Pazar 07.07.2013 00:00
Son Güncelleme: Pazar 07.07.2013 18:33

New York’un en güzel hayvanat bahçelerinden: Bronx Zoo

Uzun zamandır planladığım bir geziyi nihayet bu hafta gerçekleştirme fırsatı buldum. Havanın aşırı sıcağına ve yoğun geçen günlere rağmen Bronx Zoo’ya (Bronx Hayvanat bahçesi) bir tam gün ayırarak son derece keyifli vakit geçirdim. Bronx Zoo, her geçen gün bünyesine eklediği renkli aktivitelerle büyümeye devam eden ve sadece bir hayvanat bahçesi olmaktan çok daha öte bir yer.

Esra Yerebakan
Uzun zamandır planladığım bir geziyi nihayet bu hafta gerçekleştirme fırsatı buldum. Havanın aşırı sıcağına ve yoğun geçen günlere rağmen Bronx Zoo'ya (Bronx Hayvanat bahçesi) bir tam gün ayırarak son derece keyifli vakit geçirdim. Bronx Zoo, her geçen gün bünyesine eklediği renkli aktivitelerle büyümeye devam eden ve sadece bir hayvanat bahçesi olmaktan çok daha öte bir yer.

Birçoğunuzun bildiği gibi, Amerika genelinde konseptli parklar oldukça meşhur ve son derece güzel tasarlanmış, eğlenceli yerler. ABD'de herhangi bir eğlence parkına gittiğinizde bir tam günü hiç sıkılmadan orada geçirebilirsiniz. Şimdiye kadar Orlando'daki parkların tamamına ve Los Angeles'da bulunan Universial Studios'a gitme şansım oldu. Misafirlerini rahatsız etmeden aldıkları güvenlik önlemleri, herkesin zevk ve merakına hitap edecek konseptler geliştirmiş olmaları, park sınırlarında her türlü ihtiyacınızın karşılanacağı alanlar bulundurmaları ve hepsinden önemlisi, yeşile doyuracak kadar 'orman' içinde kurulmalarının bu parkların en belirgin ortak özellikleri olduğunu söyleyebilirim. ABD'ye turist olarak geldiyseniz, buradaki yaşam ve kuralları hızlandırılmış haliyle bu parklarda anlayıp görebilirsiniz. Özellikle New York'a yetecek kadar vakit ayıranların hele bir de yanlarında çocukları var ise New York'un yanı başındaki Bronx Zoo hayvanat bahçesine muhakkak gitmeleri gerektiğini düşünüyorum.
O halde fazla vaktinizi almadan bu haftanın konusu olan Bronx Zoo'yu yakından incelemeye başlayabiliriz. Özel aracınız varsa Times Square'den 2300 Southern Blvrd- Bronx adresinde bulunan Bronx Zoo'ya yaklaşık yarım saatlik bir yolculuğun ardından varabilirsiniz. Özel aracınızla gitmeyi tercih ettiyseniz, aracınızı bırakmak için hayvanat bahçesinin oldukça geniş ve güvenli otoparkını tercih edebilirsiniz. Yaklaşık 15 dolar karşılığında hizmet veren bu açık otoparkta herhangi bir zaman sınırlaması da uygulanmıyor.
Özel aracı olmayanlar ve Manhattan'dan yola çıkarak parka gelmek isteyenler, 2 numaralı treni kullanıp Bronx Park East durağında inerek hayvanat bahçesine kolayca varabilirler. Ekspres tren kullanarak daha kısa sürede Bronx Zoo'ya varmak isteyenler ise 5 numaralı trene binerek yine Bronx Park East durağında inip hayvanat bahçesinde geçirecekleri vakti uzatabilirler.
Bronx Zoo, tıpkı Central Park Zoo, New York Aquarium, Prospect Park Zoo ve Queens Zoo gibi WCS (Wildlife Conservation Society – Doğal Hayatı Koruma Derneği-) tarafından korunan ve yönetilen bir park. WCS bu müthiş hizmeti, kabul ettiği bağışlar, devlet desteğiyle ve gönüllü çalışanlarıyla dünyanın birçok yerinde veren bir kuruluş. WCS'nin örneğine az rastlanır bir çalışkanlıkla yürüttüğü tüm çalışmaları detaylı incelemek ve destek olmak isteyenler wcs.org adresinden gerekli bilgiye ulaşabilirler.

