Giriş Tarihi: 4.02.2013 21:37 Son Güncelleme: 5.02.2013 01:10

Farklı yerleri sevenler için iyi bir alternatif: Eataly

Bugün, gezmekten çok keyif aldığım, farklı atmosferiyle her geçen gün daha çok insan tarafından keşfedilen ve beğenilen bir mekândan, Eataly'dan bahsedicem. Eataly, İtalya'da doğmuş ve oldukça farklı konseptiyle Manhattan'ın en işlek bölgelerinden birinde kendine yer edinmeyi başarmış bir restoran-market… 5th Avenue, 23 ve 24. Caddelerin kesişme noktası, New York'taki tek adresi.

Esra Yerebakan / NEW YORK
Bugün, gezmekten çok keyif aldığım, farklı atmosferiyle her geçen gün daha çok insan tarafından keşfedilen ve beğenilen bir mekândan, Eataly'dan bahsedicem. Eataly, İtalya'da doğmuş ve oldukça farklı konseptiyle Manhattan'ın en işlek bölgelerinden birinde kendine yer edinmeyi başarmış bir restoran-market… 5th Avenue, 23 ve 24. Caddelerin kesişme noktası, New York'taki tek adresi.

Eataly, New York'ta henüz açılmasına rağmen, geçen yıl 80 milyon dolarlık ciro yapmayı başardı. Bu rakam da gösteriyor ki bu orijinal mekân, New York'lular tarafından oldukça sevildi. Eataly'nin içerisinde, 7 restoran, 2 kafe, sevimli hediyelik eşyalar bulabileceğiniz renkli dükkânlar ve 10.000 farklı gıda ürününün satışa sunulduğu dağınık konuşlanmış market reyonları yer alıyor.
Eataly'nin kapısından içeri girdiğinizde kelimenin tam anlamıyla nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz. Oldukça büyük olan mekânın her yerinde farklı bir renk cümbüşü ilk anda bir noktaya konsantre olmanızı kesinlikle engelliyor.
Market bölümleriyle iç içe girmiş restoranlarda yemek yiyen insanlar, yemeklerinin ardından başka bir yerde kahvelerini yudumlayanlar ve tüm bu manzaranın içinde elinde alışveriş sepetleriyle masalarla neredeyse bir arada bulunan reyonlardan taze peynir, sebze vb ihtiyaçlarını alanlar aynı anda gözünüze çarparak eğlenceli manzaralar oluşturuyorlar.
Bu kadar kısa sürede bunca tanınıp sevilmesinde, hiç kuşkusuz ABD Başkanı Barrack Obama'nın 50. Yaş günü kutlamalarına ev sahipliği yapmış olmasının payı büyük.

