Pazartesi 12.11.2012 00:00
Son Güncelleme: Perşembe 22.11.2012 03:36

Boston rehberi: Görülmesi gereken on adres

Bugün New York'un biraz dışına çıkıp Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski şehirlerinden birine gidelim istedim. Yakın zamanda bir fırsatını bulup gezme şansı yakaladığım Boston şehrinden fazlasıyla etkilenmiş olmam bu kararı vermemde büyük rol oynadı. Bu yazımda Boston'da görülecek yerleri on ana başlıkta toplayacak olsam da bilmelisiniz ki bu rakam, zaman problemi yaşayan turistlerin Boston'da nokta atışı yapabilmeleri için belirlendi. Biraz daha vakti olanlar fazlası olduğunu bilmeliler.

Esra Yerebakan / BOSTON
Bugün New York'un biraz dışına çıkıp Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski şehirlerinden birine gidelim istedim. Yakın zamanda bir fırsatını bulup gezme şansı yakaladığım Boston şehrinden fazlasıyla etkilenmiş olmam bu kararı vermemde büyük rol oynadı. Bu yazımda Boston'da görülecek yerleri on ana başlıkta toplayacak olsam da bilmelisiniz ki bu rakam, zaman problemi yaşayan turistlerin Boston'da nokta atışı yapabilmeleri için belirlendi. Biraz daha vakti olanlar fazlası olduğunu bilmeliler.

Boston, New England Bölgesi'nin Massachusetts eyaletinde bulunan, ABD'nin en eski ve varlıklı şehirlerinden biridir. 17. yüzyılın başlarında Amerika'nın yerlileri tarafından kurulmuş ve ülkenin Avrupa'dan göç alan ilk şehirlerinden biri olmuştur. Bu güzel ve büyük şehrin adı, bölgeye ilk yerleşen Püritan mezhebine bağlı İngilizler tarafından, İngiltere'deki Boston kasabasının adı gibi St. Botolph's Town kelimesinin kısaltılmasıyla oluşturulmuştur.
Boston, ABD'nin en önemli eğitim merkezlerinden biridir. MIT, Harvard Üniversitesi, Massachusetts Üniversitesi, Northeastern Üniversitesi, Boston Koleji, Wellesley Koleji ve Boston Üniversitesi gibi dünyaca ünlü eğitim kurumları Boston ve civarında yer alır. Şehrin tam ortasından geçerek adeta şehri ikiye ayıran, Charles River (Charles Nehri). Boston'un en önemli simgelerinden biridir.
19. Yüzyıldan kalma mimari eserlerin ve sömürge dönemine ait binaların yer aldığı sokaklar şehre dokusunu veren en önemli yerlerdir. 1680 yılında inşa edilmiş, Boston'un en eski evi olan Paul Reverse Ev'ini turunuza dâhil ederek mimari dokuyu yakından inceleyebilirsiniz. Kısaca Boston, sokaklarında gezenlere buram buram tarih kokusu getiren, 'Şu anda dünyanın farklı bir noktasındayım.' dedirten görülesi bir şehirdir.
Boston ile ilgili genel bilgiler verdikten sonra şehir turumuza geçebiliriz…


