Salı 21.01.2014 00:00
Son Güncelleme: Salı 21.01.2014 14:15

Los Angeles rehberi -1

Yaklaşık dört yazıdan oluşan Las Vegas Rehberi serisinin ardından oraya kadar gitmişken bir başka dünya şehrini de göremeden dönmek istemeyenler için Los Angeles‘a doğru yola çıkıyoruz.

California turistlerinin ilgisini çekeceğine inandığım kısa ve öz bilgilerden oluşan Los Angeles Rehberi serisini toplamda iki yazıda kaleme almak istiyorum. Yeterli bir rehber olması adına, Los Angeles ve çevresinde gezilebilecek toplam on adresi ilerleyen satırlarda bulabilirsiniz.
Los Angeles
Los Angeles bence ABD'nin en güzel şehirlerinden biridir. Düzenli şehir planlaması, filmlerde sıkça gördğümüz muhteşem evleri, olağanüstü güzellikteki sahilleri ve ılıman havasıyla yaşanabilecek yegane şehirlerden olduğunu söyleyebilirim. ABD'nin Kalifornia Eyaleti'nde bulunan bu şehir, New York'tan sonra ikinci en kalabalık şehir olma özelliğini de taşır. Meksikalilar tarafindan keşfedilen şehre ismini veren Los Angeles kelimesi, İspanyalca'da Melekler Şehri anlamına gelir. Tek başına dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahiptir, sanat ve eğlence merkezi olarak da bilirnir.
Aralarında, Hollywood, Santa Monica, Beverly Hills, Hermosa Beach, Venice Beach, Long Beach, Burbank, Glendale…vs bulunduğu yaklaşık 81 semtten oluşur. En büyük dört ilçesi, Orange, San Bernandino, Riverside ve Venture olarak sayılabilir. Türkiye'den yaklaşık 14 saatlik uçuş mesafesinde bulunur ve 10 saatlik zaman farkı sebebiyle ayrı zamanların şehri olarak tanımlanabilir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu Los Angeles, özellikle yazın son derece sıcak günler yaşar. Kişisel tavsiyem, gezmek için bahar aylarını seçmeniz yönünde olacaktır.