Eataly hakkında genel bilgi
Eataly'nin kurucusu Oscar Farinetti, kariyerine 1978 yılında perakende ev aletleri ve gıda malzemeleri satarak başlamış.
1997 yılında İstanbul'da turist olarak bulunduğu sırada gezdiği Mısır Çarşısı'ndan çok etkilenmiş. Her şeyin başladığı yer olarak tanımladığı İstanbul Mısır Çarşısı hayallerine ilham kaynağı olmuş ve şaraptan peynire reçel çeşitlerinden meyve sebzeye hatta soğuk et reyonlarına kadar tam bir pazar olarak tasarladığı Eataly konsepti zihninde şekillenmeye başlamış. Gerekli şartların oluşması için bir süre bekleyen Farinetti, 2003 yılında önemli bir karar alarak işini devretmiş. Tüm zamanını Eataly'i kurma çalışmalarına ayırarak 2007 yılının Ocak ayında ilk şubesini Turin İtalya'da açmış. Açmış olduğu bu ilk şubede, lezzetli İtalyan yemekleri hazırlayan restoranlar ve İtalyan mutfağına ait malzemelerin satıldığı market bölümleri kurarak bugünkü konseptin ilk adımlarını atmış. İlk yıllarında, İtalya ve Japonya'da şubeler açarak kariyerine devam etmiş. Yolunun ABD'ye düşmesi ise, Amerika'da doğmalarına rağmen çocukluklarının tüm yazlarını İtalya'da geçiren Adam ve Alex Saper kardeşlerle tanışmasıyla olmuş.
Çocukluklarının ardından iş hayatlarında da hayran oldukları İtalya'ya sıkça giden Saper kardeşler, Eataly'i görmüş ve çok beğendikleri bu ilginç mekânı ülkelerine getirmek için Oscar Farinetti ile görüşmelere başlayarak Manhattan'daki ilk şubelerini açmışlar. Çıktıkları bu yolda, Mario Batali, Joe Bastianich ve Lidia Matticchio Bastianich gibi alanlarında iddialı isimlerle de iş anlaşmaları yaparak toplamda 17 gıda markasını arkalarına almayı da başarmışlar.
Eataly şubeleri
Hâlihazırda faaliyet gösteren şubelerinden bahsetmeden önce güzel bir haber vermek istiyorum. Eataly, 2013 yılı içerisinde bir şube de İstanbul'da açacak. 6 bin metrekarelik dev bir alanda faaliyet göstereceği kesinleşen Eataly'nin İstanbul şubesi Zorlu Center'da hizmet verecek. İstanbullu meraklıları kısa bir süre sonra bu tecrübeyi yaşayabilirler.
Eataly;
İtalya'da 11 (2007-2013),
Japonya'da 4 (2009-2011),
ABD'de (2010-2013) New York ve Chicago olmak üzere 2 şubesiyle beraber, dünya genelinde toplam 17 şubeyle yoluna devam ediyor.
2014 yılı hedefleri arasında, Kanada, Brezilya, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'te birer şube açmak da bulunuyor.
Eataly restoranları
Eataly Restoranlarının en önemli özelliği, menülerinde var olan tüm çeşitleri hâlihazırda mekânda satılan 10.000'e yakın ürün arasından temin ediyor olmaları. Ayrıca az sayıda masa bulundurmaları sebebiyle tüm restoranlar için rezervasyon yaptırmanızda fayda var. İtalyan yemeklerine meraklı olanlar için belirli gün ve saatlerde organize edilen yemek kursları da Eataly Restoranlarının hizmetleri arasında yer alıyor.
La Piazza
La Piazza'nın menüsünde İtalyan yemekleri dışında günlük ürettikleri "ev yapımı" mozeralla peynirlerini de bulabilirsiniz. Bu lezzetli peynirleri restoranda yiyebileceğiniz gibi satın alarak evinize de götürebilirsiniz. Balık yemekleri ve şarap konusunda son derece iddialılar. Fiyat aralığı şarap fiyatlarına gelince oldukça yükselse de ortalama bir akşam yemeği için kişi başı 13-33$ dolar olarak belirlenmiş.
Manzo Ristorante
Et sevenler için oldukça iyi bir alternatif olan Manzo Ristorante'de lezzetli etler yiyebileceğiniz gibi alanında uzman kasapların yardımıyla son derece temiz ve şık hazırlanmış kasap reyonundan da dilediğiniz eti seçerek, evinizde lezzetli yemekler de hazırlayabilirsiniz. Burada yemek yemenin maliyetine gelince bir et tabağı için kişi başı 14-35$ ödemeniz gerekmekte.
Birreria Restaurant
Birreria Restaurant, mantarlı mezeleri, kızarmış et, "ev yapımı" sosis ve bira konusunda oldukça iddialı bir restoran. Üzeri, mevsime göre açılabilen terasına kurduğu masalarıyla özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık akşamlar yaşıyor. Bu kalabalıkta kendinize yer bulabilmeniz için mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Ayrıca sezonunda maç yayınlarının da restoran içinde yapıldığını bilmenizde fayda var. Fiyat aralığı ise oldukça geniş tutulmuş, yaklaşık 100 farklı ürünü menüsünde barındırdığından her bütçe kendine uygun bir menü seçebilir.
IL Pesce
Deniz ürünlerinde oldukça iddialı bir restoran olan IL Pesce, saf zeytinyağı ve deniz tuzuyla hazırladığı 16 farklı balık çeşidi ve şarap menüsüyle hizmet veriyor. Bir kişi, 18-27 $ arasında bir bedel ödeyerek bu restoranda yemek yiyebilir.

