Salı 05.03.2013 00:00
Son Güncelleme: Perşembe 07.03.2013 17:09

Niagara Şelalesi rehberi

İki ülke arasında adeta sudan bir sınır oluşturan bu muhteşem şelaleler her yıl milyonlarca turisti bünyesine çekmeyi başarmış bir doğa harikasıdır.

Esra Yerebakan
Niagara Falls (Niagara Şelaleleri), ABD'nin New York eyaletinde bulunan Buffalo şehrinin Kanada ile buluştuğu yerde bulunur. İki ülke arasında adeta sudan bir sınır oluşturan bu muhteşem şelaleler her yıl milyonlarca turisti bünyesine çekmeyi başarmış bir doğa harikasıdır. Asaletle taşıdığı ihtişamı, doğanın gücü karşısında insanın ne kadar da aciz olduğunu bir kez daha anlamasına sebep olacak nitelikte karşı konulamaz bir kuvvete sahiptir.

Fırsat bulup gezme şansı yakalayanların hafızalarında sağlam bir yer edinen bu muhteşem manzaraya, suyun kuvveti ve metrelerce yüksekten dökülürken ortaya çıkardığı ses eşlik eder.
Bugün New York'a kadar gelip bu tecrübeden mahrum kalmak istemeyenler için detaylı bir rehber hazırlamaya ve nasıl gidilebileceğinden neler yapılabileceğine kadar her şeyi bu yazıda toplamaya çalıştım.
Üzerinden zaman geçmiş olmasına rağmen anılarımda hala tazeliğini koruyan bu doğa harikası, her hatırladığımda yanındayken hissettiğim suyun serinliğini de beraberinde getiriyor. İnsan hafızası öyle garip ki görüntülerle beraber hisleri de kaydediyor sanki. Bu yazı yazmak için çalışırken devamlı bir huzur ve serinlik hissi bana eşlik etti.
Umarım ortaya Niagara Falls'a gitmek isteyenler için faydalı bir rehber çıkmıştır…
City of Buffalo NY (Buffalo Şehri)
Buffalo, New York şehrinden sonra New York eyaletinin en kalabalık ikinci şehridir. Sınırları dahilinde bulunan Buffalo Niagara Uluslararası Havaalanı sayesinde ulaşımın da son derece kolay olduğu Buffalo şehri eğitim, turizm ve sağlık hizmetlerinde de son derece ilerleyerek popülerliğini arttırmayı başarmıştır.
Buffalo, 1800'lü yılların başında sınır konumu dolayısıyla ülkeden kaçmaya çalışan "köle" ve suçlular tarafından mesken tutulmuştur. Bu durum, o yıllarda bölge huzurunu bozduysa da ülkenin genel olarak kalkınıp içi huzursuzlukları çözmeye başlamasıyla son bulmaya başlamıştır. Bu güzel şehir Niagara Şelalesinin elektrik üretimindeki yadsınamaz payı ve bünyesine çektiği turist popülasyonuyla her geçen gün ekonomik açıdan da güçlenmeyi başarmıştır.
Buffalo, Niagara Şelalelerine yaklaşık 40 km mesafede bulunması sebebiyle şelalelere en yakın şehir merkezi olma özelliğine sahiptir. Günlük hayatında ABD'nin birçok şehrinde olduğu gibi sakin bir yaşamın devam ettiği Buffalo'da coğrafi konumu sebebiyle kış ayları oldukça soğuk geçer. Eğer seçme şansınız varsa buraya gelmek için mutlaka yaz aylarını tercih etmelisiniz.

Niagara Şelalesi
Niagara Falls (Niagara Şelalesi), ABD'nin kuzey doğusunda Niagara Nehri üzerinde yer alan dünyanın en harika beş şelalesinden biridir. Güney Afrika'da bulunan Viktorya Şelalesi'nden sonra ikinci en büyük, Venezüella'daki Angels Falls'tan sonra da ikinci en yüksek şelaledir. Bundan tam 10 bin yıl önce Kuzey Kutbu'ndan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntü sebebiyle oluşan bu şelale, sadece 30 saniyede 168 bin metreküp suyu zirveden aşağı bırakarak doyumsuz bir manzara oluşturur.