Müzeler
Özellikle görsel sanatlar açısından dünya merkezlerinden biri olan bu şehirde, meraklıları için çok sayıda müze bulunuyor. En çok ilgi görenleri sıralamak gerekirse, California Science Center (Bilim Müzesi), Musaum of Contemporary Art (Modern Sanat Müzesi), Los Angeles County Museum of Art, Hollywood Entertaintment Museum (Eğlence Müzesi), Naturel History Museum of Los Angeles County (Doğal Tarih Müzesi), Museum of Neon Art (Neon Dizayn Müzesi), Craft&Folk Museum (Geleneksel El Sanatları Müzesi) ve Los Angeles Maritime Museum (Denizcilik Müzesi) ilk sıralarda sayılabilir. Her biri hakkında detaylı bilgiye http://www.museumsla.org adresini tıklayarak ulaşabilir, indirimli ya da ücretsiz giriş yapabileceğiniz günlerden, güncel aktivite ve ulaşım kolaylıklarına kadar herşeyi buradan öğrenebilirsiniz.
Gece hayatı ve eğlence merkezleri
Walt Disney Konser Salonu, Los Angeles'ın namı tüm dünyaya yayılan muhteşem konserlerinin verildiği en ünlü eğlence merkezlerinden sadece biridir. Muhteşem mimarisiyle de görülmeye değer olan bu konser salonunun güncel konser programı hakkında bilgi almak isterseniz http://www.laphil.com/wdch10/index.html#season linkini tıklayabilirsiniz.
Los Angeles'ta gece hayatını sevenler için sayısız mekan bulunuyor. Özellikle Malibu, Santa Monica ve Venice gibi sahil bölgelerinde hem gece hem de gündüz saatlerinde katılabileceğiniz partilerin yanı sıra Sunset ve Hollywood Bulvarlarının üzerinde çok sayıda gece kulübünü de bir arada bulabilirsiniz. Los Angeles'ın kapısında daima uzun kuyrukların bulunduğu en ünlü gece kulübü ise ClubMayan'dır.
Oteller
Toplu taşımanın şehir turistleri açısından –bence- son derece yetersiz kaldığı bu şehirde tatil yapacaksanız kesinlikle araba kiralamanız gerekir. Rahatça gezebileceğiniz bir arabanız oduğunu düşünecek olursak, Hollywood ya da Sunset Bulvarı gibi turistik merkezlerde yer alan pahalı otellerdense biraz daha uzakta bulunan otelleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Ancak otel seçiminiz yaparken Los Angeles şehrinde suç oranının oldukça yüksek olduğunu da hesabınıza katmanız gerekir. Internette kolayca ulaşabileceğiniz bölgelere göre suç oranları haritalarına göz atmadan seçim yapmayın. Sayısız otel olması sebebiyle bir fiyat aralığı vermem oldukça güç. Ancak dönem dönem uygulanan indirimleri kaçırmamınızı ve muhakkak erken rezervasyon yaptırmanızı önerebilrim.
Alışveriş
ABD'de alışveriş yapmak günlük yaşamın adeta bir parçasıdır. Bir Amerika tursiti iseniz tatiliniz ne kadar kısa olursa olsun en az iki gününüzü alışverişe ayırmanız gerekir diye düşünüyorum. Ancak bu durumdan karlı çıkmanızı sağlayacak en önemli ayrıntı kuşkusuz doğru merkezi seçmenizden gerçer. ABD'nin en ünlü outlet zincirlerinden olan Prime ve Premium Outletler mutlaka öncelikli tercihlerinizden olmalı diye düşünyorum. Los Angeles için tavsiye edebileceğim en iyi alışveriş merkezlerinden biri Camarillo Premium Outlet'tir. Şehirden yaklaşık bir saat uzakta bulunan bu merkeze gitmek istemezseniz Beverly Center ve Centry City Shopping Mall'da tavsiye edebileceğimmerkezlerden ikisi.
Konakladığınız bölgeye göre değişse de T.J.Maxx, Marshalls ve Ross mağazalarına da muhakkak uğramanızı tavsiye ederim. Bu üç mağaza, hemen hemen tüm ABD şehirlerinde bulunan ve dünya markalarına inanamayacağınız fiyatlara ulaşabileceğiniz merkezlerin en önemlileri arasında yer alır. Los Angeles hepinizin bildiği gibi dünya yıldızlarının yaşadığı şehirler arasındadır ve bu sebeple eşi benzeri bulunmayan butiklere de ev sahipliği yapar. Özellikle Beverly Hills'de bulunan Rodeo Drive bölgesinde son derece lüks mağazalar buabilirsiniz. Fiyatların son derece yüksek olduğunu da bilmenizde fayda var. alışveriş yapamayacaksanız bile bu bölgeyi muhakkak gezmeniz gerektiğini de düşünüyorum.

Los Angeles'ta gezilecek yerler elbette bitmez. Internette basit bir arama yaptığınızda sizin için seçtiklerim dışında sayısız yerle karşılaşabilirsiniz. Bu rehber yazımda en önemli on aktivite ve bölgeden bahsetmek istiyorum.
1- Griffith Obsorvatory:
Griffith Obsorvatory, Los Angeles'ı doyasıya izleyebileceğiniz en güzel tepelerden biri olan Mount Hollywood'a kurulmuş bir gözlem merkezi olarak tanımlanabilir. Özellikle Lee Dağları üzerinde bulunan Hollywood yazısının en iyi görüldüğü yerlerden biri Griffith Obsorvatory'dir. Dünyaca ünlü bu yazı ilk olarak 1923 yılında bölgeye dikkat çekmek amacıyla Hollywoodland olarak yazılmış. Her biri 15 metre yüksekliğe sahip bu hafrlerin geçen yıllara dayanamayark tahrip olmasıyla 1978 yılında yenilenmiş ve 'land' yazıdan çıkarılarak sadece Hollywood olarak yazılmış. Toplamda 110 metre uzunluğa sahip bu yazı sadece Los Angeles'ın değil ABD'nin de bir simgesi halini almış.
Haftanın her günü 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Griffith Obsorvatory, 1935 yılından beri Los Angeles'ı doyasıya izlemek isteyenlere ev sahipliği yapıyor. Toplanan bağışlarla ayakta kalmayı başaran merkez, ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Araçlarınız için de park yeri bulunduran Griffith Obsorvatory'ye gece manzarasının da muhteşemliği sebebiyle hem gündüz hem gece olmak üzere iki kez gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Hava karardıktan sonra orada olacaksanız teleskoplarla gökyüzünü izlemeden dönmeyin derim. Sadece bir gözlem merkezi olmanın çok dışında hzmet veren Griffith Obsorvatory'nin güncel programına resmi intrenet sitesinden ulaşabilirsiniz.
2- Staples Center:
Staples Center, yaklaşık 20 bin kişi kapasiteli dünyanın en önemli basketbol liglerinden olan NBA'in maçlarnın da yapıldığı bir spor salonu. Elbett dünyaca ünlü bu spor salonunda sadece basketbol maçları oynanmıyor. Teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanılarak hazırlanan salonun parke döşemesinin altında bir sonraki hafta oynanacak olan buz hokeyi karşılaşmasına zemin oluşturacak buz pisti bulunuyor. Spor müsabakaları dışında dünyaca ünlü yıldızların konserlerine de ev sahipliği yapan merkezde zaman zaman konferanslar da düzenleniyor. Los Angeles'a kadar gelmişken bir NBA karşılaşması da izlemek isterseniz güncel programa resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

