Giriş Tarihi: 28.01.2014 10:34 Son Güncelleme: 28.01.2014 10:39

Los Angeles rehberi -2

Geçtiğimiz hafta Los Angeles turistleri için faydalı olacağını düşündüğüm Los Angeles Rehberi -1- adlı yazıyı kaleme aldım.

Genel şehir bilgilerinin yanı sıra gezilip görülmesi gerektiğini düşündüğüm beş bölgeden de detaylı bahsetmeye çalıştığım serinin ilk yazısında, Los Angeles müzelerinden eğlence kulüplerine, genel otel bilgilerinden alışveriş merkezlerine, en iyi şehir manzarasını doyasıya izleyebileceğiniz Griffith Obsorvatory'den en iyi müsabakaların yapıldığı Staples Center'a en ünlü şehir caddelerinden biri olan Sunset Bulvarı'ndan eğlencenin adeta başkenti sayılabilecek Universial Studios'a kadar birçok mekan ve aktiviteyi bulabilirsiniz.
Serinin ilk yazısında Los Angeles ve çevresinde görülmesi gereken on yerden bahsedeceğimi duyurmuştum. Çok vakit kaybetmeden bu haftaya devreden beş mekan ve aktivitenin detaylarını vermeye başlamak istiyorum. İlk olarak bence dünyanın en güzel sahillerinden biri olduğunu düşündüğüm Santa Monica'ya doğru yola çıkalım...
6- Santa Monica:
Santa Monica, Los Angeles şehir merkezine arabayla yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunan bir sahil yerleşkesidir. Los Angeles tatiliniz boyunca araba kiralamanızı kesinlikle tavsiye ederim ancak bunu tercih etmeyenlerdenseniz, Big Blue Bus servislerinin Los Angeles ve Santa Monica arasında gidip gelen ekspres otobüslerinden faydalanabilirsiniz. Yine aynı firmanın Santa Monica içerisinde de her türlü turistik bölgeye gidip geldiğini de bilmenizde fayda var. (kalkış saatleri ve durakları hakkında detaylı bilgiye resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz.)

Santa Monica'nın en meşhur bölgesi kuşkusuz Third Street Promenade'dir (Üçüncü Cadde olarak bilinir). Neredeyse günün her saati canlılığını koruyan trafiğe kapalı bu caddede sayısız mağaza, restoran ve eğlence merkezlerini bir arada bulabilirsiniz. Dört mevsim ılıman bir iklimin hakim olması sebebiyle daima kalabalık olan bu caddeyi bir baştan bir başa gezmeniz gerektiğini de düşünüyorum. Ayrıca en güzel gün batımı fotoğraflarını da yine bu cadde üzerinden yakalayabileceğiniz de bilmenizde fayda var. Eğer bu harika tura özel aracınızla çıktıysanız bölgedeki yüksek otopark ücretlerinden de kurtulmanın bir yolu var. Caddenin hemen başında yer alan ve muhtemelen gezmek isteyeceğiniz Santa Monica Place alışveriş merkezinin üç saat boyunca ücretsiz hizmet veren otoparkını kullanabilirsiniz. Bu caddenin en eğlenceli taraflarından biri de yol boyunca karşılaşacağınız Amerikalıların mini konser ve şovları olacaktır diye düşünüyorum.
Üçüncü caddenin -sahile doğru- sonuna kadar yürüdüğünüzde yine turistler tarafından oldukça ilgi gören Pier'e (rıhtım) varabilirsiniz. Meşhur 'tahtalı yol' burada bulunur. Bu tarihi tahta yol üzerinde yürüyüş yaparken yine restoran ve kulüpler size eşlik edecek. (En meşhurları arasında Bubba Gump, Mor ve The Circle yer alır.) Buraya vardığınızda bir de 'Luna Park' (Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk dönme dolabının yer aldığı Pasific Park) göreceksiniz. Sahile komşuluğu sebebiyle özellikle yüksek eğlence makinelerinin son derece keyifli olduğunu söyleyebilirim.
Santa Monica'nın turistler tarafından sıkça tercih edilen diğer bölgeleri, Main Street, Montana Avenue ve Pico Bulvarı'dır. Bu uzun ve muhteşem sahilde yürüyerek yorulmak istemeyenlerdenseniz, saati yaklaşık 6-10 dolara arasında değişen bir bedel ödeyerek bisiklet de kiralayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, kendilerinden bisiklet kiralamanız için sizi yanlarına çağıranların davetine icabet etmektir.
7- Malibu sahilleri:
Santa Monica sahillerinin kuzeyine doğru (yaklaşık15-20 km) ilerlediğinizde yine muhteşem bir sahil bölgesi olan Malibu'ya ulaşırsınız. ABD'nin yerlileri tarafından daha çok yazlık olarak kullanılan bu bölgede birçok Hollywood ünlüsünün yazlık evlerine rastlayabilirsiniz. (Angelina Jolie ve Britney Spears bunlardan sadece ikisi)
Son derece düzenli ve temiz olan klasik Amerikan mahallerini andıran bu bölge, ünlülerin son derece güzel mimarilere sahip evleriyle de anılıyor. Eğlenmeyi ve gece hayatını seven turistlerdenseniz, Malibu'yu gündüz gezmenizi tavsiye ederim. Özellikle Santa Monica ile kıyaslandığında son derece sakin bir yer olduğunu düşündüğüm Malibu, gündüz saatlerinde yüzmek, sörf ya da yürüyüş yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir sahil.