Bir diğer özelliği ise dünyada ters akan tek şelale olmasıdır. Her yıl 20 milyon turist tarafından ziyaret edilen bu doğa harikası şelale ABD'nin New York eyaleti ile Kanada'nın Ontario eyaletlerini sadece bir köprüyle birbirinden ayırarak iki ülke arasında adeta sınır vazifesi görür.

Niagara Nehri'nin üzerinde bulunan toplamda 3 şelale vardır. Bunların en büyüğü Kanada tarafında bulunan Horseshoe Fall (Atnalı Şelalesi, 48 metre yükseklikten dökülür), diğerleri ise ABD tarafında bulunan American Fall ve Bridail Veils Fall'dur (Amerika ve Gelin Duvağı şelaleleri, 50 metre yükseklikten dökülür). American Fall ve Bridail Fall bir arada ve American Falls olarak anılır.
Nehir üzerinde Nikola Telsa tarafından kurulmuş hidro elektrik santrallarde hem ABD hem de Kanada için elektrik üretilir. Bu santrallerin bir diğer özelliği ise dünyada ilk alternatif akım üretilen santraller olmalarıdır.
Şelaleyi adeta paylaşan ABD ve Kanada kendi sınırlarında bulunan kıyı bölgelerini umumi park haline getirmiş ve korumaya almıştır. Kanada tarafında bulunan park, Queenn Victoria Park'tır. ABD tarafında buluanan park ise Niagara Falls State Park'tır.
Şelalelerin at nalı şeklinde olmasının Kızılderililer zamanından kalma bir inanışa göre bol şans ve kısmet getirdiğine inanılır. Şelaleye Niagara ismi de yine Kızılderililer tarafından verilmiştir ve "Suların Şimşeği" anlamına gelir.
Yıllar boyunca Kanadalı ve Amerikalı maceraperestler nehre atlayarak "su"dan oluşan bu sınırı yüzerek veya içlerine bindikleri bir takım araçlarla geçmeye çalışmışlar. Hatta Niagara State Park'ın içinde bulunan ve dışarıdan bakıldığında bir dükkanı andıran Daredevil Müzesinde bu atlayışlarda kullanılan araçlar hala sergileniyor. Şimdiye kadar bu ve benzeri toplam 16 deneme yapılmış ve 6'sı ölümle sonuçlanmış. Ancak uzun zamandır her iki ülkede de bu tarz denemelere yasak getirilmiş durumda.
15 Haziran 2012 tarihinde ise Nik Wallende isimli bir akrobat, toplamda 550 metre uzunluğundaki bir çelik ipten karşıya geçmeyi başararak tüm dünya ülkelerinde adından söz ettirmeyi başardı.