Önceleri Fordham Üniversitesine ait 107 hektarlık bu yeşil alan 1800'lü yılların sonlarında, 1 milyon dolar karşılığında New York Belediyesi'ne satılmış. New York Belediyesi, yapılaşmanın son hızla devam ettiği o yıllarda şehre yakınlığı sebebiyle oldukça kıymetli olan bu bölgeye binalar inşa etmektense bir kısmını botanik bahçe bir kısmını da hayvanat bahçesi kurulacak şekilde planlamış ve günümüze kadar korunmasını sağlamış.
Bronx Zoo, ilk olarak 1899 yılında bünyesine aldığı 843 farklı hayvanla kapılarını açmış. Günümüzde, dünyanın farklı yerlerinden bünyesine kattığı 4000 çeşit hayvanı doğal yaşamlarından neredeyse mahrum etmeden yaşatmaya ve meraklılarıyla tanıştırmaya devam ediyor. Bronx Nehri'nin de sınırları içinde aktığı Bronx Zoo, doğallığı bozulmadan korunan nehir sayesinde birçok farklı hayvanın kendilerini evlerinde hissetmelerine de zemin hazırlamış.

Haftanın yedi günü 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet veren Bronx Zoo'da girişler de ücrete tabi. Çocuklar ve yaşlıların kişi başı 20-24 dolar arası ücret ödeyerek girebilecekleri hayvanat bahçesinde, yetişkinlerin ödeyeceği bedel 27-30 dolar olarak belirlenmiş. Biletlerinizi internet sitesinden alarak indirimlerden faydalanabileceğiniz gibi belirli bir sayıya ulaştığınız takdirde grup indirimlerinden de yararlanabilirsiniz. Alacağınız bu biletler sayesinde yeme-içme ve hediyelik alışverişleriniz dışında hiçbir bölüm ve aktivite için ekstra para ödemeniz de gerekmiyor.
Günübirlik alabileceğiniz bu biletler dışında, yıllık veya aylık giriş hakkı veren ve hatırı sayılır indirim imkânı sunan toplu biletleri de tercih ederek gezinizi daha ekonomik hale getirebilirsiniz. Ayrıca 10-20 dolar arasında bir bedel ödeyerek bebek arabası ya da elektrikli-tekerlikli sandalye de kiralayabilirsiniz.
Tüm şartları yerine getirip parka girdiğinizde ilk yapmanız gereken ücretsiz dağıtılan park haritalarından temin etmek olmalı. Oldukça büyük olan bu parkın tamamını yürüyerek gezmeniz neredeyse imkânsız. Hayvanat bahçesi gezinizde, Shuttle olarak tabir edilen park servislerini muhakkak kullanmalısınız. Yolcu aldığı ve indirdiği duraklardaki muhtemel sıra gözünüzü korkutmasın, ziyaretçilerin konforu açısından oldukça sık sefer yapılıyor.
Park içi servisin ana duraklarından olan Wild Asia'da muhakkak inmelisiniz. Servisten indiğinizde kendinizi oldukça renkli bir meydanda bulacaksınız. Soğuk içecek ve dondurmaların satıldığı 'büfeler', hediyelik almak isteyenler için temalı alternatiflerin bulunduğu mağazalar ve çocuklarınız için kurulmuş açık hava tiyatrosunda -sık aralıklarla yeniden başlayan- eğitici mini skeçlerin sergilendiği bir sahne bu meydanda sizi bekliyor olacak. Parkın bu bölgesinin bence en önemli aktivitesi, biraz sıra bekleyerek binebileceğiniz gezi treni. Oldukça hoş dizayn edilmiş bu trenle raylar üzerinde yaklaşık yarım saat süren bir geziye çıkarak doğal yaşamlarına devam eden onlarca hayvanı görebilirsiniz. Güvenliğinizin hat safhada tutulduğu bu trenle gezerken, size şaşkın şaşkın bakan tavus kuşlarının, yabani atların, aslanların, fillerin, geyiklerin ve birçok özel türün gizlice evlerine girmiş gibi hissedeceksiniz. Rehberinizin yol boyu karşılaştığınız tüm hayvanlar hakkında detaylı bilgi veriyor oluşu da özellikle çocuklarınız için son derece faydalı.

