Salı 15.05.2018

İftarda bir çeşit yemek yeter

Uzman Diyetisyen Melis Atay, “Tüm gün yememiz gerekenleri tek bir öğünde tüketmeye çalışmak yanlış. Sofradan midemiz çok dolu kalkmamalıyız” dedi

Uzman Diyetisyen Melis Atay, yaklaşan Ramazan bayramı öncesi sağlıklı beslenme tüyoları verdi. Sahurda yağlı yemekler tüketilmemesinin altını çizen Atay "Kahvaltı şeklinde yapılabilir. Yumurta, peynir, beyaz ekmek yerine tahıllı ekmekler. Yanına eğer istenirse çorba ya da sebze yemeği eklenebilir. Gece yenilen ağır yemeklerin yağa dönüşme riski daha yüksektir. Bu nedenle Sahurda uyanılarak protein içeren süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek eklenmeli ve su içilerek sıvı alımına dikkat edilmelidir. Yemek olarak da çorba, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır" diye konuştu.
İFTAR'DA YÜKLENMEYİN
Önemli olan aralıklı şekilde beslenmek. Az az sık sık olan kısmı iftardan sahura kadar olan kısma yaymak önemli diyen Atay şöyle devam etti: "Açlıktan sonra bir anda boş mideyi çok fazla doldurmak hem tansiyonu çıkartabilir, hem de şekeri yükseltebilir. Mide bağırsak problemlerine neden olabilir. Tüm gün yememiz gerekenleri tek bir öğünde tüketmeye çalışmak yanlış bir davranış." İftar ve sahurda su tüketiminin önemli olduğunu belirterek en az 1.5 litre su içilmesinin gerektiğini belirten Atay "İftar ve sahurda yeterince sıvı tüketilmemesi, vücudun su ve elektrolit dengesini bozuyor. Erişkinlerde günlük su ihtiyacı kilogram başına 35-40 mililitredir. Bu nedenle iftar ile sahur arasında en az 1,5 litre su içilmesi gerekmektedir. Özellikle yaşlıların uzun süre susuz kalmaları, kanın yoğunlaşmasına neden olur. Bu da sağlık sorunlarına yol açabilir. İftar ve sahur arasında yeterli sıvı alamayan kişilerde hipotansiyon, böbrek fonksiyon bozuklukları ve kardiyovasküler sorunlar ortaya çıkabilir" ifadelerini kullandı. Atay "Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya sahura kalkmayıp gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Özellikle mide ve kilo problemi yaşayan bireylerin sahura kalkmaları çok önemlidir" dedi.
SÜTLÜ TATLILAR
"Sofradan midemiz çok dolu olacak şekilde kalkmamalıyız" diyen Atay, "Çok fazla besin tüketmemeliyiz. Sadece doyacak kadar tüketip birkaç saat sonra ara öğün şeklinde yapmalıyız. Yatmadan bir saat önce beslenmeyi kesmemiz gerekiyor. Sütlü tatlı tüketilebilir. Daha çok şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar yenilebilir. Haftanın iki günü olacak şekilde. Geri kalan günlerde de meyve tüketimini arttırabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
EGZERSİZ YAPIN
İftardan sonra yürüyüş önemli diyen Atay "Aç kaldığın sürede değil iftardan sonraki sürede yapmak önemli. Hafif yürüyüş şeklinde yapılabilir" dedi. Atay, "Ayrıca hastalığı olanlar için de ilacını doktor ayarlayabiliyorsa oruç tutmada bir sakınca yok" diye konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.