Niagara aktiviteleri
Niagara Şelalelerine vardığınızda yapılabilecek ilk ve en güzel şey manzaraya hakim ideal bir nokta bulup bu görsel şöleni seyretmek olacaktır. Sınır bölgesi olması sebebiyle kolayca Kanada'ya da geçerek uluslar arası bir yolculuğu yürüyerek gerçekleştirme şansını değerlendirebilir ya da Niagara Nehri üzerinde seferler düzenleyen özel teknelerden biriyle gezebilirsiniz. Yine parkın içinde bulunan müzeleri ya da hediyelik eşya mağazalarını gezinize dahil ederek tatilinizi daha da keyifli hale getirebilirsiniz. Geziniz sırasında State Park'ın hizmetleri arasında yer alan servislerden yararlanarak oldukça büyük olan bu alanı yorulmadan gezebilirsiniz. Bu servisleri kullanmak için bir kez ücret ödemeniz yeterli olacaktır.
State Park'ın içinde bulunan Aquarium of Niagara (Niagara Akvaryumu) ve yine yakın bir bölgede bulunan Schoellkopf Jeoloji Müzesi de görmeniz gereken yerlerden sadece ikisi. Bu jeoloji müzesinde, 425 yıllık kaya katmanlarının jeolojik yapısı ile bölgedeki mineral ve fosilleri tanıtan gösteriler yer alıyor.
Elbette bunca turist çeken her bölgede olduğu gibi Niagara Falls'ta da yapılabilecek sayısız aktivite bulmak mümkün. Ancak ben bu yazımda şelale etrafında bulunan en popüler yer ve aktivitelerden bahsetmek istiyorum.
Rainbow Bridge (Gökkuşağı Köprüsü)
Rainbow Bridge ABD ve Kanada'yı birbirinden ayıran bir sınır köprüsüdür. 1938 yılında çok sert bir kış yaşanmış ve oluşan bir buz sıkışması sonucu o yıllarda Kanada ve ABD'yi birbirinden ayıran Honeymoon Bridge (Balayı Köprüsü) yıkılmış. 1940 yılına gelindiğinde halen sınır vazifesi gören Rainbow Bridge'nin yapımına başlanmış ve bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak yeniden hizmet vermeye başlayarak iki ülke arasında sınır kapısı vazifesi görmeye devam etmiş.
Buraya kadar gelmişken uluslar arası bir yolculuğu yürüyerek yapabilme şansını değerlendirmenizi tavsiye ederim. Rainbow Köprüsü üzerinden işlemleriniz kolayca yaparak bu tecrübeyi yaşayabilirsiniz. Amerikan vatandaşları, Green Kartlılar ve ABD vizesi taşıyanlar için Kanada'ya geçmek farklı prosedürler gerektiriyor. Bir süre öncesine kadar Kanada vizesini, pasaportunuzu göstererek sınır noktasından kolayca alabiliyorken son zamanlarda işleyen sistemde bir takım değişiklikler yapıldı. Dolayısıyla böyle bir plan yapmadan önce mutlaka gerekli araştırmayı yapmış olmalısınız.
Maid Of The Mist (Sislerin Kızı)
Maid of the Mist, Niagara Nehri'nde gezme imkânı veren tekne turunun başladığı iskeledir. Son derece güvenli teknelerle çıkacağınız bu tur yaklaşık 30 dakika sürer. En önemli özelliği şelalenin döküldüğü noktaya mümkün olduğunca yaklaşıyor olmasıdır. Bölgeye gelen hemen hemen her turistin muhakkak katıldığı bu tura siz de mutlaka katılmalısınız. Şelalenin tüm ihtişamına en yakın noktadan şahit olabilme şansını kesinlikle kaçırılmamalısınız. Geziniz esnasında tur şirketi tarafından muhtemel ıslanma hatta sırılsıklam olma durumları için herkese koruyucu yağmurluklar da dağıtılıyor. Bu şahane tur hakkında gerekli bilgi ve biletlere Niagara State Park'ta bulunan Prospect Point'den ulaşabilirsiniz.

Gözlem Kulesi
Niagara Şelalelerinin en mükemmel açıdan izlenebildiği bu gözlem kulesi yaklaşık 30 metre yüksekliğe sahip. Çok küçük bir ücret ödeyerek bu kuleye çıkabilir ve gezinize ait en iyi fotoğrafları bu kuleden çekebilirsiniz. Maid of the Mist'e ulaşmanızı sağlayan asansörler de yine bu kulede yer alırlar.
Goat Island (Keçi Adası)
Goat Island, adeta nehrin ortasında bulunan ve New York tarafından kolayca varabileceğiniz bir nehir adaısıdır. Yıllar önce burada yaşayan yaşlı bir adamın aşırı soğuk geçen bir kışın ardından inatçı keçisi dışında tüm hayvanlarını kaybetmesi sebebiyle Goat Island yani Keçi Adası ismini almıştır.
Bu şirin adaya yürüyerek geçebileceğiniz gibi aracınızla da geçebilirsiniz. Güzel havalarda ailenizle yürüyüş yapabileceğiniz gibi özel olarak ayrılan piknik alanlarından da yaralanarak yanınızda getirdiğiniz ya da civarda bulunan büfelerden temin edebileceğiniz yiyeceklerinizle keyifli bir piknik yapabilirsiniz.
Ayrıca, Cave of The Falls (Rüzgarlı Mağaralar) ve Top of the Falls (State Park sınırlarındaki tek restoran) Goat Island sınırlarında yer alır.
Cave of the Winds (Rüzgarlı Mağaralar)
Cva of the Winds, şelaleden dökülen suların oluşturduğu "perde"nin ardında bulunan "mağara"lardır. Goat Islan'da bulunan Cave of the Winds Complex'e giderek bu muhteşem "mağara"ya inmenizi sağlayan biletleri kolayca temin edebilirsiniz.
Şelalelere kadar gelmişken bu tecrübeyi kesinlikle es geçmemelisiniz. Bu keyifle alana yürüyerek girmeniz gerektiğinden muhtemel ıslanma durumlarına karşı yağmurluklarınız yine görevliler tarafından temin ediliyor.
Şahsen ben şelalenin döküldüğü yere bu kadar yakın olmanın bir bedeli olduğunu düşünenlerdenim dolayısıyla benim için burada ıslanmakta son derece keyifliydi.

