Çubuk'ta 'deprem etki deneyi' yapıldı

ODTÜ'lü bilim adamları, dünyada ve Türkiye'de ikinci kez, bina üzerinde 'gerçek deprem etki deneyi' yapıyor
SONUÇ ARAŞTIRILIYOR
Yaklaşık 10 saat süren deneyde, binaya pistonlarla uygulanan deprem kuvvetinin nasıl bir sonuç meydana getireceği araştırılacak. Elde edilen veriler ışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mevcut yönetmelik revize edilecek, yığma binalar gereksiz yere riskli ilan edilmeyecek. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yakut, yığma binaların deprem anındaki davranışlarını incelediklerini söyledi.
DENEYLER FARKLI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanı İsmail Raci Bayer ise ODTÜ ile yapılan protokol çerçevesinde iki yığma binada deprem deneyi gerçekleştirdiklerini anlattı. İki deneyin birbirinden farklı olduğunu kaydeden Bayer, "İki bina arasında sadece taşıyıcı farkı değil yükleme şekillerinde de farklılık bulunuyor" dedi.
İKİ YAPI ÇOK FARKLI
Bayer, çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi: "Diğer bina harman tuğla üzerinde inşa edilmiş yapıydı. Bu deney ise düşey delikli tuğla üzerine inşa edilmiş yapı. Ancak iki deneyi farklı kılan sadece yapı değil, yükleme şekilleri de farklı."
EN SON HABERLER
- 1 FETÖ’cülerin sağlık dernekleri durmuyor
- 2 Hizmet aşkıyla dolu dolu iki yıl
- 3 Sağlık vatandaşın ayağında
- 4 Sosyal belediyecilikte ilkleri yaşattık
- 5 Mamak caddesi ışıl ışıl
- 6 Mamak’ta GES Atağı
- 7 Emektar stadyum yeni yüzüne kavuşacak
- 8 Mamak Belediyesi’nden engellilere özel hizmet
- 9 Mamak tarım üssü
- 10 Mamak yeşile büründü