Ankara keçilerinin tiftik sezonu başladı
Ayaş'ta Ankara keçilerinin tiftik kırkma sezonu başladı. Yurt dışına satılan tiftik, kumaş ve battaniye imalatında kullanılıyor
AYAŞ'TA KIRKMA BAŞLADI
Tiftik kırkma sezonuna başlanan Ayaş'ta da keçiler yakalanarak kırkım için hazırlanan alana getiriliyor, keçi ve kırkacak kişi arasındaki mücadele kırkım sırasında da devam ediyor. Kırkım işlemi "kırklık" adı verilen makasların yanında elektrikli makineler kullanılarak da yapılıyor. Kırkım işlemini tek kişi yapabilse de daha hızlı olması için iki kişi birlikte yapıyor.
BİR KEÇİDEN 4 KG TİFTİK
Ankara bölgesinde yetişen bir keçi ortalama 2 kilogram tiftik verirken, tekelerden ve erkeç adı verilen erkek keçilerden alınan tiftik miktarı 4 kilogram civarında oluyor. Üretici Salim Çınar, bir yıl peşinden koştukları ürünleri elde etmenin telaşı ve yoğunluğunu bir arada yaşadıklarını ifade ediyor. Çınar, yaz mevsiminin kurak geçmesinden duydukları endişeyi de dile getiriyor.
3 MİLYON TL DESTEK
Ankara'da 2000'li yıllarla birlikte fiyatlardaki yetersizlik, pazar sorunu, meraların bilinçsiz kullanımı gibi sorunlar nedeniyle azalan keçi sayısı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destekleri ile son dönemde artışa geçti. 2009 yılında 75 bin 839 olan tiftik keçisi sayısı 2013'te 85 749'a; 2014'te ise 89 bin 385'e yükseldi. Bakanlık, Ankara keçisi üreticilerine hayvan başına 20 TL, üretilen tiftik için de kilogram başına 17 TL destek veriyor. 2013 yılında Ankara'da tiftik üreten hayvancılara 3 milyon TL civarında destek verildi.
EN SON HABERLER
- 1 FETÖ’cülerin sağlık dernekleri durmuyor
- 2 Hizmet aşkıyla dolu dolu iki yıl
- 3 Sağlık vatandaşın ayağında
- 4 Sosyal belediyecilikte ilkleri yaşattık
- 5 Mamak caddesi ışıl ışıl
- 6 Mamak’ta GES Atağı
- 7 Emektar stadyum yeni yüzüne kavuşacak
- 8 Mamak Belediyesi’nden engellilere özel hizmet
- 9 Mamak tarım üssü
- 10 Mamak yeşile büründü