Yeme-İçme ve Alışveriş
Niagara Şelalelerinde mutlaka yemeniz gerekli diyebileceğim bölgeyle özdeşleşmiş bir yemek alternatifine maalesef rastlamadım. Çokça turist geliyor olmasından dolayı her türlü fast-food zincirine ve ABD'de ün kazanmış pek çok restorana Buffalo bölgesinde kolayca ulaşabilirsiniz.
Şelale bölgesindeki parklarda bulunan küçük büfelerse sadece kısa süreli ihtiyaçlarınız düşünerek hazırlanmış. Dolayısıyla gezinize çıkmadan önce burada uzun vakit geçireceğinizi düşünerek tedbirli olmanızda fayda var.
Şelale bölgesinde bulunan tek restoran ise, Goat Island'daki Top of the Falls Restoran'dır. Nefis bir manzara eşliğinde öğle ya da akşam yemeğinizi burada yiyebilirsiniz. Bu restoranda ne yazık ki öyle iddialı bir menü yok ancak beklentisi yüksek olmayanları tatmin edebilecek bir alternatif olarak düşünülebilir.
Niagara Şelalelerinde sevdiklerinize alabileceğiniz şelale temalı küçük hediyeliklerin bir arada satıldığı birçok mağaza mevcut. Ayrıca sınır bölgesi olması sebebiyle gümrük bedeli ödemeden doyasıya alışveriş yapabileceğiniz çok sayıda alışveriş merkezi de bölgedeki yerini almış.
Bölgenin ABD tarafında bulunan Fashion Outlet Niagara Falls'da sayısız markayı bir arada bulabilirsiniz. Ancak buraya gidebilmek için araca ihtiyacınız olacağını belirtmekte fayda var.
New York'tan Niagara Şelalelerine nasıl gidilir?
New York ve Niagara Şelaleleri arasındaki mesafe yaklaşık 680 km'dir. Karayoluyla hemen hemen 7 saat süren bu uzun yolculuğa -tabi eğer vaktiniz varsa- araba kiralayarak çıkmanızı tavsiye ederim. Böylece yol üzerinde görülecek diğer ABD şehirlerini de ziyaret ederek güzel hatıralar biriktirebilirsiniz.
Vakti sınırlı New York turistlerindenseniz, çoğunluğu New York LaGuardia Havaalanından kalkan ve US Airways, Delta gibi şirketlerin düzenlediği seferlere dâhil olabilirsiniz. Yaklaşık 1.30 saat sürecek olan bu yolculuğu, erken rezervasyon imkânlarından faydalanarak oldukça uygun fiyatlara getirebilirsiniz.
Uçak yolculuğunu tercih ettiyseniz havaalanından kalkan ücretsiz servislerden birini seçerek Buffalo şehir merkezine gidebilir ya da kişi başı yaklaşık 20$ ödeyerek direkt şelalelerin olduğu alan geçebilisiniz. (Seçtiğiniz tur şirketine göre fiyat değişiklik gösterir ve havaalanı ile şelalelerin bulunduğu bölge arasında yaklaşık 2 saatlik bir mesafe vardır.) Bu konuda kişisel tavsiyem tüm tatiliniz boyunca rahat edebilmeniz açısından Buffalo'ya indikten sonra araba kiralamanız yönünde olacaktır.
Otobüs yolculuğunu tercih edenler, internette basit bir arama yaptıklarında 8 gün ile 2 gün arasında değişen ve rehber eşliğinde düzenlenen Niagara Şelaleleri turlarını kolayca bulabilirler. (allnewyorktours.com ) Düzenlenen bu turlara Niagara Şelalelerini gezmek dışında birçok etkinlik de dâhil edilmiştir. Bütçenize ve ayırdığınız vakte uygun olanı internet üzerinden detaylı inceleyerek seçebilirsiniz.