Le Verdure
Sadece 13 farklı çeşitten oluşan menüsüyle hizmet veren Le Verdure, salata ve sebze yemekleri hazırlayan oldukça küçük ama bir o kadar temiz bir restoran alternatifi. Sebze ve salata çeşitlerinin yanı sıra bira servisinde de kendilerine oldukça güveniyorlar. Bu restoranı tercih edenlerin kişi başı bir menü için 9-20 $ arasında bir bedel ödemesi gerekiyor.
La Pizza & La Pasta
Adından da anlaşılabileceği gibi La Pizza & La Pasta, İtalyan mutfağının öncüleri olan, pizza ve makarna servisi yapan bir restoran. Pişirme usullerinden soslarına kadar birebir İtalyan tarifine uyarak hazırladıkları pizza ve makarnalarıyla uyumlu şaraplar da menülerinde mevcut. Burada yemek yemeği tercih eden bir kişinin ortalama 14-20 $ ödemesi gerekiyor.
Pranzo
Pranzo, öğün aralarında atıştırmalık ikramlar bulabileceğiniz bir restoran. Menüsünde içecek alternatifleri dışında sadece 8 seçenek barındıran bu restoranda fiyatlar oldukça makul seviyelerde tutulmuş. 11-17 $ arasında değişen menü fiyatları çok da acıkmamış olanlar için mekânı cazip kılıyor.
Eataly'nin hizmetleri arasında yer alan ve 6 farklı tipte eğitim verdiği İtalyan Yemekleri Kursları da Pranzo'nun çatısı altında gerçekleştiriliyor. New York'ta yaşayan meraklıları belirli gün ve saatlerde düzenlenen bu kurslarla ilgili detaylı bilgiyi Eataly'nin resmi internet sitesinden alabilirler.
I Panini
I Panini, bir restorandan çok günün her saati kendi imalatları olan ürünlerle ve taze salata malzemeleriyle hazırladıkları sandviçlerin ikram edildiği bir mekân. Fiyatlar ise oldukça uygun. Kişi başı 6-9 $ dolar karşılığında dilediğiniz seçeneği burada tadabilirsiniz.
Rosticceria
Rosticceria, sıcak ve soğuk et çeşitleriyle hazırladığı son derece doyurucu ve lezzetli sandviçler hazırlayan bir restoran. %100 angus eti kullanan ve sandviçlerini özel soslarla tatlandıran bu mekânın müşterileri için belirlediği fiyatlar ise oldukça makul. 11 ile 15 $ arasında bir ücret ödeyerek dilediğiniz sandviçi alabilirsiniz.
Cafe Vergnano ve Cafe Lavazza
Dünyaca meşhur bu iki "Kahveci"günün her saati leziz İtalyan kahveleri hazırlayarak meraklılarına sunuyor. Ayrıca hazırladıkları tüm kahve çeşitlerini "market" reyonlarında bulabilirsiniz.

"Market" alanı
Daha önce de bahsettiğim gibi Eataly'nin içerisinde, hemen hemen tamamı İtalyan mutfağına özgü malzemelerden oluşan yaklaşık 10.000 farklı ürünü bulabileceğiniz reyonlar mekânın her yerine yayılmış durumda.
Ayrıca hemen girişte görebileceğiniz renkli mutfak araç gereçlerinin satıldığı bir dükkân, taş fırınlarda pişirilerek her gün satışa sunulan İtalyan ekmekleri yapan bir fırın ve Eataly's Pastry Chef adıyla hizmet veren günlük pasta ve tatlıların satışa sunulduğu bir pastane de Eataly çatısı altında toplanmış durumda.
Keyifle gezeceğiniz bu reyonlarda, İtalyan mutfağına özel makarna sosları, onlarca çeşit farklı peynir, özel çikolatalar, taze sebze-meyveler ve orijinal kahveler bulabilirsiniz.
Eataly'nin hemen girişinde, İtalya'nın en ünlü günlük gazetelerinden biri olan La Stampa'nın da bir standı mevcut. Bence anavatanında olup bitenleri duyurması bakımından mekâna kendine özgü bir hava katan bu alanda gazetenin günlük baskısına ekranlar aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Bugün de severek gezdiğim New York'un farklı mekânlarından birini tanıtmaya çalıştım. Önümüzdeki hafta, ABD'nin en ünlü pastacısının Manhattan'da henüz açtığı bir mekânı tanıtmaya çalışıcam. Merak edenlerle aynı adreste buluşmak üzere.
@basharfiie
eybakan@gmail.com

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.