Ulaşım:
Boston ile New York birbirinden çok da uzak şehirler değildir. Hatta kendine güvenenler, sabah erken çıkmak koşuluyla günü birlik bir Boston gezisi de planlayabilirler. Arabayla, yaklaşık 3.5 saatte New York'tan Boston'a ulaşabilirsiniz. Arabası olmayanlar ya da toplu taşımayı tercih edenler, Bolt Bus, Mega Bus, Fung Wah Bus, Luck Star Bus, Worl Wide Bus, LimoLiner ve Greyhound Express gibi toplu taşıma şirketlerinden birini seçebilirler. Otobüs saatleri için her bir otobüs şirketine ait resmi internet sitelerinden detaylı bilgi alabilirsiniz. Erken rezervasyon yapabilme hakkı, bilet fiyatını belirlemede son derece önemli bir faktör, şansınız varsa 1$ ödeyerek bile Boston'a gidebilirsiniz. Genel olarak fiyat aralığı, 15-32$ olarak belirlenmiş.
Şehir içinde ulaşımı sağlamak için ise, ABD'nin en eski metrosu olan Boston Metrosu'nu kullanmanızı tavsiye ederim. New York Metrosu'na göre çok daha anlaşılır bir yol izleyen bu metronun ana hattı (trustik bölgelerin tamamını kapsayan) Red Line (kırmızı hat)'dır. Yine de kendi aracınızla gezmek isterseniz, bulunması zor olduğundan otoparkların oldukça yüksek fiyatlarla hizmet verdiğini ve şehir içi trafiğinin çok yoğun olduğunu bilmenizde fayda var. Boston'a kadar aracıyla gelenler için en ekonomik yol, araçlarını Red Line'ın (Kırmızı Hat) son durağı olan Alewife'daki büyük otoparka park edip yollarına metroyla devam etmeleridir. Bu otoparkta bir günlük araç parkı için sabit ücret 7$'dır. Metro yolculuklarınız için de bir günlük sınırsız kullanım hakkı veren 11$ değerindeki bileti tercih etmenizi tavsiye ederim.
Hava koşulları: Boston'a gitmek için en güzel zaman hiç kuşkusuz bahar-yaz aylarıdır. Özellikle sonbaharda yaprakların sarı, turuncu ve kırmızı renklerinin oluşturduğu manzara adeta kusursuz bir tablo gibidir. Kış ayları ise, Charles River'ı (Charles Nehri) bile dondurabilecek kadar soğuk geçer.
Yeme-İçme: Aklınıza gelen her çeşit yemeği bu şehirde bulabilirsiniz. Deniz ürünlerini tercih edenler, özellikle balık sevenler Boston'da gönüllerince balık yiyebilirler. Hatta kişisel tavsiyem, Boston'da dört şubesi bulunan Kelly's Restoran'a giderek balık-ekmek yemeniz yönünde olacaktır.
Konaklama: Boston dünyaca ünlü bir eğitim merkezi olması sebebiyle otel fiyatlarının oldukça yüksek olduğu bir şehirdir. Erken rezervasyon seçeneğinden yararlansanız bile şehir merkezindeki otellerden alabileceğiniz en uygun fiyat, 150-200$ arasındadır. Son dakika rezervasyonlarınız için bu rakam 400$ ve üzerine çıkabilmektedir. Şehrin biraz dışında kalıp gün içinde gidip gelmek isterseniz, bu sınıflamadaki otellerin çoğunun eski ve pis olduğunu söylemeliyim.
Boston'da görülmesi gereken on adres
1) Harvard Üniversitesi ve MIT Üniversitesi Kampusları:
Harvard Üniversitesi: 1636 yılında kurulan Harvard Üniversitesi, ABD'nin en eski yüksek öğretim kurumudur. On beş milyondan fazla kitap kopyasını bünyesinde barındırıyor olmasından dolayı dünyanın en büyük akademik kütüphanesine sahip olma unvanını da elinde tutan bu kurum, birçok alanda verdiği eğitimle de dünya sıralamasında daima ilk beşe girmeyi başarmıştır. Metroyla kırmızı hattı kullanarak direk kampusun içine girebilir, öğrencilerin arasında gezebilirsiniz. Kısaca 'Kampus' olarak adlandırılan bu bölge aslında küçük bir mahalle sayılabilecek genişliğe sahiptir. Bu alan içindeki Harvard Square (Harvard Meydanı), öğrencilerin ders aralarında toplanıp dinlendiği, yiyecek ve içecek bir şeyler de bulabileceğiniz en keyifli bölümdür.


MIT Üniversitesi (Massachutes Institute of Technology):
M.I.T özellikle teknoloji ve mühendislik alanlarında dünyanın en iyi üniversitesi olma unvanına sahip 1861 yılında kurulmuş, toplam 5 fakültede 26 bölümüyle eğitim veren bir üniversitedir. Mezunları arasında başarılarıyla dünya tarihine damga vurmuş sayısız ünlü isim vardır. Bu üniversite, verdiği eğitim kalitesinin ispatı olarak, tam 72 Nobel Ödülünü bünyesinde barındırır. Harvard Üniversitesi gibi MIT Üniversitesi de Charles Nehri'nin Cambridge tarafında yer alır.
Yine kırmızı hatlı metro ile MIT kampusuna girebilir, hatta kartsız girişe izin veren birkaç fakülte binasını da gezerek derslikleri de görebilirsiniz. Kampus içerisindeki sokaklarda park etmiş halde bulabileceğiniz 'Restoran Arabalar', atıştıracak bir şeyler almanız için en ekonomik tercih olacaktır. Özellikle falafel'in, (Ortadoğu mutfağına ait, nohuttan yapılan yarı sıcak sandviç) çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca hem MIT'de hem de Harvard Üniversitesi'nde kampus içinde bulabileceğiniz üniversite logolu hatıralıklar çok çeşitli ve sevimli, bunlardan hediye olarak da alabilirsiniz.