Bir tura dâhil olmaktansa özgürce gezmeyi planlayanlar, MegaBus ya da Academy Bus otobüs şirketlerinin düzenlediği direkt otobüs seferlerini tercih edebilirler. Bu tip bir yolculuk için kişi başı ortalama 35-50$ arasında bir bedel ödemeniz gerekir.
New York'tan Buffalo'ya gitmenin en çok tercih edilen ve en konforlu yolu ise New York'un âdete merkezinde bulunan Penn Station'dan kalkarak Buffalo'ya giden trenlerdir. Yaklaşık 8 saat sürecek bu yolculuk için kişi başı 60-80$ arasında bir bedel ödemeniz gerekir. Yine internet üzerinden güzergah ve kalkış saatleriyle ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz.
Konaklama alternatifleri
Turistlik bir bölge olması sebebiyle çok sayıda otel bulabileceğiniz gezinizi hafta içi günlerde düzenlerseniz çok daha uygun oda fiyatları yakalayabilirsiniz. Bu konuda en önemli nokta ABD tarafında mı Kanada tarafında mı kalacağınıza karar vermektir. Kişisel tavsiyem şelale manzarasına çok daha hâkim olması sebebiyle Kanada tarafında konaklamanız yönünde olacaktır.
Kanada tarafında bulunan oteller arasında en üst sıralarda yer alan Marriott Fallsview Hotel ve The Hilton Niagara Falls Fallsview, kesinlikle ilk tercihleriniz arasında olmalı. Özellikle gece ışıklarla renklendirilen şelaleyi rahatlıkla izleyebileceğiniz bu oteller için erken rezervasyon yaptırmanız gerekecektir.
Fiyatı diğerlerine göre biraz pahalı olsa da The Tower Hotel de oldukça yüksek bir kulede işletilmesi sebebiyle manzaranın en iyi izlenebildiği otellerden biri. Burada konaklamasanız bile mutlaka gidip bir yemek yemelisiniz.
ABD tarafında konaklamayı tercih ederseniz, en yüksek müşteri puanı alan oteller ise Hampton Inn Niagara Falls ve Seneca Niagara Casino&Hotel olarak sıralanabilir…
Bu muhteşem şelaleyi daha iyi tanımak isteyenler, aşağıdaki videoyu izleyerek daha fazla fikir sahibi olabilirler.

Bu hafta gezmekten çok keyif aldığım ve hafızamda daima taze kalan bir doğa harikasını görmek isteyenler için detaylarıyla anlatmaya çalıştım. Hani yıllar önce bir reklamda "Dünya çizgi çizgi değilmiş ben gördüm." diyordu ya işte bu doğa harikası yerde dolaşırken sanki bir taş atsanız Kanada'ya düşecekmiş gibi hissettiren manzara benim için bu sözlerin karşılığını bulduğu yer gibiydi.

Önümüzdeki hafta Amerika'da günün her saati severek yenen bir tatlı alışkanlığı için adeta markalaşmış farklı bir "pastane"den bahsedeceğim. Merak edenlerle yine aynı yerde buluşmak üzere.

@basharfiie
eybakan@gmail.com

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.