Cuma 28.09.2012 00:00
Son Güncelleme: Perşembe 15.11.2012 21:42

Dünya'nın en güzel yerlerinden birine gidiyoruz: Orlando! (2)

Yazımın bu ikinci bölümünde ise, Animal Kingdom, Universial Studios-Island of Adventures ve Sea World’ü ziyaret edip Orlando tatilinizi kolaylaştıracak ipuçları vermeyi amaçlıyorum.

(USASABAH)
Esra Yerebakan / ORLANDO
Bir önceki yazımda Orlando FL hakkında genel bilgiler vermiş Magic Kingdom ve Epcot'ı gezmeye-gezdirmeye çalışmıştım. Yazımın bu ikinci bölümünde ise, Animal Kingdom, Universial Studios-Island of Adventures ve Sea World'ü ziyaret edip Orlando tatilinizi kolaylaştıracak ipuçları vermeyi amaçlıyorum.
Hazırsanız Animal Kingdom'dan başlayalım…

Animal Kingdom

Animal Kingdom, diğer tüm parklar gibi görmenizi tavsiye edeceğim bir yer. Yine oldukça büyük bir alan üzerine kurulu bu parkta adından da anlaşılacağı gibi, hayvanlar mekânın temel parçası. Orlando'yu ziyaret eden birçok turist, bu park için gelişmiş bir hayvanat bahçesi olduğu fikrine kapılıyor ne yazık ki. Ben onlarla aynı fikirde değilim… Ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim ki, diğer tüm parklar için bir tam gün ayırmanız gerekirken, Animal Kingdom'a -turunuza sabah erken başlamanız koşuluyla-, 5-6 saat ayırmanız yeterli olacaktır. Böylece, aynı gün giriş şartı olan ikili park giriş biletlerinden almayı tercih edebilir ve bilet masrafınızı düşürerek aynı gün iki park ziyareti yapmış olabilirsiniz.
Animal Kingdom'da büyüklere hitap eden en önemli eğlence, oldukça yüksek bir dağ maketinin içine kurulu Expedition Everest… Parka girer girmez mutlaka görebileceğiniz bu roller coaster'ı olur da fark edemezseniz en yüksek tonda çığlık seslerinin geldiği istikamete doğru yol alın derim. Dışarıdan fark edemeyeceksiniz ama içeride o çığlıkların gerçek sebebini anlayacağınız sürprizler sizi bekliyor olacak.

Bu parktaki gezinize devam ederken vakit kaybetmemek için Expedition Everest'in hemen yakınına kurulu tiyatroya mutlaka uğrayın ve Bird's Show'un başladığı saatleri öğrenin. Böylece vakit kaybetmeden programınızı belirleyebilirsiniz. Bird's Show, baştan sonra görüntüsünü kaydetmeniz gereken, gerçek kuşların oynadığı bir tiyatro oyunu olarak da özetlenebilir. Uzman eğitmenler tarafından eğitilmiş onlarca çeşit kuşun aslında akıl sahibi olduklarına bu show'u izledikten sonra ikna olabilirsiniz. Gerçek yaşam alanlarında vahşi sayılabilecek kuşların bile nasıl evcilleşebildiğine şaşıracaksınız…

Gelelim Safari'ye… Safari, kendileri için oluşturulan doğal ortamda özgürce yaşamlarına devam eden onlarca hayvanı (vahşi hayvanlar dâhil) evlerinde ziyaret etme imkânı veren bir tur. Özel otobüslere binerek bu tura dâhil oluyorsunuz. Şoförünüz, aynı zamanda rehberiniz de oluyor. Genel olarak Amerikan insanlarında mevcut olan maceraperest ruh ve kahraman olma potansiyeli bu turda da iliklerinize kadar işliyor. Şoför-rehberiniz- mizansene göre bu ormanda vahşi hayvanlardan kaçıyor veya onları kovalıyormuşsunuz hissi veren replikler sıralıyor. Bazı anlarda gerçekten heyecanlanıyorsunuz. Bu turda görebileceğiniz hayvanlar tamamen şansınıza kalmış, o anda hangisi yolunuzun üstündeyse onula tanışıyorsunuz. Animal Kingdom irili ufaklı birçok aktiviteyle dolu, hafızamda en büyük yere sahip bu üçünü es geçmeyin derim. Ayrıntılı bahsetmediğim diğer alanlarda ise, birçok farklı türde hayvanın bulunduğu (detaylı tanıtıldığı) bölümler mevcut. Gelelim Universal Studios'a…
Universal Studios-Island of Adventure