3- Sunset Bulvarı:
Los Angeles'ın merkezinden başlayarak Hollywood ve Beverly Hills'den geçip Santa Monica'ya kadar uzanan bu meşhur cadde aklaşık 35 km uzunluğunda. Günün her saati –dört şeritli yola ragmen- yoğun bir trafiğin hakim olduğu bu cadde üzerinde sayısız gece kulübü, mağaza ve restoran bulmanız mümkün. Adeta Los Angeles'ın simgelerinden biri olan bu uzun yolda trafiğe ragmen aracınızla gezmenizi tavsiye ederim. Özellikle hava karardıktan sonra ve Noel zamanında son derece renkli bir hal aldığı da kesin.
4- Universial Studio:
Daha önceki yazılarımda ABD'nin eğlence parklarından detyalı olarak bahsetmiştim. Dünyaca ünlü Orlando parklarından sonra gitme şansı yakaladığım Universial Studio'nun, Orlando parklarından çok daha eğlenceli ve güzel olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Yazımın bu başlığında Universial Studio'dan detaylı bahsetmeye çalışıcam. Ancak oraya kadar gitmiş olanları bekleyen başka eğlence parklarının da var olduğunu bilmenizde fayda var. Özellikle çocuklu ziyaretçiler için Disneyland (1955 ilk Walt Disney parkıdır) tavsiye edebileceğim parklar arasında yer alıyor. Giriş bedeli kişi başı yaklaşık 80 dolar olarak belirlenen bu parkın en önemli aktivitelerinden biri kuşkusuz hergün 22.00'da düzenlenen havai fişek gösterisi.
Yine çocuklu ziyaretçiler için yeni sayılabilecek bir park olan Legoland'de gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. Giriş ücreti kişi başı yaklaşık 60 dolar olarak belirlenen bu parkta siz de çok eğlenebilirsiniz.
Yanınızda çocuğunuz yoksa ve adrenalin meraklısı iseniz Six Flags kesinlikle size göre demektir. Izlerken bile heyecanlanacağınız hızlı trenlere binmek ve benzer eğlenceleri tatmak isterseniz kişi başı giriş ücreti yaklaşık 70 dolar olarak belirlenmiş. Tüm bu Los Angeles parklarına arabanızla gidebileceğiniz gibi hemen hemen tüm otelleri gezerek ziyaretçilerine hizmet veren servisleri de kullanabilirsniz.

