Tarladan pazara havucun hikâyesi
Beypazarı’nda hasadına başlanan havuç, tezgâhtaki yerini aldı. 10 bin yerli 4 bin Suriyeli Türkiye’nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını karşılıyor
120 GÜNDE YETİŞİYOR
Havuç üreticisi Hüseyin Bozkaya, havuç yetiştirmenin zahmetli bir iş olduğunu ifade etti. Bozkaya, "Havuç, ekmek için 1 ay süreyle tarlayı hazırlıyoruz. Toprağı ince eleyerek un şekline getiririz. Kışlık havuçları haziran ile temmuz arasında ekimini yapıyoruz. Her hafta aralıklarla su veriliyor. Yaklaşık olarak havuç 120 günde yetişiyor. Yetişme aşamasına geldiği zaman işler sökme işine başlar. Havaların durumu iyi olduğu dönemde makine ile söküm yapılıyor. Kış dönemi geldiği zaman makine çalışmaz oluyor. İşçiler tek tek elle söküyor. Günlük bir işçi yaklaşık 500 kilogram havuç söküyor. Şu anda çalışan işçinin yarısını Suriyelilerden oluşuyor. Havuçları 6 ay süreyle pazara sunuyoruz" dedi.
'GÜNLÜK 25 TON HAVUÇ İŞLENİYOR'
Beypazarı'nda üretilen havucu ihraç eden Kadir Turan, havucun tezgahta yerini alma sürecini anlattı. Turan, şunları kaydetti: "Tarladan çıkarılan havuçlar traktör veya kamyonlarla yıkama havuzuna geliyor. Yıkama havuzuna boşaltılmasının ardından makinelerle 20 dakika kadar yıkanıyor. Havuçlar yıkanmasının ardından kalibre makinesinden geçiyor. Çıtır, iri ve kasaya gidecek tüketime sunulacak ürünler işçiler tarafından değerlendiriliyor. İşçilerimiz kasaya girecek olan havuçları boy boy ayırarak hallere gönderiyoruz. Yaklaşık olarak günde 20-25 ton havuç üretimimiz var. 25 çalışanımız ile 12 ay boyunca Beypazarı'nda havuç üretimine devam ediyoruz."
EN SON HABERLER
- 1 FETÖ’cülerin sağlık dernekleri durmuyor
- 2 Hizmet aşkıyla dolu dolu iki yıl
- 3 Sağlık vatandaşın ayağında
- 4 Sosyal belediyecilikte ilkleri yaşattık
- 5 Mamak caddesi ışıl ışıl
- 6 Mamak’ta GES Atağı
- 7 Emektar stadyum yeni yüzüne kavuşacak
- 8 Mamak Belediyesi’nden engellilere özel hizmet
- 9 Mamak tarım üssü
- 10 Mamak yeşile büründü