Universal Studios'u hemen yanında kurulu olan Island of Adventure ile beraber anlatacağım. Bu iki parkı da -yine sabah erken başlamak koşuluyla- aynı gün giriş hakkı veren biletlerden alarak, bir günde gezmenizi öneriyorum. Universial Studios, şanını hak eden, her yerinde müthiş anlar yaşayabileceğiniz muhteşem bir yer. Çocuklarınız için aralara serpiştirilmiş birkaç atraksiyon bulabilecek olsanız da burası, daha çok adrenalin tutkunu yetişkinler için kurulmuş da denebilir. Zaten parkın girişinde devasa boyutlarda ve neredeyse 90 derecelik açı oluşturacak şekilde kurulmuş roller coasterlar hemen dikkatinizi çekecek. Cesur olun ve deneyin derim, öyle etkileneceksiniz ki, benim o geceki rüyalarımın neredeyse tamamı çığlık sesi temalıydı. Bu roller coaster'ların başlıcaları, Hulk, Dueling Dragons, Doctor Doom's ve Rockit olarak sıralanabilir. Hulk başlangıçta çok korkutucu görünse de iki kez binme cesaretini bulduğumu söylemeliyim. Eğer, ben çok korkarım derseniz bu saydıklarımın içinde Doctor Doom's dan kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ederim oturduğunuz ve sadece bir kemerle bağlı olduğunuz koltuklarınız, saniyeler içinde koltuğunuzun monte edildiği kule üzerinden 60 metre yüksekliğe fırlatılıyor, iç organlarınızın sizden sonra hareket ettiğini hissedeceksiniz.

Universial Studios'un en çok keyif aldığım diğer birkaç bölümü ise, Men In Black (bir araca biniyor ve üç boyutlu ekranlar aracılığıyla size saldıran canavarlara ateş ediyorsunuz), Mummy (zifiri karanlıkta bineceğiniz bu roller coaster'a doğru giderken binanın içindeki harikulade dekorasyona hayran kalacaksınız) ve Shrek (bir sinema salonunda izleyeceğiniz üç boyutlu bu harika kısa filme, ıslak efektler de dahil edilmiş) olarak sıralayabilirim.

Gelelim Hary Potter'a. Harry Potter için, kalesi önünde uzun kuyrukların olduğu bir kapalı mekân atraksiyonu da denilebilir. Üşenmeyin ve sıranın size gelmesini mutlaka bekleyin. Sıranızı beklerken geçtiğiniz yer her sanki filmin içindeymişsiniz gibi hissettirecek kadar muhteşem dekore edilmiş. Ben Harry Potter'ı iki kez tecrübe ettim. İkinci kez bindiğimde anladım ki ilk seferinde olmadık bir yerde birkaç dakika duraklamış olmamız olaya adrenalin katmak için değil de o esnada ufak bir arıza yaşandığı içinmiş… Yine de halimize şükrettim bazı bölümlerde bağlı olduğunuz koltuk tam anlamıyla ters duruyor, ya arıza biz o haldeyken olsaydı…
Bir de Jurrassic Park var ki, uzun kuyruklara aldırmayın ve sabredin. İçine bineceğiniz bir tekne (modern bir kayık da denebilir) ile devasa bir alana giriyor, olmadık yerlerde dinozorlarla karşılaşıyor ve bolca ıslanıyorsunuz. Kullanılan maketlerin son derece başarılı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim… Universial Studios'da Jaws, E.T gibi güncelliğini yitirmiş ve büyük ihtimalle çocuklarınızın hiç izlemediği filmleri konu alan atraksiyonlar da mevcut ben hepsini denedim Jaws'ın fena olmadığını söyleyebilirim ancak Island of Advanture'yi aynı gün gezecekseniz bu alanlara girmenizin çok da şart olmadığını bilmenizi isterim. Gelelim Sea World'e…

Sea World

Sea World, itiraf etmeliyim ki beni çok etkilemedi. Hemen hemen her atraksiyonda ıslanmanız kaçınılmaz. En belirgin ve güzel özelliği anfilerden izleyebileceğiniz yunus showları. Onun dışında Aquatica ve Manta'yı deneyebilirsiniz. Birçok bölümde, deniz canlılarıyla ilgili bilgiler içeren atraksiyonlar veya showlar bulabilirsiniz.