2) Charles River (Charles Nehri) Gezi Alanı: Toplamda 129 km uzunluğa sahip ve yolculuğu boyunca 22 şehri gezerek Boston'a varan, Charles River (Charles Nehri), Atlantik Okyanusu'na da burada kavuşur. Charles Nehri'nin üzerindeki -aynı zamanda yürüyerek geçebileceğiniz- Longfellow Köprüsü, Cambridge'i Boston'a bağlarken özellikle gece orada olanlara, İstanbul Boğazını hatırlatan bir manzara sunar. Ayrıca her mevsim üzerinde görebileceğiniz yelkenliler de fotoğraf tutkunları için oldukça iyi bir malzeme oluşturur. Ekim ayında Boston'u ziyaret edenler, her yıl düzenli olarak yapılan yelkenli yarışlarını da izleme şansı yakalayabilirler. Boston gezinizde Charles Nehri'nin kıyılarında sakin bir yürüyüş yapabilecek zamanı mutlaka ayırmalısınız.

3) Duck Tours (Ördek Turları): Duck Tours (Ördek Turu), Boston'un simgesi haline gelmiş, hem karada hem de suda gidebilen oldukça ilginç araçlarla, rehber eşliğinde çıkacağınız 1,5 saatlik bir şehir turudur. Duck Tours otobüslerinin kalktığı iki ana durak vardır. Bunlardan biri Prudential Center (Prudential Binası) diğeri ise New England Akvaryumu'ndan yola çıkar. Biletlerinizi her iki merkezden temin edebileceğiniz gibi resmi internet sitesinden de alabilirsiniz. Prudential Binası'ndan yola çıkarsanız turunuz 80 dakika sürer ve toplam 36 noktayı görebilirsiniz. New England Akvaryumu'ndan yola çıkarsanız toplam 60 dakika boyunca 22 noktayı ziyaret edebilirsiniz. Prudential Binası'ndan başlayan turu seçerseniz bir yetişkin için, 32.95$, 3-11 yaş arası çocuğunuz için 22$, 3 yaş altındaki çocuğunuz için 10$ ödemeniz gerekirken, New England Akvaryum'undan başlayan turu seçerseniz bir yetişkin için, 28$, 3-11 yaş arası çocuğunuz için 19$, 3 yaş altındaki çocuğunuz için 10$ ödemeniz gerekir. Ayrıca kişi sayınız fazla ise grup indirimlerinden de yararlanabileceğiniz gibi tura dahil olan herkes birkaç turistlik noktada geçerli olan 1-5$ değerinde indirim kuponlarına da ücretsiz sahip olabilir. Duck Tour'u daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki linki tıklayarak Duck Tour videosunu izleyebilirsiniz.



4) New England Akvaryumu: 1969 yılında açılan bu büyük akvaryum her yıl 1,3 milyonu bulan ziyaretçi sayısıyla mutlaka görmeniz gereken bir yer. Dört katlı bu binanın her yerinden görülebilen havuz, akvaryumun en ilgi çeken kısmı. Yüzlerce deniz canlısını bünyesinde barındıran bu akvaryuma giriş ücreti yetişkinler için kişi başı, 22.95$, çocuklar için 15.95$ olarak belirlenmiş (Hafta içi ve hafta sonu giriş ücretleri değişiklik göstermektedir).

5) Newbury Caddesi: Newburry Caddesi, Boston'un en hareketli yerlerinden biridir. cadde boyunca 1850'lerden kalma tarihi binaların arasında lokantalar, sanat galerileri, pastaneler ve popüler markaların butiklerini bulabilirsiniz. Newbury, hareketliliği ve ışıltısıyla Boston'un kalbinin attığı yerlerden biri olarak görülür. (Duck Tour'a katılırsanız bu cadde de tur dâhilindedir.)