Sahil bölgesi olması sebebiyle balık restoranlarını denemeden dönmemeniz gerektiğini de düşünüyorum. Fiyatları biraz yüksek olsa da en meşhur balık restoranı Neptune Net'dir.
Malibu'ya kadar gelmişken görülebilecek diğer yerler arasında, dünyada eşine az rastlanır kaya oluşumlarının sergilendiği Malibu Lagoon Müzesi, irili ufaklı plajlar ve yürüyüş, piknik ya da bisiklet turu yapmak isteyenlerin gidebileceğini düşündüğüm Creek State Park bulunuyor.
Malibu Pier ise bölgenin en meşhur ve kalabalık alanı. Filmlerde bolca gördüğünüz profesyonel sörfçülerin, en sık kullandığı sahili kesinlikle Malibu'dur. Yeteneğini test etmek isteyenler için de etrafta bulunan mağazaların kano ve sörf tahtası kiralama imkanı sunduğunu bilenizde fayda var. Ayrıca balıkçılıkla ilgileniyorsanız ve bu keyfi okyanusta yaşamak istiyorsanız yine aynı mağazalardan ulaşabileceğiniz profesyonel balıkçılar eşliğinde okyanusa açılabilir ve bizzat balık tutabilirsiniz.
8- Santa Barbara:
Los Anglese'a gittiğinizde vaktinizin çoğunu sahillerde geçireceğinizden emin olabilirsiniz. Bunların başında Santa Monica, Malibu, Santa Barbara ve bir önceki yazımda detaylı bahsettiğim Venice gelir.
Santa Barbara'da aslında diğerlerine son derece benzeyen bir başka Los Angeles sahilidir. Eğer yılın yorgunluğunu atmak ve sakin bir tatil yapmak istiyorsanız bu sahil bölgeleri arasında ilk tercihiniz Santa Barbara olmalı diye düşünüyorum. Özellikle az ilerinizde bir okyanus olduğunu devamlı hissedebileceğiniz sevimli sokaklarında sıralanmış butik otellerden birinde kalabilirsiniz. Santa Barbara'da gidilebilecek başlıca yerler Stearns Wharf (sahil-rıhtım) ve Esat Beach Park olarak sıralanabilir.
9- Hollywood:
Sıra geldi Los Angeles gibi bir şehrin parçası olduğu halde 'sahibinden' daha ünlü bir yer olan Hollywood'a. Hevesinizi kaçırmak istememekle beraber Hollywood'da biraz hayal kırıklığı yaşayacağınızı söylemeden geçemeyeceğim. Milyon dolarlık film endüstrisinin adeta kalbi sayılabilecek olan bu şehrin, henüz kendisini ziyaret etmeyenlerin hayal dünyasında çok daha yüksek beklentiler oluşturduğunu düşünüyorum.
Los Angeles şehir merkezinden yaklaşık 12-15 km uzaklıkta bulunan Hollywood'un bilinen en meşhur caddesi kuşkusuz Walk of Fame ismiyle anılan 'yıldızlı' caddedir. Walk of Fame, Hollywood Bulvarı ve Vine Caddesi arasında yer alır. 1958 yılında özel bir şirket tarafından bugünkü konseptine kavuşturulan bu meşhur yol boyunca, yaklaşık 2.500 ünlü ismin adının yazdığı yıldızlı yer karoları dizilidir. Açıkçası oraya vardığınızda birçoğunun üzerinden fark etmeden geçeceksiniz. Aralarında en dikkat çekeni, dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali'ye ait olan yıldız. Muhammed isminin Peygamber Efendimiz (SAV)'e ait olması, ünlü boksörün bu konuda hassas davranarak yıldızı yerde bıraktırmamasına sebep olmuş. Bu cadde üzerinde sayısız mağaza ve restoran yer alıyor. Özellikle geceleri yoğun ışıklandırması sayesinde bölgenin en hareketli ve kalabalık caddesi olma özelliğini de taşıyor. Son derece düşük kaliteli ürünlerin satılıyor oluşu sebebiyle burada fazla vakit geçirmemenizi ve sadece hayranı olduğunuz yıldızın karosuyla bir hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra yolunuza devam etmeniz gerektiğini düşünüyorum.