Orlando Tatilinizi Kolaylaştıracak İp Uçları
Disney World parklarını gezebilmeniz için öncelikli şart, bir bilet temin etmenizdir. Bir yetişkin için bir günlük park giriş bileti ortalama 90 dolardır. Ancak üç günlük ve üç ayrı parka giriş hakkı veren çoklu biletler de alabilirsiniz, bu durumda bir kişi için fiyat 80 dolara düşecektir. Tam da bu ayrıntı farklı fırsatlar yakalamanıza olanak verir. Çoklu bilet aldığı halde hakkı bulunan tüm parkları gezemeyen insanlar, kalan biletlerini paraya çevirmek için satmayı tercih ediyor. Şehirde bulunan bazı benzin istasyonlarında küçük satış ofisleri mevcut, buralardan ya da e-bay, amazon gibi online satış yapan internet sitelerinden başkalarının kullanmadığı biletleri çok daha uygun fiyatlara temin edebilirsiniz. Ancak, buradaki en önemli ayrıntı biletin üzerinde yazan geçerlilik tarihidir. Dolandırılmamak için bu tarihe mutlaka dikkat etmelisiniz. Eğer tatiliniz için sınırlı zaman ve bütçe ayırdıysanız ve tüm bu parkların içinden birkaç tanesini seçmeniz gerekiyorsa çocuklarınız yanınızda ise, Magic Kingdom, Epcot ve Animal Kingdom, çocuksuz bir grup iseniz, Epcot, Universial Studios ve Island of Adventure'ı tercih edebilirsiniz.
Park tüyoları
Bir önceki yazımda tüm parklarda geçerli olan ve her park girişinde bulunan satış gişelerinden temin edebileceğiniz gün boyu sınırsız yeme-içme hakkı veren kuponlardan bahsetmiştim. Gezeceğiniz tüm parklarda bu fırsattan yararlanmanızı tavsiye ederim. Geçireceğiniz vaktin uzunluğunu ve muhtemel hava sıcaklığını göz önüne alırsak sıkça bir şeyler içme ihtiyacı hissedeceksiniz. Yalnız, şunu itiraf etmeliyim ki yiyeceğiniz yemekler çok da lezzetli olmayacak. Gününüzü geçirirken cebimden daha az para çıksın diyor iseniz bunu değerlendirin derim. Aksi halde tüm turistik mekânlarda olduğu gibi, sıradan bir menüye dünyanın parasını vermek zorunda kalabilirsiniz.
Bir diğer ayrıntı ise, bekleyeceğiniz uzun kuyruklarla alakalı… Bazı parklarda atraksiyon girişlerinde ufak makineler fark edeceksiniz, bunlar rezervasyon makineleri. Onca sırayı beklememek için park giriş katınızı bu makinelere doğru tutun ve size vereceği biletin üzerindeki saate bakın. Tam da o saatte tekrar gelin ve görevliye rezervasyon biletinizi gösterin. Sizin için ayrılan özel bir sıradan geçecek ve zaman kaybetmemiş olacaksınız.
Tatil yaparken para kazanmak ya da bedava park bileti almak ister misiniz?
O halde, bu kısmı iyi okuyun derim… Hilton oteller grubu başta olmak üzere birçok büyük otel zincirinin son trendlere uygun olarak başlattığı, otel-devre mülk hizmetleri hızlı yayılan bir alternatif. Bu uygulamayı tanıtmak ve devrelerini satabilmek için, otel çalışanları belirli gün ve saatlerde tanıtım aktiviteleri düzenliyor. Bu organizasyona katıldığınızda tanıtım seansından önce hiçbir ücret ödemeden size ikram edilen açık büfe kahvaltı hizmetinden yararlanıyor, kahvaltınızın ardından size özel hazırlanan ve yaklaşık bir saat süren tanıtım seansına katılıyorsunuz. Süre sonunda devre mülk alın ya da almayın sadece katılıp dinlediğiniz için 100 dolar ödül ya da bir ücretsiz bir park bileti kazanabilirsiniz…
Bir sonraki yazımda New York'da olacağız… Bize katılmak isterseniz bekleriz…
@basharfiie
eybakan@gmail.com

DÜNYA'NIN EN GÜZEL YERLERİNDEN BİRİNE GİDİYORUZ: ORLANDO! (1)

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.