Güdül leblebisi tarih olacak
Güdül'de leblebici esnafı kepenk kapattı. Son leblebi üreticisi İsmail Altındağ, "Bu şekilde devam ederse biz de kapatacağız" dedi
"İMALAT 100 KİLOYA DÜŞTÜ"
60 yaşındaki Altındağ, "Babam bu mesleği dedemden öğrenerek devralmış. Ben de 11 yaşında okuldan çıktım, babamın yanında çırak olarak çalışmaya başladım. O zamanlar el tokmağı ile insan gücü ile leblebi imal ediyorduk. Bugün ise 70'li yıllarda kullanmaya başladığımız makinelerle devam ediyoruz. Babamdan devraldığım mesleği maalesef ki ben de çocuklarıma devredemeyeceğim. Onlar okudular, farklı sektörlerde çalışmak için gittiler. Bizler zamanında ustalarımızın yanında yetiştik, ama bugün geldiğimiz noktada ölmesin dediğimiz mesleğimizin geleceği için maalesef çırak bulup yetiştiremiyoruz. Önceleri günde 250-300 kilo leblebi imalatı yaparken, bugün ancak 100 kilo leblebi imalatı yapabiliyoruz. Çırak yetiştirilmesi noktasında destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
'HAFTADA 20 TON LEBLEBİ SATILIRDI'
Ürettikleri leblebiyi en çok Ankara'da sattıklarını söyleyen Altındağ, "Ankara Kalesi giriş kapısı At Pazarı'ndaki Çan Saati'nin olduğu yere Güdül'den 20 ton leblebi giderdi haftalık. Oradan Ankara'nın yanı sıra tüm ilçelere ve yakın illere dağılırdı. Bugün ise Ankara'da sadece bir noktaya gönderiyoruz" dedi. Güdül Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nafiz Özyılmaz da, "Güdül'de yok olmaya yüz tutmuş leblebicilik mesleğini yeniden canlandırmak için harekete geçilmeli" diye konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 FETÖ’cülerin sağlık dernekleri durmuyor
- 2 Hizmet aşkıyla dolu dolu iki yıl
- 3 Sağlık vatandaşın ayağında
- 4 Sosyal belediyecilikte ilkleri yaşattık
- 5 Mamak caddesi ışıl ışıl
- 6 Mamak’ta GES Atağı
- 7 Emektar stadyum yeni yüzüne kavuşacak
- 8 Mamak Belediyesi’nden engellilere özel hizmet
- 9 Mamak tarım üssü
- 10 Mamak yeşile büründü