Giriş Tarihi: 2.3.2016

Ankara simidi tescilleniyor

Osmanlı'dan bugüne beğenilerek tüketilen Ankara simidinin 'coğrafi işaretle' tescillenmesi için yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Kentte, günde ortalama 600 bin simit satılıyor

Ankara Ticaret Odası (ATO), Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi, Ankara simidine coğrafi işaret tescili için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yapılan başvuru sonrası bu hedef doğrultusunda yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. ATO Başkanı Salih Bezci, yöresel ürünlerin, coğrafi işaretle tescil edilmesindeki amacın, yöresel ürünlerin standart hale gelmesini sağlayarak, ekonomik değerlerini artırmak olduğunu söyledi. Bu doğrultuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle Ankara simidinin coğrafi işaretle tescillenmesi için çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Bezci, "Coğrafi işaretin amacı geleneksel olarak üretilen ürünlerin geleceğe taşınabilmesi amacıyla üretim yöntemlerinin standart altına alınmasıdır. Bu sayede yıllar sonra aynı ürünü aynı tat kalitede bulmak mümkün olacak. Coğrafi işaretli ürünler, kırsal kalkınmaya ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağlar" diye konuştu." Bezci, bir fırının, firmanın ürettiği Ankara simidinin "coğrafi işaretli" olduğunu beyan etmesi, yani tüketiciye gerçek "Ankara simidi" adıyla satış yapabilmesi için tescil sürecinin ardından ATO önderliğinde yapılacak denetlemeden geçmesi gerekeceğini belirterek, yapılacak denetleme sonucunda Ankara simidinin özelliklerine uygun üretim yapanların, bunun satışını yapanların Ankara simidi ibaresi ve logosunu kullanabileceğini kaydetti. Türk Patent Enstitüsüne (TPE), 2014'te Ankara simidi için yapılan coğrafi tescil işareti başvurusunun bu yıl içerisinde tamamlanacağı bildirildi.

Ankara
Pideciler ve Simitçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Yalçın Ankara simidinin, diğer benzerlerine göre ayırıcı özellikleriyle çok daha lezzetli olduğunu söyledi. Ankara simidi için kullanılan un, susam ve pekmezin kalitesine özel önem verdiklerini ifade eden Yalçın, şunları kaydetti: "Simidin günlük ve taze olması ve hamurunun herhangi bir şoklamaya maruz kalmaması Ankara simidinin farkını ortaya çıkarıyor. Gerçek Ankara simidi çıtır ve esmerdir. Bu özellik Ankara simidini diğer simitlerden ayıran temel özelliklerden biridir. Özel un, pekmez ve susam da ayırıcı diğer özelliklerdir. Aynı zamanda parçaladığımız simit ayrı ve tane tane olması lazım. Böldüğünüz sırada çıtır ve gevrek oluşu Ankara simidinin özelliğini gösterir."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.