Perşembe 02.07.2015
Son Güncelleme: Çarşamba 01.07.2015

Gramaj tartışması satışları düşürdü

Pideciler Odası Başkanı Yalçın, gramaj ve fiyat kavgalarının, bir ramazan kültürü olan pide olgusunu yıprattığını belirtti. Yalçın, "Pideyi ranta çevirmenin anlamı yok" dedi

Pideciyer, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Yalçın, "Her yıl ramazanda yapılan pide tartışmaları, pidenin lezzetini düşürdü. Yüzyıllardır yaşayan ramazan pidesine hak ettiği itibarı kazandırmalıyız" dedi. Pidelerde eski lezzetin kalmadığını belirten Yalçın, "Gramaj ve fiyat kavgaları ile köklü bir kültür yıpratılıyor. Yılda bir kez tüketilen pideyi ranta çevirmenin anlamı yok" diye konuştu.
KUYRUKLAR TARİH OLACAK
Üretim ve satışa bakıldığında pideye olan talebin önceki yıllara göre düştüğünü söyleşen Yalçın, "Önleyici tedbirler alınmazsa sokaklara taşan pide kuyrukları tarih olacak ve esnafımızın zararı daha da büyüyecek" diye konuştu. Yalçın, "Pidelerde eski lezzet yok. Meseleye vatandaş gözüyle bakınca geçmiş yıllarda iftar vakti uzun süre kuyruklarda bekleyerek aldığımız, sıcak, mis kokulu pidelerin olmadığın görüyoruz. Satışa sunulan pideyi yerken eski tadı ve lezzeti arar olduk. Kalite düşünce müşteri de uzaklaşıyor" dedi. Ankara'da faaliyet gösteren pide fırınlarından sadece yüzde 20'sinin ramazan pidesi çıkardığını belirten Yalçın, "Onların da pide üretim kapasiteleri eskiye oranla oldukça düşük. Pidenin önemli bir kısmını üreten ekmek fırınlarında ise düşük maliyetlerle kalitesizliğin ortaya çıktığına şahit oluyoruz" diye konuştu.
ANKARALI PİDEYİ PAHALI YİYOR

Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun bu yıl için açıkladığı rakamın yüksek olduğunu vurgulayan Ahmet Yalçın, "Her şeyin en iyisine layık Ankaralılar pideyi pahalıya yiyor. 250 gramlık bir pide için 1.5 TL çok, hakkı 1.25 TL'dir. Geçmişte pideler 300-350 gram olarak satılırdı. Bir pidenin kendini göstermesi için en az 300 gram olmalı. Ramazan pidesi geçmişten günümüze toplumumuzun bir kültürüdür. Vatandaşlarımızın sofrasında pidenin yer almasını istiyorsak, suni artışlı fiyat politikalarının yarattığı ranta dayalı sistemden vazgeçmeliyiz" ifadelerini kullandı.
TARTIŞMALARI ORTAK AKIL BİTİRİR
Pidedeki fiyat ve kalite dalgalanmaları için belediyeyi ortak platformda çalışmaya davet eden Oda Başkanı Yalçın, "Tüm bu tartışları belediye ve konunun diğer muhataplarının aynı masa etrafında uzlaşması bitirir. Ortak akıl pidedeki fiyat ve kalite dalgalanmalarının önüne geçecektir. Aksi takdirde pidedeki tartışmalar devam ederse pide ileride yenmeyecek bir hal alacak" dedi. Belediyelere çağrıda bulunan Yalçın, "Belediyelerimiz ramazandan 1-2 ay önce meslek odalarının görüşlerini almalı. Bizler belediyelerle maliyet tespiti ve fiyatlar konusunda işbirliği yapalım, vatandaşın kafası da cebi de rahatlasın" diye konuştu. Fırınlar ve yetkili alanlar dışında satılan pideler için de vatandaşı uyaran Yalçın, sokaklarda satılan pidelerin sağlığı tehdit ettiğini söyledi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.