6) North End (Küçük İtalya): 'North End' adı verilen bu küçük İtalyan mahallesi okyanus ile şehrin arasına kurulmuş, pastane ve lokantalarıyla ünlü bir bölgedir. En popüler caddesi Hannover Street, en ünlü pastanesi ise, Mike's Pastry ve Modern Pastry'dir. Yemek yemek için deniz ürünlerinin sunulduğu restoranların oldukça temiz ve uygun fiyatlı olduğunu söyleyebilirim. İstanbul'un en ünlü mekânlarından biri olan Lucca'nın aslını da bu cadde üzerinde görebilirsiniz.

7) Müzeler:
Museum of Science (Bilim Müzesi): Museum of Science, bilim ve teknoloji alanında pek çok değerli bilgi ve esere ev sahipliği yapan bölgenin en büyük müzelerinden biridir. 1965 yılında dünya yörüngesinde dolaşan 'Gemini' uzay gemisinden özel donanımlı tiyatrolara kadar, pek çok alternatifi meraklılarına sunan bu müzenin girişi fiyatı, 5-9$ olarak belirlenmiş. Detaylı bilgi almak isteyenler, aşağıdaki linki tıklayabilirler.
www.mos.org
USS Consititution Museum (Donanmaya Ait Askeri Müze): 1974 yılında faaliyeti durdurulan Amerikan Donanması'na ait bu askeri üssü, ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Amerikan savaş tarihiyle ilgili birçok bilgi alabileceğiniz bu müze, özellikle çocuklar için son derece eğitici olabilecek sunumlarla dolu. Detaylı bilgi almak isteyenler aşağıdaki linki tıklayabilirler.
www.ussconstitutionmuseum.org

Museum of Fine Arts (Güzel Sanatlar Müzesi): Giriş ücreti 23-25$ aralığında belirlenmiş bu müze, sanat düşkünleri için, sayısız kıymetli ressam ve sanatçının eserlerini bir arada bulabilecekleri çeşitlilikte hazırlanmış. (Van Gogh'un da birçok eseri burada sergilenmektedir.) MOF bünyesinde, halka açık çeşitli eğitici programlar da düzenlenmekte ve resmi internet sitesinde duyurulmaktadır. Detaylı bilgi almak isteyenler aşağıdaki linki tıklayabilirler.
www.mfa.org

8) Prudential Towers (Prudential Binası): Prudential Binası Boston'un en yüksek yapısıdır. Birçok yerden rahatlıkla bu binayı görebilirsiniz. Giriş katında 70'e yakın mağaza ve lokantadan oluşan (Saks Fifth Ave. Gucci, Lacoste… vb) bir alışveriş merkeziyle sizi karşılayan bu mekânın en üst katında bulunan (52.kat) Top of the Hub adlı restorana uğramadan buradan ayrılmayın derim. Ancak, muhteşem Boston manzarası eşliğinde yemek yiyebileceğiniz bu restoranın fiyatlarının biraz yüksek olduğunu bilmenizde fayda var.


9) Quincy Market ve Faneuıl Marketplace: 1742 yılında Peter Faneuil tarafından Boston'a hediye edilmek üzere inşa edilen Faneuıl Marketplace binası, yaklaşık 250 yıllık tarihi boyunca Boston halkı ve turistleri tarafından çok ilgi görmüş bir yapıdır. Sokak satıcıları, festivalleri, lokanta ve mağazalarıyla her daim ilgi çekmeye devam edeceği de aşikârdır.


10) Freedom Trail (Özgürlük Yolu):
Boston'da gezerken bazı sokaklarda yere döşenmiş ve düzgün bir hat oluşturan kırmızı tuğlalar dikkatinizi çekecektir. Bu kırmızı tuğlarla belirlenmiş yol The Freedom Trail'dir (Özgürlük Yolu). Sadece 1,5$ ödeyerek edinebileceğiniz haritalar sayesinde bu kırmızı hattı kolayca takip edebilir, böylece Boston' a ait 16 tarihi bölgeyi gezme imkânı yakalayabilirsiniz. Bu tur aynı zamanda Amerika'nın ilk tarihi yürüyüşlerinden biridir. Bazı kaynaklarda Boston'a 'Yürüyen Kent' denmesinin sebebi de bu Özgürlük Yolu'dur.

Detaylı bir Boston turunun ardından bir dahaki yazımda, New York'un adeta simgesi haline gelmiş olan Central Park'ta bir gezintiye çıkacağız. Katılmak isterseniz yine bu adreste buluşmak üzere…
@basharfiie
eybakan@gmail.com

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.