Dünyaca ünlü Hollywood filmlerine ev sahipliği yapan stüdyoları bünyesinde barındıran bu şahane park –bence- benzerleri arasında en iyi park olma özelliğini taşyor. Bu şahane parkı gezmek için satın almanız gereken bilet fiyatları hizmet paketlerine göre değişiklik gösteriyor. Eğer tüm eğlencenin tadına varmak isteyenlerdenseniz bir gün size asla yetmeyecek demektir. Bir günlük park ziyareti için belirlenen kişi başı fiyat yaklaşık 85 dolar. Bu bedele sadece 7 dolar ekleyrek iki günlük giriş bileti alabileceğinizi de bilmenizde fayda var. Ancak ikinci günkü ziyaretinizi çok daha ekonomik hale getiren bu fırsata, sadece online bilet aldığınızda sahip olabiliyorsunuz.
Parka vardığınızda her bir atraksiyonun girişinde kurulan ekranlarda yaklaşık bekleme sürenizin belirtildiğini göreceksiniz. Eğer birden çok ekranda 90 dakika ve üzeri bir zaman yazdığını görürseniz en yakın danışmaya giderek biletinizi bir üst sınıf olan Line Pass ile değiştirmelisiniz demektir. Yaklaşık 140 dolar bedeli olan bu biletin başta bütçenizi etkileyeceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak muhtemel sıcak havada sıra beklemeden herkesin önüne geçebileceğiniz bu bilet kesinlikle fiyat farkına değer diye düşünüyorum.
Bu parkın en önemli aktivitesi kesinlikle Studio Tour (Studyo Tur). Toplu halde açık otobüslere binerek çıkacağınız bu yolculukta, dünyaca ünlü filmlerin en önemli sahnelerinin nasıl çekildiğinden bahsi geçen sahnelere ev sahipliği yapan dekorlara kadar sayısız şey görebilirsiniz. Studio Tour'da, Psycho'dan War of the Worlds'e Jurassic Park'tan King Kong'a Jaws'dan Deprem filmine kadar dünyaca ünlü birçok filmin en heyecanlı sahnelerinin içine gireceksiniz. Neredeyse gerçek gibi hissedeceğiniz bir deprem ve sel felaketi yaşayacağınız bilgisi sizi yeteri kadar heyecanlandıracaktır diye düşünüyorum. Daha detaylı bilgi almak ve görecekleriniz hakkında ön bilgi edinmek istiyorsanız Youtube'da Studio Tour yazarak eklenen videoları seyredebilirsiniz.
Islanmayı göze alabilenler için Jurassic Park kesinlikle denenmesi gereken bir aktivite. Bir tekneyle başlayacağınız yolculuğunuz hatırı sayılır bir yükseklikten düşmenizle son buluyor. Mumy ve Shrek de uzun kuyruklara ragmen beklemenize değecek eğlenceler arasında yer alıyor.
Bu harika parkta bir tam gününüzün geçeceğini düşünürsek hemen girişte bulunan ve belirli restoranlarda geçerli sınırsız yeme içme hakkı veren biletleri almanızı kesinlikle tavsiye ederim. Parka girdiğinizde yönünüzü belirlemede çok yardımcı olacağını düşündüğüm park haritalarından muhakkak edinmelisiniz. Tatil anılarınızın en iyileri arasında yer alacak olan bu şahane park turuna çıkmadan Los Angeles'tan dönmeyin.
5- Venice Beach:
Los Angeles, gece hayatı ve yaşam tarzıyla olduğu kadar sahilleriyle de ünlü bir şehir. Santa Monica'da bulunan Venice Beach, ( Venedik Sahili) sayısız Amerikan filminde gördüğünüz güzel kızların salınarak gezdiği, yürüyüş yapanlardan paten kayanlara kadar sayısız insanın ortama renk kattığı muhteşem sahillerden biri. Şehir merkezinden yaklaşık yarım saatlik bir araba yolculuğuyla varabileceğiniz bu harika plajda, eğlenecek çok sayıda aktivite bulabilirsiniz. Kalifornia'yı tam olarak anlamak isteyenlerden ve izlediğiniz filmlerin içinde hissetmek isteyenlerdenseniz Venice Beach'e mutlaka gitmelisiniz.

Los Angeles turistleri için özet niteliği taşıyacağına inandığım gezilecek on yer listesinin ilk beş maddesini bugünkü yazımda işlemeye çalıştım. Yazımın devamı ve diğer önemli Los Angeles mekanlarını merak edenlerle haftaya aynı adreste buluşmak üzere.

@basharfiie
eybakan@gmail.com



X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.