Bronx Zoo'da, sayısı 4000'e yaklaşan vahşi veya evcil hayvanların tamamını yakından görebileceğiniz alanlar hayvanların çeşit veya 'memleketlerine' göre sınıflandırılarak ayrılmış durumda. Girişte temin ettiğiniz haritalarda tüm bölgeler ve barındırdığı hayvan çeşitleri açıkça belirtilmiş. Özellikle vahşi hayvanlar için ayrılan bölgeleri es geçmeden gezmenizi tavsiye ederim.
Amerika genelinde birçok parkta olduğu gibi ziyaretçilerin maksimum bilgiyle ayrılmaları için tüm imkânlar sağlanmış. Kimi zaman –okuması sıkıcı olmayan- bilgi afişleri ya da kısa filmlerle yakından gördüğünüz hayvanların tüm özelikleri anlatılmaya çalışılmış.
Wild Asia dışında African Plains, Butterfly Garden (kelebek bahçesi), World Of Birds (Kuş dünyası) ve Worl of Reptiles (sürüngenler dünyası) adıyla ayrılan bölümler favorilerim arasında yer alıyor. Bronx Zoo'da gezinizin sıradan bir hayvanat bahçesi gezisi olmaması için her şey düşünülmüş. Wild Asia'da bulunan küçük alanda, ücret ödemeden deve üzerinde ufak bir gezinti yapabileceğiniz gibi çocuklarınız için kurulmuş rengârenk atlıkarıncaya binebilirsiniz.

Henüz hizmete açılan Dinosaur Safari de (Dinazor safarisi) özellikle çocuklarınızın çok ilgisini çekeceğini düşündüğüm alanlardan sadece biri. Uzun bir sırada geçireceğiniz ortalama yarım saatin ardından sıranın size gelmesiyle, oldukça büyük ve üzeri açık bir araç kasasına binerek çıkacağınız orman gezisinde istikametiniz doğrultusunda ağaçların arasına yerleştirilen dev dinozor maketlerini gerçeğinden ayırmakta zorlanabilirisiniz. Bu eğlenceli yolculukta başlangıçta verilen kitapçıklar ve rehberinizin anlatımıyla yüzyıllar önce yaşamış bu devasa hayvanlar hakkında ayrıntılı bilgi de edinebilirsiniz.

4D Theather'da park içerisinde muhakkak ziyaret etmeniz gereken bir bölüm. Her yaştan ziyaretçinin keyifli vakit geçirebilmesi için tasarlanmış çok boyutlu bir eğlence alanı olan 4D Theather'ı yarım saati bulan bekleme sırasına rağmen muhakkak ziyaret etmelisiniz. Teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanılarak hazırlanan bu kısa filmi izlerken kendinizi vahşi hayvanlara dokunabilecek kadar yakın hissedeceksiniz.
Bronx Zoo'da yeme-içme ve diğer tüm ihtiyaçlarınız için ayrılmış alanlarda dilediğiniz her türlü yiyeceğe kolayca ulaşabilirsiniz. Ancak kişisel tavsiyem, bu parkta serinletici şeyler içip ufak atıştırmalıklarla idare etmeniz ve ana yemeğinizi parka oldukça yakın bir bölgede bulunan Arthur Avenue'ye bırakmanız yönünde olacak. Arthur Avenue, turistlerin birçoğu tarafından iyi bilinen Manhattan'daki İtalyan sokağının aslıdır. Bronx Zoo'dan arabayla yaklaşık beş dakika mesafede bulanan Artrhur Avenue'ye vardığınızda cadde boyunca, İtalyan yemeklerinin en lezzetli örneklerini bulabileceğiniz İtalyan restoranları, pastane ve marketlerini bir arada görebilirsiniz.
Arthur Avenue'de ilk olarak Arthur Avenue Trattorio adındaki market-barı gezmenizi muhakkak tavsiye ederim. Zeytin, zeytinyağı, lezzetli İtalyan tatlıları ve peynir çeşitleri hatta meraklıları için el yapımı puronun bile satıldığı bu ilginç markette almak isteyeceğiniz bir şeyler bulabilirsiniz. Genel olarak çok temiz bulmasam da sundukları yemeklerin lezzetinin bulunduğu caddeyi çoktan aşmış olduğunu bildiğimden vakti olanların, bu caddede bulabilecekleri İtalyan lezzetlerini denemeden geçmemelerini tavsiye ederim.

Bu hafta, gezmekten çok keyif aldığım bir yeri sizlere de tanıtmaya çalıştım. Özellikle çocuklu ailelerin hem eğitici hem de eğlenceli vakit geçirebilecekleri Bronx Zoo favori mekânlarım arasındaki yerini aldı. Önümüzdeki hafta Manhattan'da Central Park'ın yeşilliğini seyrederken bir şeyler yiyebileceğiniz şık mekânı tanıtmak istiyorum. Merak edenlerle aynı adreste buluşmak üzere…

@basharfiie
eybakan@gmail.com


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.