım gecesinde büyük bağışlar yapılarak alınmasından gurur duyduğunu dile getirdi.
''Binlerce dolar verseydik bu tanıtımı yapamazdık''
Büyükelçi Namık Tan da , çocuklar için düzenlenen böylesine önemli bir geceye davet edilmekten çok mutlu olduğunu söyledi.
Monako Büyükelçisi Gilles Noges'nin Allegro Vakfı'nı kendisine yönlendirdiğini ve vakfın başkanı Patricia Farmer'ın da Washington'a gelerek kendisini ziyaret ettiğini anlatan Tan, şöyle devam etti:
''Bize vakfın buradaki çalışmaları konusunda yardımcı olup olamayacağımızı sordular, biz de 'memnuniyetle oluruz' dedik. Onlar da 'Siz bize yardımcı olursanız biz de Türkiye'yi burada tanıtma konusunda elimizden geleni yaparız' dediler. Çok isabetli karar verdiğimizi düşünüyorum. Bu yıl bizi onur konuğu olarak ağırladılar, balo çerçevesinde Türkiye'nin tanıtımında çok önemli rol oynadılar. Turizm ve Tanıtma Müşavirliğimiz ve diğer kurumlarımızın da desteğiyle bu geceyi Türkiye için özel yaptık.
Aslında burada Türk Büyükelçisi ve eşi olarak, biz de bir anlamda engelliler için vakfın bir ödülüydük ve o ödül buradaki çeşitli ileri gelenlerce ağırlandı, yaklaşık 1-1,5 milyar dolar geliri olan 10 civarında aileyle tanıştık ve bizleri evlerinde ağırladılar. Türkiye'ye seyahat ödülü de şimdiye kadar görülmemiş bir miktarda satıldı. Böylece hem ülkemiz tanıtılmış oldu hem bizim hiçbir özel katkımız olmaksızın hem ülkemizin kültürü hem de önemine dair mesajımızı dinlediler. Dolayısıyla çok yararlı bir seyahat oldu. Bence binlerce dolar verseydik, hatta ne verirsek verelim böylesine güzel bir reklamı, Türkiye'nin tanıtımı yapamazdık.''
Allegro Vakfı'nın kurucusu ve başkanı Farmer da, ''Kendisini Washington'da ziyaret ettiğimizde Büyükelçi Tan, engelli çocuklar için yaptıklarımıza, onların hayatlarını geliştirmek adına yürüttüğümüz çabalara çok ilgi gösterdi. 3 yıl önceki ilk balomuzda Monako'yu, ikincisinde de Ekvador'u konuk ettik ve şimdi de Türkiye ile ilişkilerimizi başlatmış olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Balomuza katılan büyükelçiler sonraki yıllarda da geliyor, umarım Sayın Tan'ı gelecek yıllarda da aramızda görebileceğiz'' diye konuştu.

Gecede Türkiye'ye övgüler...
Öte yandan, geceye katılan ABD Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Parti North Carolina milletvekili Sue Myrick, Türkiye'nin, sadece Ortadoğu'da değil ve Avrupa'da ve dünyanın her yerinde yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında, dünyada çok önemli konumda yer aldığını belirterek, ABD'nin Türkiye ile iyi düzeyde çalışma ilişkisini muhafaza etmesinin çok önem taşıdığını kaydetti.
North Carolina'da çok aktif Türk toplumu olduğuna da dikkati çeken Myrick, Washington'da da Türkiye'yi temsil eden farklı çevrelerle birlikte çalıştıklarını dile getirdi.
Charlotte Belediye Başkanı Anthony Foxx da, etkinliğin Charlotte'lıların Türkiye'yi daha yakından tanıması için çok güzel bir fırsat yarattığını vurguladı.
Büyükelçi Tan'ın baloya katılımının kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Foxx, ülkeler arası ilişkilerin yanında, Charlotte halkı olarak da Türklerle ilişkilerini geliştirmeyi arzuladıklarını ve bu uğurda gereken her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu söyledi.