Hollywood Bulvarı üzerinde yer alan bir diğer önemli mekan ise kuşkusuz eski ve daha çok bilinen adıyla Kodak Tiyatrosu, yeni adıyla Dolby Tiyatrosudur. Yaklaşık 3.400 kişilik salon kapasitesiyle her yıl dünyaca ünlü Oscar Ödülleri Törenine ev sahipliği yapan mekanı görmeden kesinlikle dönmemelisiniz. Dolby Theatre (Dolby Tiyatrosu), yılın diğer zamanlarında çeşitli müzikal ve oyunlara da ev sahipliği yapıyor. Buraya kadar gelmişken bu muhteşem salonda bir oyun ya da konser izleme şansını kaçırmak istemeyenlerdenseniz resmi internet sitesinden güncek program detaylarına ve giriş için gerekli biletlere ulaşabilirsiniz.
Yine Hollywood Bulvarı üzerinde yer alan Grauman Çin Tiyatrosu da görülecek yerler listenizde muhakkak bulunması gereken bir mekan. Dünyaca ünlü isimlerin el ve ayak izlerinin yanı sıra imzalarının da sergilendiği 'kaldırım' dünyaca ünlü bu salonun önünde bulunuyor. Yaklaşık 2.500 kişi kapasiteli bu salonun en belirgin özelliği sahip olduğu Uzak Doğu mimarisi olarak belirtilebilir. Yıl boyunca çeşitli film gösterimlerinin yanı sıra organizasyonların da düzenlendiği bu salonun güncel program listesine ve biletlerine resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Turistlerin en çok ilgisini çeken kısmın ise Hollywood temalı hediyelik ve hatıralıkların satıldığı şirin mağaza olduğunu söyleyebilirim.
Hollywood'da bulunan en turistlik bölge kesinlikle Hollywood Bulvarı olarak gösterilebilir. Günün her saati yoğun bir trafiğin olduğunu da düşünecek olursak, aracıyla gezmeyi tercih edenlerdenseniz cadde üzerinde sıklıkla görebileceğiniz otoparklardan birine aracınızı bırakıp yolunuza yürüyerek devam etmeniz gerektiğini düşünüyorum. Bu cadde üzerinde fazla vakit kaybetmemenizi ve aracınızla ara sokakları keşfe çıkmanızı da kesinlikle tavsiye ederim.
10- Beverly Hills:
Dünya üzerinde yaşamak istediğim –tabi ki Türkiye dışında- yerler arasında kesinlikle ilk sırada bulunan Beverly Hills, her sokağında temizlik, düzen ve lüksü iliklerinize kadar hissedebileceğiniz bir yer. Amerika'nın hatta dünyanın en büyük ve pahalı evleri yine Beverly Hills'de bulunuyor.
Dünyaca ünlü birçok film yıldızının da devamlı yaşadıkları evler de yine burada. Beverly Hills sokaklarında arabayla yaptığım gezinti esnasında mimarisine hayran olduğum birçok evin asıl ev sahibine değil de ev çalışanlarının konaklamasına ayrıldığını duyduğumda, ağaçlarla adeta gizlenen arka kısımlardaki asıl evlerin neye benzediğini tahmin etmekte zorlandım. (özellikle Bel-Air bölgesini tavsiye ederim.)

Beverly Hills'in en meşhur yeri kesinlikle Rodeo Drive isimlendirilen caddesi. Dünyanın en lüks mağazaları bu muhteşem cadde üzerinde sıralanmış. Sadece gazete ver dergi reklamlarında görebildiğim birçok arabayı da bu cadde üzerinde gördüğümü de söylemeden geçemeyeceğim. Rodeo Drive'ın bir paralelinde bulunan Canon Drive üzerinde bulunan Ziyaretçi Danışma Merkezi'ne uğrayarak kesinlikle çok işinize yarayacağını düşündüğüm rehber kitapçıkları da edinmelisiniz. Yine aynı merkezden Star Map ismiyle anılan ve dünyaca ünlü sanatçıların evlerinin işaretlendiği haritalardan da edinebilir ve böylece Beverly Hills'e kadar gitmişken onlara çok yaklaşabilirsiniz. Bu geziyi tek başınıza yapabileceğiniz gibi ufak bir ücret karşılığında düzenlenen turlara da katılabilir, rehberiniz sayesinde evler ve sahipleri hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Bu hafta gezmekten çok keyif aldığım Los Angeles şehri ve civarını detaylarıyla anlatmaya çalıştım. Önümüzdeki hafta New York'a dönüş yaparak yine seveceğinizi düşündüğüm bir New York mekanıyla aynı yerde olacağım. Merak edenlerle buluşmak üzere.

@basharfiie
eybakan@gmail.com

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.