Türk misafirperverliği de açık artırmada....
Müzayede ayrıca, Türkiye'yi hatırlatacak Kütahya seramik, gümüş tepsi, Türk halısı, İznik çini işlemeli tabak da açık artırmaya çıktı.
Müzayedenin Türkiye ile ilgili diğer ilginç açık artırması da ''Türk mutfağı ve misafirperverliği'' oldu.
Uzun yıllardır Charlotte'da yaşayan Haluk ve Handan Telimen çifti, bu artırmayı kazanana, mercimek çorbasından, kebaba, baklavadan Türk kahvesi ve rakıya, Türk mutfağını tanıtan leziz ikramlarda bulunmayı ve Türk misafirperverliğini göstermeyi taahhüt etti.
Masalarda, konuklara nazar boncuklu bileklik, halı desenli kitap ayracı gibi hediyelerin de sunulduğu gecede, ABD'deki başarılı genç Türk müzisyenlerden Burcu Göker de kemanıyla konuklara klasik müziğin yanı sıra Türk sanat müziğinden esintiler sundu.
Baloda, müzayedenin ardından vakfın öğrencileri, tüm engelleri geride bırakarak neşe ve mutlulukla dans gösterisi yaptı, hünerlerini sergiledi.
''Eyaletin tek eksiği Türk basketbol oyuncusu''
Büyükelçi Tan, gece dolayısıyla yaptığı konuşmada da bu daveti kabul etmekte en ufak tereddüt duymadığını ve ziyareti sırasında Allegro'nun çalışmalarını ''çok etkileyici'' bulduğunu belirterek, Allegro çocuklarını Washington'a geldiklerinde büyükelçilikte ağırlamak istediklerini söyledi.
Türkiye'nin dünyanın 16., Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu ve nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkeler arasında İslam, demokrasi ve modernitenin birlikte var olduğu tek ülke olduğunu hatırlatan Tan, Dr. Mehmet Öz ve Coca-Cola'nın CEO'su Muhtar Kent gibi Amerika'da isim yapmış Türklere değindi ve North Carolina'daki başarılı Türk akademisyen ve öğrencileri görmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Tan, eyaletteki tek eksiğin bir Türk basketbolcu olduğunu belirterek, kentin NBA'deki takımı Charlotte Bobcats'ı bir an önce bir Türk oyuncuyla anlaşmaya çağırdı.
Ayrıca, Türk-Amerikan ilişkisinin dünyadaki özgürlük ve istikrarın kalesi olduğuna işaret eden Tan, iki ülkenin güçlü ve işleyen piyasa ekonomisi, güçlü demokrasisi ve insan hakları, hukukun üstünlüğü ile kültürel ve dini çoğulculuğu gibi evrensel değerlere bağlılığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Geçmişte ortak değerlerimizi korumak için Sovyet tehdidine karşı yan yana mücadele ettik, şimdi de NATO'nun iki seçkin müttefiki olarak Afganistan ve diğer istikrarsız bölgelerdeki önemli zorluklarla mücadele ederek aynı değerleri muhafaza ediyoruz, terörizme karşı birlikte savaşıyoruz. Batı ile Doğu arasındaki kültürel, Kuzey ile Güney arasındaki ekonomik tansiyonun azaltılması için birlikte çalışıyoruz. Türkiye ile ABD arasındaki müttefiklik dünyada gerçek bir farklılık yarattı. Türkiye ve ABD güvenlik ve refahın motor güçleri olmaya devam edecek.''
Tan ve eşinin düzenlenen mini konserde dans ettiği gecenin sonunda konuklar, Türk kahvesi içtiler ve içinde Türkiye tanıtım kitapçıkları ile lokum gibi hediyelerin bulunduğu çantalarla ayrıldılar.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.